Eurogroup: Το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας εναρμονίζεται με τις δημοσιονομικές συστάσεις του Συμβουλίου
31 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας εναρμονίζεται με τις δημοσιονομικές συστάσεις του Συμβουλίου

by todaypress
08/12/2023 11:15
in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ,
Eurogroup: Το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας εναρμονίζεται με τις δημοσιονομικές συστάσεις του Συμβουλίου
Share on FacebookShare on Twitter

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που συνεδρίασαν χθες στις Βρυξέλλες (Eurogroup), με δήλωσή τους χαιρετίζουν το γεγονός ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας και άλλων έξι χωρών της ευρωζώνης (Κύπρος, Εσθονία, Ισπανία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Σλοβενία), της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και της Σλοβενίας είναι εναρμονισμένα με τις δημοσιονομικές συστάσεις του Συμβουλίου, με βάση την αξιολόγηση της Επιτροπής.

Το Eurogroup σημειώνει ότι τα προσχέδια προϋπολογισμού της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Λετονίας, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με τις δημοσιονομικές συστάσεις του Συμβουλίου και καλεί αυτά τα κράτη μέλη να είναι έτοιμα να αναλάβουν δράση όπως απαιτείται. Σημειώνει επίσης την ανακοίνωση της Γερμανίας ότι ενδέχεται να χρειαστούν προσαρμογές στα δημοσιονομικά της σχέδια.

Το Eurogroup σημειώνει ότι, με βάση την αξιολόγηση της Επιτροπής, τα προσχέδια προϋπολογισμού του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Γαλλίας και της Κροατίας κινδυνεύουν να μην ευθυγραμμιστούν με τη δημοσιονομική σύσταση του Συμβουλίου. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η δημοσιονομική πολιτική στο Βέλγιο και τη Γαλλία προβλέπεται να είναι συσταλτική. Το Eurogroup καλεί αυτά τα κράτη μέλη να εξετάσουν εγκαίρως και όπως είναι απαραίτητο να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που εντόπισε η Επιτροπή, ώστε να διασφαλιστεί ότι η δημοσιονομική πολιτική είναι σύμφωνη με τις συστάσεις που ενέκρινε το Συμβούλιο και χαιρετίζει τη δέσμευσή τους για παρακολούθηση απαιτείται.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τονίζουν ότι «περαιτέρω σύσφιξη του δημοσιονομικού προσανατολισμού της ζώνης του ευρώ αναμένεται για το 2024, μετά τη σταδιακή κατάργηση των περισσότερων μέτρων ενεργειακής στήριξης» και σημειώνεται ότι το ενδεχόμενο μέγεθος της συσταλτικής επίδρασης θα μπορούσε να επηρεαστεί από τα πιθανά μέτρα που έλαβε η Γερμανία ως απάντηση στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της.

«Ενώ οι πολιτικές θα πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες ενόψει της επικρατούσας αβεβαιότητας, ενδείκνυται μια συνολική περιοριστική δημοσιονομική στάση στη ζώνη του ευρώ για το 2024, προκειμένου να ενισχυθεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και να αποφευχθεί η τροφοδότηση πληθωριστικών πιέσεων», τονίζουν οι υπουργοί της ευρωζώνης, ενώ χαιρετίζουν το γεγονός ότι οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν στην ευρωζώνη και υπογραμμίζουν τη σημασία της αποτελεσματικής απορρόφησης των πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλων κεφαλαίων της ΕΕ.

Το Eurogroup «χαιρετίζει το γεγονός ότι τα περισσότερα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ σχεδιάζουν να τερματίσουν τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, απουσία νέων κραδασμών στις τιμές της ενέργειας και καλούν τα κράτη μέλη που αναμένεται να έχουν σημαντικά μέτρα ακόμη σε ισχύ για τη σταδιακή κατάργησή τους το συντομότερο δυνατό το 2024. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τις σχετικές αποταμιεύσεις για να μειώσουν τα κρατικά ελλείμματα». Σημειώνεται, επίσης, η πρόθεση της Επιτροπής να προτείνει στο Συμβούλιο το άνοιγμα διαδικασιών υπερβολικού ελλείμματος με βάση το έλλειμμα την άνοιξη του 2024 και ενθαρρύνονται τα κράτη μέλη με ελλείμματα άνω του 3% του ΑΕΠ να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Tags: EUROGROUPΒΡΥΞΕΛΛΕΣπροσχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς θα λειτουργήσει το ανανεωμένο πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης «Κινούμαι Ηλεκτρικά» – Ποιοι θα πάρουν 4.500 ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα λειτουργήσει το ανανεωμένο πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης «Κινούμαι Ηλεκτρικά» – Ποιοι θα πάρουν 4.500 ευρώ

07/06/2025 10:38
ΔΥΠΑ: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για 315 θέσεις εργασιακών συμβούλων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοψάλτης (ΔΥΠΑ): Εξαιρετικά ικανοποιητικά τα ποσοστά απορρόφησης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας

07/06/2025 10:22
Ακυρώσεις φόρων και προστίμων: Ποιοι τρίβουν τα χέρια τους και ποιοι μένουν στην απ’ έξω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχείρηση «καθαρό μητρώο»: Στο στόχαστρο τα ανεξόφλητα χρέη δεκαετιών προς το Δημόσιο

07/06/2025 09:26
Ανακάμπτουν οι αγορές μετά το πρώτο σοκ;
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνεχίστηκε το ανοδικό σερί

06/06/2025 20:58
Αύξησαν το επιτοκιακό περιθώριο οι Ελληνικές τράπεζες το τρίτο τρίμηνο 2023
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,2% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το α’ τρίμηνο

06/06/2025 12:32
Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα γενιά επενδυτών δημιουργείται για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο: Mετά το τριήμερο ανοδικό σερί, τελειώνει η εβδομάδα με προσεκτικές κινήσεις

06/06/2025 11:11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστροφή ενοικίου: Πώς θα το πάρουν 1.188.000 νοικοκυριά; Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

06/06/2025 08:47
Πλήρης επιβεβαίωση της Today Press – Δείτε ποιες ΔΟΥ συγχωνεύονται σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Υποχρεωτική δήλωση ΙΒΑΝ στο Μητρώο για τις επιστροφές ΦΠΑ από 1/7

06/06/2025 08:26
Στο 10,8% η ανεργία το γ’ τρίμηνο φέτος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η τελική μάχη για 13ο και 14ο μισθό – Αγωνία για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους

06/06/2025 08:13

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #160


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συρεγγέλα: Η αντιπολίτευση παίζει με τους θεσμούς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συρεγγέλλα: Οι θέσεις δε μας ανήκουν, δεν είναι για πάντα

7 Ιουνίου 2025

...

Read moreDetails

Ο διευθυντής της Today Press, Κώστας Λασκαράτος, στα γραφεία των New York Times

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2025: Συνεχίζονται με μαθήματα ειδικότητας για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved