Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

της Μάρθας Λεκκάκου 

Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της υφυπουργού Τουρισμού  Σοφίας Ζαχαράκη στην Ανατολική Αττική επικράτησε για μια ακόμη φορά το αδιαχώρητο και αυτό που σίγουρα μπορεί να της πιστωθεί είναι ότι έχει περπατήσει κάθε γωνιά της εκλογικής της περιφέρειας, κάνοντας αγώνα καθαρό, με αξιοπρέπεια, απέναντι και στους πολιτικούς της αντιπάλους.

«Ήρθα για να τη δω, δεν τη γνωρίζω προσωπικά, αλλά μου αρέσει που είναι μετριοπαθής, σεμνή, μορφωμένη, νέος άνθρωπος και όσο την παρακολουθώ, διαπιστώνω ότι τα λέει και καλά» μου λέει γνωστός μου που συναντώ στη συγκέντρωση. Αντί προλόγου, λοιπόν για τη Σοφία Ζαχαράκη, η αυθόρμητη απάντηση πολίτη της Ανατολικής Αττικής, ο οποίος σημειωτέον, σπανίως πηγαίνει σε προεκλογικές συγκεντρώσεις…

Ήσασταν υφυπουργός από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη μέχρι σήμερα. Και πλέον κατέρχεστε υποψήφια, για πρώτη φορά, στην Ανατολική Αττική. Τι σας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση;

Κατ’ αρχάς, ήταν μεγάλη τιμή  για μένα προσωπικά, να τύχω της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και για τις δύο θέσεις υπουργικής ευθύνης που μου ανέθεσε.  Είχα την ευκαιρία, μέσα από αυτές τις θέσεις, να συμβάλω στην υπέρβαση των μεγαλύτερων κρίσεων που αντιμετώπισε η πατρίδα τις τελευταίες δεκαετίες. Κρίσεις, που ως Ελλάδα όχι μόνο αντιμετωπίσαμε, αλλά τις ξεπεράσαμε, πηγαίνοντας τη χώρα πολλά βήματα μπροστά παρά τις αντιξοότητες. 

Από κει και πέρα, θεωρώ καθήκον του κάθε δημόσιου προσώπου που έχει θέση ευθύνης, να εκτίθεται στην κρίση των πολιτών, από τους οποίους άλλωστε πηγάζει κάθε εξουσία κατά το Σύνταγμα. Κατά συνέπεια, με μεγάλη χαρά συμμετέχω στην μάχη των εκλογών της 21ης Μαΐου, μία μάχη που θα κρίνει την κατεύθυνση της χώρας την επόμενη τετραετία. Και που θα καθορίσει, εάν η Ελλάδα, αλλά και ειδικότερα η περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής στην οποία είμαι υποψήφια, θα μπορέσει αυτοδύναμα να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις, αλλά και να αξιοποιήσει τις τεράστιες ευκαιρίες, που το μέλλον επιφυλάσσει.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για την Ανατολική Αττική;

Δεν έχω κρύψει ότι το όραμα μου είναι μία Ανατολική Αττική η οποία αξιοποιεί τον τεράστιο φυσικό πλούτο και την μοναδική ποικιλομορφία της. Από τις ακτές της μέχρι τα βουνά της ενδοχώρας, από τον Ωρωπό μέχρι το Σούνιο, από το Μενίδι μέχρι τη Βουλιαγμένη. Ήδη, καταφέραμε για την Ανατολική Αττική να έχει πολλές περισσότερες επιλογές, ειδικά εναλλακτικού τουρισμού, σε σχέση με αυτές που είχε πριν το 2019. Από μοναδικής ποιότητας γαστρονομικά προϊόντα και οινοτουρισμό (5 επισκέψιμα οινοποιεία με σήμα, Αττικός Αμπελώνας), μέχρι οικοτουρισμό, παράκτιο τουρισμό (με 14 Γαλάζιες σημαίες στις παραλίες της) και φυσικά πολιτισμικό τουρισμό, από το Ναό του Ποσειδώνα και το πεδίο μάχης Μαραθώνα, μέχρι τις εκκλησίες, τα μοναστήρια της, τα μουσεία της και τα πολιτιστικά της δρώμενα. Μια αδιάσπαστη αλυσίδα ιστορίας και πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, δίπλα στην πρωτεύουσα και στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο και λιμάνι της χώρας. Με νέα λιμάνια κρουαζιέρας, να αποτελούν πραγματικό success story, όπως το Λαύριο, με 100.000 επιβάτες το 2022 έναντι 0 το 2019! Έτσι, η περιοχή συνεχώς ανεβαίνει τόσο ως προορισμός, αλλά κυρίως ως τόπος να ζεις -εξ ου και η (κόντρα στο ρεύμα) αύξηση πληθυσμού στην απογραφή. Σε αυτή την οδό πρέπει να συνεχίσουμε, ακόμα πιο έντονα, την επόμενη τετραετία.

Προσωπικές μου προτεραιότητες θα είναι οι προτεραιότητες των πολιτών της Ανατολικής Αττικής: ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από αυτή την κυβέρνηση, την περιφέρεια και τους δήμους, περισσότερη ασφάλεια των πολιτών, περισσότερες και καλύτερες εργασιακές ευκαιρίες για όλους, και αδιαπραγμάτευτη προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος.

 

Έχετε μπροστά σας έναν πολίτη της Ανατολικής Αττικής που σας ρωτά ευθέως: «γιατί να σας ψηφίσω»; Τι απαντάτε;

Καταρχάς, ο αγώνας μου όλο αυτό τον καιρό, είναι να πείσω τους συμπολίτες μας ότι αξίζει να εμπιστευτούν τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για μία ακόμη τετραετία. Γιατί παρά τις κρίσεις, ό,τι είπε, το έκανε. Εκπλήρωσε στο ακέραιο τη βασική του δέσμευση, μειώνοντας πάνω από 50 φόρους και εισφορές με κορυφαίο τον ΕΝΦΙΑ, και στήριξε την μεσαία τάξη ανακουφίζοντάς την από τα βάρη που η προηγούμενη κυβέρνηση της είχε συνειδητά επιβάλει. Η ανεργία μειώθηκε από το 17% στο 10% . Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 20%, ενώ οι συντάξεις είδαν την πρώτη αύξησή τους κατά 7,5% μεσοσταθμικά,  μετά από μια δεκαετία. Σπάμε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην ανάπτυξη, στις εξαγωγές, στον τουρισμό. Υλοποιήθηκαν κομβικές μεταρρυθμίσεις, με κορυφαία την ψηφιοποίηση του κράτους. Και ίσως το πιο σημαντικό για το μέλλον της πατρίδας: η Ελλάδα θωρακίστηκε αμυντικά και διπλωματικά, και είναι πλέον πιο έτοιμη από ποτέ να αντιμετωπίσει κάθε εχθρική επιβουλή. Και φυσικά δεν αρκούμαστε σε αυτά. Σκοπός είναι να δημιουργήσουμε μαζί μια Ανατολική Αττική, αλλά και συνολικά μια Ελλάδα, πιο δίκαιη, πιο κοινωνική, πιο παραγωγική πιο πράσινη, και πιο ισχυρή, που προχωρά στο μέλλον με αυτοπεποίθηση.

Και ως προς το πρόσωπό μου, δεν θέλω να πω πολλά. Θέλω να πω απλώς ότι προσπάθησα τα 4 αυτά χρόνια, τις θέσεις ευθύνης που μου εμπιστεύτηκε ο πρωθυπουργός να τις υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις. Και το έργο το οποίο παραγάγαμε, αποτελεί τον πιο αξιόπιστο μάρτυρα και τεκμήριο αυτής της προσπάθειας. Από το να κρατήσουμε όρθια την εκπαίδευση εν μέσω πανδημίας και πχ να ολοκληρώσουμε την δίχρονη προσχολική εκπαίδευση σε όλους τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής και στη χώρα, μέχρι την ανάκαμψη -ρεκόρ (με αυξημένο ρόλο των εναλλακτικών μορφών) του ελληνικού Τουρισμού, που φέτος πάει για την καλύτερη χρονιά της ιστορίας του.

Σκοπός μου είναι στην επόμενη τετραετία να αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις, με το ίδιο πάθος, στην υπηρεσία των πολιτών της Ανατολικής Αττικής, εάν μου κάνουν την τιμή να μου εμπιστευτούν έναν από τους 3 σταυρούς τους. Γιατί η Ανατολική Αττική πρέπει να γίνει όχι μόνο πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης, αλλά κυρίως ποιότητας ζωής, για όλους τους κατοίκους της. Και αυτό είναι ένα στοίχημα, το οποίο μπορούμε να κερδίσουμε, όλοι μαζί.

Σοφία Ζαχαράκη: 30 δις. έσοδα από τον τουρισμό στα τέλη της δεκαετίας

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα διεθνώς για το success story του ελληνικού τουρισμού. Μιλούν για μία εξαιρετική χρονιά. Πάμε όντως για ρεκόρ; 

Είμαστε όντως καθοδόν για την καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού. Αυτό το οποίο γράφουν και διεθνή μέσα, προκύπτει αβίαστα από τα στοιχεία. Τους πρώτους δύο μήνες του έτους είχαμε 80% αύξηση εσόδων και άνω του 50% αύξηση αφίξεων στο τετράμηνο. Έχουμε ρεκόρ αεροπορικών αφίξεων, και προγραμματισμένων αφίξεων κρουαζιερόπλοιων ξεπερνώντας το 2019. Οι κρατήσεις για το καλοκαίρι δεν έχουν προηγούμενο. Οι ελληνικοί προορισμοί είναι κορυφαίοι σε διαδικτυακές αναζητήσεις. Και ο ελληνικός τουρισμός ενισχύεται όχι μόνο στις παραδοσιακές μας αγορές -όπου πέρσι ήδη πετύχαμε ρεκόρ όλων των εποχών-, αλλά και σε νέες. Και φυσικά όλα αυτά δεν ήρθαν τυχαία. Ήρθαν με πρόγραμμα,  με προσέλκυση επενδύσεων -έχουμε πχ αύξηση 35% στα πεντάστερα ξενοδοχεία αυτή την τετραετία-, ήρθαν με πολλές νέες ποιοτικές επιλογές για μία ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία. Και δείχνουν ότι εάν συνεχίσουμε με σταθερότητα και τόλμη, όχι μόνο μπορούμε να σπάσουμε κάθε ρεκόρ, αλλά μπορούμε και να φτάσουμε στον εθνικό στόχο που έθεσε ο πρωθυπουργός: 30 δισ. έσοδα από τον τουρισμό στα τέλη της δεκαετίας.

 

Ποια είναι τα κλειδιά της επιτυχίας του παρόντος αλλά και του μέλλοντος στον τουρισμό;

 Καταρχάς, συγκεκριμένο σχέδιο. Έχουμε ήδη θέσει τρεις πυλώνες: ποιότητα – ισορροπία – βιωσιμότητα. Ποιότητα σημαίνει όχι μόνο value-for-money, αλλά και πολλές εναλλακτικές επιλογές. Ισορροπία σημαίνει τουρισμός όλο το χρόνο, σε όλη τη χώρα. Και βιωσιμότητα σημαίνει πράσινες και καινοτόμες επιλογές για αειφόρο τουριστική ανάπτυξη που, αντί να επιβαρύνει, αναδεικνύει τον φυσικό μας πλούτο. Αυτές οι αρχές βρίσκονται στην προμετωπίδα του μεγάλου προγράμματος ύψους 300 εκ. € ευρώ το οποίο υλοποιούμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Με αιχμή μορφές όπως τον γαστρονομικό τουρισμό, αγροτουρισμό και οινοτουρισμό -με πάνω από 100 επισκέψιμα οινοποιεία-, με ένα ολοκληρωμένο σύστημα διασύνδεσης με ψηφιακό χάρτη που θα δρα ως θεματικός DMO. Με νέα σήματα πιστοποίησης εγκαταστάσεων για ζυθοποιεία ελαιοτριβεία, τυροκομεία. Με επενδύσεις για νέα χιονοδρομικά κέντρα, ορεινά καταφύγια, ορεινά μονοπάτια, καταδυτικά πάρκα και μουσεία, υποδομές και αξιοποίηση ιαματικών πηγών, και έργα προσβασιμότητας για τους ΑΜΕΑ συμπολίτες μας. Παράλληλα προβλέπουμε επένδυση 160 εκ € σε βιώσιμες υποδομές τουριστικών λιμένων, καθώς ετοιμαζόμαστε και για μία χρονιά ρεκόρ στην κρουαζιέρα. Και φυσικά επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα μέσω της εκπαίδευσης.

Η ίδια είστε εκπαιδευτικός, υπήρξατε υφυπουργός Παιδείας και ως υφυπουργός Τουρισμού, έχετε τώρα την αρμοδιότητα για την τουριστική εκπαίδευση. Ποιος είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης στο μέλλον του τουρισμού;

Η εκπαίδευση, και στον τουρισμό, είναι το κλειδί για το μέλλον. Τα χρόνια αυτά, παρά τις κρίσεις, στηρίξαμε, έμπρακτα, τις σχολές μας και τους σπουδαστές μας. 2 στους 3 αποφοίτους μας βρίσκουν δουλειά στον τουρισμό μέσα σε 1 μήνα από την αποφοίτηση, και το 94% παραμένει στον κλάδο του τουρισμού. Έτσι, έχουν δημιουργηθεί πολλές και καλές δουλειές, από τις συνολικά 400.000 που δημιουργήθηκαν την τελευταία 4ετία, με περιζήτητους εργαζόμενους, που πλέον διεκδικούν και πετυχαίνουν και καλύτερους μισθούς. Ήδη, οι μισθοί αυξήθηκαν με την νέα συλλογική σύμβαση, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε για να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, στα 950€ ο κατώτερος και στα 1500 ο μέσος μισθός. Ως Υπουργείο Τουρισμού αυξήσαμε το στεγαστικό επίδομα στα 1.500 ευρώ, εισαγάγαμε νέες ειδικότητες σε συνεργασία με τους κοινωνικούς μας εταίρους, αυξήσαμε τις κατηγορίες πρακτικής άσκησης για τους σπουδαστές μας, επικαιροποίησαμε τα προγράμματα των σχολών μας, εισαγάγαμε νέο μάθημα αρχών φιλοξενίας (το πρώτο διεθνώς) στα σχολεία μας, και προετοιμάζουμε τη νέα εξωστρεφή Τουριστική Ακαδημία, με ερευνητικό σκέλος. Και στο κρίσιμο θέμα της αναβάθμισης των δεξιοτήτων, ξεκινά η υλοποίηση του μεγαλύτερου προγράμματος στον τουρισμό, 20.000 θέσεων, με πόρους που εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Γιατί μια ενισχυμένη τουριστική εκπαίδευση, είναι το θεμέλιο για την συνεχή τροφοδότηση της ανόδου του ελληνικού τουρισμού, αλλά και για την επαγγελματική εξέλιξη και ευημερία εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων.