Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου
του Ειδικού Συνεργάτη
Η πληθώρα των στοιχηματικών εταιρειών στο ποδόσφαιρο, σε συνδυασμό με τις πολλές ευκαιρίες που δίνεται σε κάθε παίκτη να επιλέξει που θα ποντάρει έχουν δημιουργήσει μία χαοτική εικόνα σε όλο τον κόσμο και δυστυχώς και στη χώρα μας η οποία δοκιμάστηκε με το περιβόητο σκάνδαλο στημένων αγώνων το 2011 γνωστό και ως «Κοριόπολις».
Η επιστράτευση της ΕΥΠ, οι χιλιάδες απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες ,οι καταδίκες προέδρων ομάδων δεν έφεραν αποτελέσματα. Πλέον τα στοιχήματα δίνουν την ευκαιρία να προβλέψεις τον αριθμό των κόρνερ, το σκορ στο ημίχρονο, το ποιος παίκτης θα βάλει γκολ, το τελικό σκορ, τις κίτρινες ή τις κόκκινες κάρτες. Ο τζίρος από το παράνομο στοίχημα σε όλο τον κόσμο ανέρχεται σε 1 τρισ. δολάρια.
Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας στην Ελλάδα ο τζίρος ξεπερνάει το 1δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι υπάρχουν σε όλη τη χώρα 60.000-100.000 παράνομα «μηχανήματα». Το κλίμα αυτό της ασυδοσίας δεν άφησε ασυγκίνητους και μεγαλοπαράγοντες ομάδων της Β’ Εθνικής (SL2) οι οποίοι έστηναν αγώνες με άγνωστο, προς το παρόν, το ύψος των κερδών που έχουν αποκομίσει.
Το θέμα, όμως, δεν πέρασε απαρατήρητο από την UEFA και τις διωκτικές αρχές. Σήμερα, η Ιντερπόλ, ερευνά και έχει εμπλακεί για τα καλά στην υπόθεση και ήδη έχει εντοπίσει κύκλωμα στημένων αγώνων στο πρωτάθλημα Super League 2, το οποίο εδώ και χρόνια, θεωρείται το πιο διεφθαρμένο στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οι έρευνες εστιάζονται κατά πρώτο λόγο στην Πάτρα, η οποία θεωρείται και η έδρα του κυκλώματος του παράνομου στοιχηματισμού.
Οι ομάδες και οι πόλεις που εμπλέκονται
Οι ομάδες οι οποίες έχουν μπει στο στόχαστρο των αρχών είναι η Παναχαϊκή, ο Ηρόδοτος και ο ΟΦ Ιεράπετρας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και σε ομάδες άλλων περιοχών.
Υπάρχουν τουλάχιστον, άλλες δύο ομάδες σε μεγάλο νησί και τη Βόρειο Ελλάδα, με τις έρευνες να επεκτείνονται σε Αθήνα και τα δυτικά προάστια, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Δυτικής Μακεδονίας, τον Βόλο και σε ακόμη μια περιοχή της Θεσσαλίας και το Ηράκλειο Κρήτης.
Το φαινόμενο, ωστόσο, δεν είναι μόνο ελληνικό. Οι έρευνες τις Interpol ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σε Αυστρία, Σουηδία, Σλοβενία, Σλοβακία και Τσεχία. Για την αντιμετώπιση του πολυδαίδαλου κυκλώματος έγινε συνάντηση δικαστικών αρχών στη Χάγη στην οποία συμμετείχε και Έλληνας δικαστής.
Οι έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας
Τέλος Ιουνίου οι ελληνικές διωκτικές αρχές προχώρησαν σε 20 παράλληλες έρευνες για στημένα παιχνίδια σε σπίτια και γραφεία παραγόντων και άλλων σχετιζόμενων με το ποδόσφαιρο και κατάσχεσε υπολογιστές και κινητά, ατζέντες, ενώ έγινε γνωστό ότι προσήχθησαν και τρεις πρόεδροι ΠΑΕ SL2
Οι έρευνες αφορούν σε παιχνίδια της Super League 2 κατά την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο. Για όσους παρακολουθούν την υπόθεση εκτιμάται ότι σύντομα θα έχουμε και συλλήψεις καθώς η ΕΥΠ φαίνεται πως έχει κάνει «καλή δουλειά» για περίπου 50 άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους.
Από την Πάτρα στη… Μαλαισία
Κεντρικό πρόσωπο, το οποίο κατευθύνει τον παράνομο στοιχηματισμό, φέρεται να είναι στην Πάτρα στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν 500.000 ευρώ σε μετρητά.
Τα στοιχήματα , σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, παίζονταν μέσω κωδικών στη Μαλαισία. Να θυμίσουμε ότι μετά τις εκλογές του περασμένου Μαΐου, κλιμάκιο της Ιντερπόλ βρέθηκε στην Πάτρα. Αποτέλεσμα των εκτεταμένων ερευνών βρέθηκαν δεκάδες κωδικοί στοιχηματικών λογαριασμών στην κατοχή παραγόντων και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους ήταν ότι οι εμπλεκόμενοι πόνταραν στο ίδιο σημείο ή ακριβές σκορ ή οτιδήποτε άλλο μικρά ποσά, με στόχο να μη γίνουν αντιληπτοί από τους μηχανισμούς παρακολούθησης ούτε της Sportradar ούτε των στοιχηματικών εταιρειών.
Και ενώ η σιωπή επικρατεί ή επιβάλλεται παντού οι οργανωμένοι οπαδοί της Παναχαϊκής εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν: «Αυτό που ζούμε όλα αυτά τα χρόνια θυμίζει μια πολύ ωραία ποιοτική αμερικανική δραματική κωμωδία, τη “Μέρα της μαρμότας”. Η διαφορά όμως είναι ότι το δικό μας έργο και στην αμερικάνικη έκδοσή του είναι μεν δραματική κωμωδία αλλά κάκιστης ποιότητας. Η ομάδα βουλιάζει και το όνομά της διασύρεται άλλη μια φορά. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει χρόνος να σωθεί κάτι».
Η εκτίμηση του Αχιλλέα Μπέου
Στην υπόθεση παρενέβη και ο δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος της ΠΑΕ ΝΠΣ Βόλος Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος το 2011 είχε μπει στο στόχαστρο των αρχών, χωρίς όμως να βρεθεί κάτι εναντίον του, παρά την τότε προφυλάκισή του. Μάλιστα, ο κ. Μπέος, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε και σε ομάδα της περιοχής του, η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στη συγκεκριμένη έρευνα, χωρίς να κρύβει την πικρία του για όσα συνέβησαν το 2011. «Να συλλέξουν στοιχεία, να τα αξιολογήσουν και μετά να ασκήσουν κατηγορίες, όχι όπως το 2011 που υπήρχε πολιτική δίωξη, που ήταν ένα στημένο γεγονός και στο τέλος οδηγήθηκαν αθώοι άνθρωποι στη φυλακή όπως εγώ, και στο τέλος όλοι αθωωθήκανε και δεν έγινε στην ουσία τίποτα. Θέλω να πιστεύω ότι η έρευνα θα πάει σε βάθος, θα βρεθούνε στοιχεία και είμαι σίγουρος ότι θα γίνει αυτό και επικροτώ τα λεγόμενα FIFA και UEFA ότι είναι το πιο βρώμικο πρωτάθλημα στον κόσμο, όχι στην Ευρώπη».
Ο κ. Μπέος προχώρησε σε καταγγελίες κατά την παρουσίαση του χορηγού του ΝΠΣ Βόλος και ζήτησε πρωτάθλημα με όσες ομάδες πληρούν τις προϋποθέσεις: «Επιτέλους ήρθε η ώρα της κάθαρσης και ας ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής με 10 ομάδες. Αν αυτές αξίζουν να συμμετέχουν ας είναι 10, 8, 12, όσες έχουν τις προϋποθέσεις και τους υγιείς παράγοντες να έχουν ποδοσφαιρικές ομάδες στο πρωτάθλημα της Super League 2, χωρίς να σκέφτονται παράνομες πράξεις και ενέργειες και στοιχηματισμούς. Να περιμένουμε και από εκεί και πέρα ας ελπίσουμε ότι θα βγει κάποιο αποτέλεσμα». Μίλησεδε και για έρευνες στο Βόλο. Όπως σημείωσε «στο Βόλο υπήρχε ομάδα Β΄ Εθνικής», ο ρόλος της οποίας, ελέγχεται και από την Interpol .
Οι καταγγελίες που έμειναν μετέωρες
Αν φτάσαμε στο σήμερα δεν φταίνε μόνο οι παράγοντες. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των καταγγελιών που έγιναν τον Νοέμβριο του 2019 σε συζήτηση για αθλητικό νομοσχέδιο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όταν ο τότε πρόεδρος της αντίστοιχης SL2 κ. Λεωνίδας Λεουτσάκος παραδέχτηκε ενώπιον των μελών της επιτροπής ότι «οι ομάδες μέσα από τα χειραγωγημένα παιχνίδια, μέσα από αυτό το κομμάτι, προσπαθούν να βρουν βιωσιμότητα…». Η καταγγελία έγινε αλλά ουδείς αντέδρασε.
Σύμφωνα με τη Sportradar τα τελευταία 13 χρόνια έχουν σχηματιστεί και αποσταλεί περισσότεροι από 350 φάκελοι με στημένα παιχνίδια τα οποία θεωρούνται ύποπτα.
Nα εξηγήσουμε ότι η Sportradar AG είναι μια πολυεθνική εταιρεία με έδρα το Σεν Γκάλεν της Ελβετίας, που συλλέγει και αναλύει δεδομένα που αφορούν τον αθλητισμό. Η Sportradar παρέχει υπηρεσίες σε εταιρείες στοιχημάτων, εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες και διεθνείς αθλητικές οργανώσεις όπως η ΟΥΕΦΑ και η ΔΟΕ.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Instagram
Ακολούθησε μας στο X
Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play