Στο Λονδίνο βρίσκεται από χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας για μια σειρά από σημαντικές επαφές.
Σήμερα θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια των Imperial War Museums, Κάρο Χάγουελ με την οποία θα συζητήσει την προοπτική συνεργασίας με τα Πολεμικά Μουσεία της Ελλάδος αλλά και την παροχή τεχνογνωσίας. Η συνάντηση αυτή αποκτάει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενόψει των σχεδιαζόμενων αλλαγών στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας και της λειτουργικής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του. Η Χάγουελ, που ανέλαβε τη θέση αυτή πέρυσι τον Μάιο, έχει πολυετή πείρα και πολύπλευρη εμπειρία καθώς έχει περάσει από διάφορα βρετανικά μουσεία όπως η Tate Modern και το Founding Museum του Λονδίνου. Φημίζεται για το πάθος που έχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα των μουσείων.
Χθες ο κ. Δένδιας ήταν προσκεκλημένος της Ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο σε εκδήλωση που έγινε στην πρεσβευτική κατοικία με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Προσκεκλημένοι ήταν, επίσης, Bρετανοί φιλέλληνες, ακαδημαϊκοί και παράγοντες της ομογένειας, τους οποίους καλωσόρισε ο πρέσβης κ. Ιωάννης Τσαούσης. Η εκδήλωση εστίασε στην διεθνή απήχηση της ελληνικής γλώσσας ως εργαλείο προώθησης του ελληνικού πολιτισμού. Βασική ομιλήτρια ήταν ο διεθνούς φήμης συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, η οποία εντυπωσίασε το κοινό με τα ελληνικά της. Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Δένδιας είχε μια πολύ θερμή συζήτηση μαζί της στην οποία, εκτός των άλλων, της είπε: «Σας γνωρίζω από τα γραπτά σας, χαίρομαι που σας γνωρίζω και από κοντά».
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την παραμονή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα συναντηθεί επίσης με Βρετανούς αξιωματούχους, ακαδημαϊκούς και ειδικούς σε θέματα αμυντικής τεχνολογίας. Βασικός τους στόχος είναι η ανταλλαγή απόψεων και ιδεών για τη δημιουργία του οικοσυστήματος καινοτομίας στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Τέλος, τη Δευτέρα, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον Βρετανό υφυπουργό Άμυνας, αρμόδιο για την επιχειρησιακή πολιτική των Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Χίπι. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν συμπεριλαμβάνονται η συνεργασία σε θέματα τεχνολογίας και έρευνας, αλλά και η επιχείρηση «Prosperity Guardian» στην Ερυθρά Θάλασσα.