Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου
του Πάνου Μπαΐλη
Ένα ιδιαίτερα θερμό εκκλησιαστικό Φθινόπωρο σχεδιάζει το Πατριαρχείο Μόσχας σε βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου το οποίο κατηγορεί για διχασμό της Ορθόδοξης κοινότητας.
Με αφορμή την απόδοση της αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία από το Φανάρι η ρωσική Εκκλησία έχει περάσει στην αντεπίθεση σε μια προσπάθεια να αυξήσει την επιρροή της στα Βαλκάνια, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Ήδη, ετοιμάζει επιστολές σε όλες τις ορθόδοξες Εκκλησίες με τις οποίες και θα ενημερώνει για τις «δικές της αλήθειες», ενώ θα κατηγορεί τον κ. Βαρθολομαίο ότι επιδιώκει το σχίσμα με τις Εκκλησίες που δεν συμφωνούν μαζί του.
Από κοντά και ο Σέρβος
Στο στόχαστρο του κ. Κύριλλου έχουν μπει επίσης το πατριαρχείο Αλεξανδρείας και βεβαίως η αναγνωρισμένη Εκκλησία της Ουκρανίας. Σταθερό σύμμαχό του σε αυτόν τον τριμέτωπο αγώνα ο Μόσχας έχει τον Πατριάρχη Σερβίας Πορφύριο, ο οποίος στηρίζει ό,τι απόφαση και αν λάβουν οι Ρώσοι.
Η επίθεση ,τόσο σε Φανάρι όσο και σε Αλεξάνδρεια και Ουκρανία ,έχει προετοιμαστεί κατάλληλα ,από τον πρόεδρο της Συνοδικής Βιβλικής Θεολογικής Επιτροπής Μητροπολίτη Βουδαπέστης και Ουγγαρίας Ιλαρίων, πρώην υπεύθυνο εξωτερικών υποθέσεων της ρωσικής Εκκλησίας .Ο Ιλαρίων από τα αγαπημένα παιδιά του Κύριλλου πήρε εντολή να συντάξει έναν κείμενο στο οποίο θα αποδεικνύει ότι το Φανάρι έχει επεκτατικές τάσεις.
Και ο κ. Ιλαρίων δεν του χάλασε το χατίρι. Σε ένα κείμενο 40 σελίδων κατηγορεί το Φανάρι για παράνομες επεμβάσεις στα εσωτερικά άλλης Εκκλησίας (εισπήδηση). Εκτός των άλλων, η Μόσχα επιτίθεται στον Βαρθολομαίο γιατί κάποιοι θεολόγοι Κωνσταντινουπόλεως παρουσιάζουν τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως (Οικουμενικό) ως επικεφαλής της Οικουμενικής Εκκλησίας.
Πέραν των επιστολών για το Ουκρανικό σε μείζων θέμα εξελίσσεται και η παρέμβαση του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρική όπου δημιούργησε Εξαρχία σε έδαφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Η κίνησης της Ρωσίας, εντάσσεται στα αντίποινα που έχει σχεδιάσει κατά εκείνων των Εκκλησιών οι οποίες αναγνώρισαν την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας (Ελλάδα, Κύπρος, Αλεξάνδρεια).
Ο Κύριλλος αφού επικαλέστηκε «ιστορικούς δεσμούς» με την Αφρική,σε πρόσφατη τοποθετησή του, απέδωσε την παρέμβαση ευθέως στην αναγνώριση της Ουκρανίας: «Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, συρόμενος πίσω από το άρμα συγκεκριμένων δυτικών δυνάμεων, προχώρησε στο να δημιουργήσει ένα νέο σχίσμα εντός Ορθοδοξίας και έπρεπε να αντιδράσουμε σε αυτή την ενέργεια. Έτσι, αποφασίσαμε την οργάνωση της Εξαρχίας στην αφρικανική Ήπειρο. Το ποίμνιό μας περιλαμβάνει όχι μόνον Ρώσους, οι οποίοι κατοικούν στην Αφρική, αλλά και τοπικό πληθυσμό, οι οποίοι πρεσβεύουν την Ορθοδοξία και σήμερα ανήκουν στην Εκκλησία μας».
Η απόδοση της αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία προκάλεσε την οργή της Μόσχας, η οποία έφτασε σε σημείο να ευλογεί την εισβολή Πούτιν με τρόπο προκλητικό. Και σα να μην έφτανε αυτό επιτίθεται στην κυβέρνηση Ζελένσκι ότι διώκει φιλορωσικούς κληρικούς. Η Ουκρανική κυβέρνηση, όντως έχει λάβει μέτρα σε πολλές μονές και ναούς (η περιουσία των μονών και των ναών ανήκουν στους δήμους) ενώ έχει ασκήσει διώξεις σε βάρος φιλορώσων μοναχών .
Αποδίδοντας την εκκλησιαστική κρίση στην Ουκρανία στην αυτοκεφαλία, τον περασμένο Απρίλιο ο εκπρόσωπος του Πατριαχείου Μόσχας κατηγόρησε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι «δεν είναι ικανός να είναι ηγέτης της Ορθοδοξίας και ότι αναμειγνύεται στα εσωτερικά των Εκκλησιών».
Σε δηλώσεις του στη ρωσική τηλεόραση, ο Βαχτάνγκ Κιπσίτζε, είπε ότι οι ενέργειες του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Βαρθολομαίου, «ο οποίος παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των τοπικών Εκκλησιών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, θα απορριφθούν από την παγκόσμια Ορθοδοξία και ο ρόλος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως θα μειώνεται ολοένα και περισσότερο».
Ο ίδιος κατηγόρησε τον Βαρθολομαίο ότι διεκδικεί την πλήρη υποταγή σε αυτόν άλλων τοπικών ορθόδοξων Εκκλησιών και το δικαίωμα να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις τους, όπως κάνει, για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την Εκκλησία στην Ουκρανία.
Με αφορμή το γεγονός ότι η Μόσχα δεν καταδίκασε την εισβολή Πούτιν ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κύριλλο.
«Θα έπρεπε να είναι αδύνατο να μην καταδικάσουν τη βία και τον πόλεμο όλες οι Εκκλησίες. Η ρωσική Εκκλησία μας απογοήτευσε. Δεν θα ήθελα την Εκκλησία της Ρωσίας και τον αδελφό Πατριάρχη Κύριλλο να αποτελούν μια τέτοια τραγική εξαίρεση. Δεν γνωρίζω πώς μπορεί να δικαιολογηθεί στη συνείδησή του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο συνέντευξής του στην ΕΡΤ.
«Θα περίμενα από τον αδελφό Κύριλλο να σταθεί στο ύψος του αυτή την κρίσιμη, ιστορική στιγμή. Εάν χρειαστεί, να θυσιάσει και τον θρόνο του, για να πει στον Πούτιν: Κύριε πρόεδρε, δεν μπορώ να συμφωνήσω μαζί σας, παραιτούμαι…».