Την ανάγκη ισχυρής αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας, ώστε «να μπορέσουμε να αλλάξουμε όσα ακόμα μας κρατούν πίσω, όσα μας πληγώνουν» τονίζει σε συνέντευξη της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η υποψήφια βουλευτής του κόμματος, στο Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών και πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Επιμένει, δε, ότι η πορεία της Οικονομίας μας μπορεί να υποστηρίξει την αύξηση των μισθών και τη νέα αύξηση των συντάξεων, ενώ επισημαίνει ότι «ένα καλύτερο Δημόσιο και ένα καλύτερο ΕΣΥ» είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της επόμενης ημέρας.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της υποψηφίου βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας στο Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, Νίκης Κεραμέως στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Σπύρο Μουρελάτο:
ΕΡ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι επιδιώκει μία ισχυρή αυτοδυναμία, ώστε να δρομολογήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Οι αντίπαλοι σας κάνουν λόγο για αλαζονεία. Τι απαντάτε;
ΑΠ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει την ανάγκη ισχυρής αυτοδυναμίας, προκειμένου η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να μπορέσει να κάνει πράξη το πρόγραμμά μας και να μπορέσουμε να αλλάξουμε όσα ακόμα μας κρατούν πίσω, όσα μας πληγώνουν. Δεν υπάρχει αλαζονεία σε αυτή τη στάση. Υπάρχει μόνο κοινωνική και πολιτική αναγκαιότητα. Οι μεγάλες αλλαγές απαιτούν, όχι μόνο έντονη κοινωνική στήριξη, αλλά και ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
ΕΡ: Με ποιον τρόπο μπορείτε να εγγυηθείτε ότι θα αυξήσετε μισθούς και συντάξεις και την επόμενη 4ετία, καθώς οι πολιτικοί σας αντίπαλοι σας κατηγορούν ότι δεν θα μπορέσετε τελικώς να υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις σας; Τι απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν ότι ακολουθείτε φορολογική πολιτική υπέρ των λίγων και των ισχυρών;
ΑΠ: Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της. Αυτό έγινε στη διάρκεια της πρώτης κυβερνητικής μας θητείας, αυτό και θα γίνει και στη διάρκεια της δεύτερης, εφόσον οι πολίτες το αποφασίσουν. Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα είναι κοστολογημένο, ρεαλιστικό, απολύτως εφαρμόσιμο. Οι δεσμεύσεις μας στηρίζονται στη θετική πορεία ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας, που πετύχαμε όλοι μαζί να είναι πολύ μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά και στον προσδιορισμό προτεραιοτήτων, που για εμάς είναι κρίσιμες. Η αύξηση μισθών και η νέα αύξηση των συντάξεων αποτελούν κοινωνική αναγκαιότητα, την οποία μπορεί να υποστηρίξει η οικονομία μας. Όσον αφορά τη φορολογική μας πολιτική, η πραγματικότητα είναι ότι μετά τη φοροκαταιγίδα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία μείωσε σημαντικά τα φορολογικά βάρη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καταργώντας ή περιορίζοντας 50 φορολογικές επιβαρύνσεις. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η πολύ μεγάλη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, η αύξηση του αφορολόγητου για κάθε παιδί, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, για να αναφέρω κάποια μόνο από όσα υλοποιήσαμε, στηρίζουν τους πολλούς. Το οξύμωρο είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιτίθενται στη φορολογική μας πολιτική, ενώ την ίδια στιγμή συναγωνίζονται για το ποιος θα επιβάλλει περισσότερους νέους φόρους.
ΕΡ: Πολύς λόγος έχει γίνει εσχάτως για τους δύο υποψηφίους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Φερχάτ και Ζειμπέκ, και την καταγγελλόμενη από τη Νέα Δημοκρατία σύνδεσή τους με το τουρκικό προξενείο. Εκτιμάτε ότι η συζήτηση για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα μπορεί να γίνεται σε δημόσια θέα; Κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ για αντεθνική στάση;
ΑΠ: Το θέμα είναι δημόσιο, συνεπώς η συζήτησή του πρέπει να γίνεται. Είναι πολύ σημαντικό να μην έχουμε βουλευτές που καθοδηγούνται από το τουρκικό προξενείο και που θεωρούν ότι εκπροσωπούν, όχι τη μουσουλμανική, αλλά την δήθεν τουρκική μειονότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη στάση του, ξεπέρασε εθνικές «κόκκινες γραμμές».
ΕΡ: Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί κατά τη γνώμη σας να ακολουθήσει μετά τις εκλογές ένας εποικοδομητικός Ελληνοτουρκικός διάλογος ή ακόμη και η επίλυση της οριοθέτησης των μεταξύ μας θαλασσίων ζωνών; Εκτιμάτε ότι μπορεί να διατηρηθεί το θετικό momentum στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις;
ΑΠ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, εφόσον μας τιμήσει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του, ώστε να αναζητηθεί οδικός χάρτης για διάλογο. Θα είναι μία ευκαιρία να διαπιστώσουμε αν το καλό κλίμα της τελευταίας περιόδου μπορεί να συνεχιστεί και να θέσουμε ένα πλαίσιο για την επίλυση της διαφοράς που μας ταλανίζει δεκαετίες τώρα, την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Όπως καλά γνωρίζετε, η Ελλάδα επιθυμεί και επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, κάτι που προϋποθέτει απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία.
ΕΡ: Σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι πρέπει να «τρέξει» η επόμενη κυβέρνηση;
ΑΠ: Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει περιγράψει σαφώς τις βασικές προτεραιότητες για τη νέα τετραετία, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται το σχέδιο για καλύτερους μισθούς, καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καλύτερο Δημόσιο, στήριξη της νέας γενιάς ιδιαιτέρως δε στο σημαντικό θέμα της στέγασης. Αυτοί είναι άξονες στους οποίους θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος από τη νέα Κυβέρνηση, εφόσον ο ελληνικός λαός τιμήσει εκ νέου τη Νέα Δημοκρατία με την εμπιστοσύνη του.
ΕΡ: Μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει συχνά πυκνά ότι οι βαθιές τομές στη λειτουργία του Κράτους είναι πλέον μονόδρομος. Εκτιμάτε ότι το πολιτικό σύστημα και η ελληνική κοινωνία, κατ’ επέκταση, είναι αρκούντως ώριμα, ώστε να αποδεχθούν την καθιέρωση της καθολικής αξιολόγησης στο Δημόσιο;
ΑΠ: Η πλειονότητα της κοινωνίας γνωρίζει καλά ότι, χωρίς πρόσθετες ουσιαστικές αλλαγές, κάποιες πτυχές της λειτουργίας του Κράτους θα συνεχίσουν να μας ταλαιπωρούν, να μας κρατούν στο παρελθόν, να μας πικραίνουν. Η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις αλλαγές αυτές. Δεν μπορεί να υπάρχει βελτίωση χωρίς αξιολόγηση. Η κοινωνία στήριξε την αξιολόγηση στην εκπαίδευση, η οποία, παρά τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών ηγεσιών και κομμάτων της αντιπολίτευσης, αποτελεί πλέον πραγματικότητα. Είμαι βέβαιη για την ευρεία στήριξη της κοινωνίας στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Ως προς το πολιτικό σύστημα, όσα κόμματα επιμείνουν σε ιδεοληψίες και αναχρονιστικές αντιλήψεις, για ακόμα μία φορά, θα βρεθούν στην αντίπερα όχθη σε σχέση με αυτό που επιβάλλει η λογική και επιθυμεί η κοινωνία.