Η κλιματική αλλαγή αποτελεί «πρόκληση ασφαλείας που επηρεάζει τις Ένοπλες Δυνάμεις» αλλά και «μια σύνθετη πρόκληση για την Άμυνα και την Ασφάλεια, με καταλυτικές επιπτώσεις στην αποστολή και στο έργο των Ενόπλων Δυνάμεων».
Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την παρουσίαση του Οδικού Χάρτη για τον περιορισμό των επιπτώσεων και την προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κλιματική αλλαγή, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων «Ιωάννης Καποδίστριας» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναγνωρίζοντας την νέα αυτή πραγματικότητα, ολοκλήρωσε πρώτο τη δημιουργία του Οδικού Χάρτη για την αντιμετώπιση της αναδυόμενης και υπολογίσιμης πλέον απειλής. Στο πλαίσιο αυτό είχε προηγηθεί η αναθεωρημένη περιβαλλοντική ενεργειακή πολιτική, πολιτική προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή» επισήμανε ο υπουργός.
«Ο Οδικός Χάρτης», συμπλήρωσε, «αναλύει την έννοια της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις της στους τομείς της Ασφάλειας και της Άμυνας, συνοψίζοντας τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή τους και για τη θωράκιση σε εθνικό, ευρωπαϊκό και συμμαχικό επίπεδο».
«Ο Οδικός Χάρτης καθορίζει του άξονες προτεραιότητας, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ορθολογιστικά οι διαθέσιμοι πόροι, ώστε να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να ενισχυθεί η προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι τους. Ξεχωρίζω τους δύο βασικούς πυλώνες, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τον μετριασμό των επιπτώσεών της. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι συντονισμένες και συγκεκριμένες δράσεις του υπουργείου όσον αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση, την εξοικονόμηση ενέργειας που θα απελευθερώσει πόρους και αυτή είναι μια άλλη, παράπλευρη, θετική συνέπεια και για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων ως προς την επαύξηση της συνολικής δυνατότητάς τους. Θα εξοικονομηθούν όμως πόροι και θα υπάρξει θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, κάτι που αποτελεί τόσο ευρωπαϊκή, όσο και ΝΑΤΟϊκή κατεύθυνση» υπογράμμισε.
Χαρδαλιάς: Εργασία συντονισμένη και μεθοδική ο οδικός Χάρτη για την προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κλιματική αλλαγή
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι ο Οδικός Χάρτης αποτελεί μια «διακλαδική εργασία συντονισμένη και μεθοδική» που αποτυπώνει «με τρόπο σαφή και κατανοητό όχι μόνο το όραμά μας για τη μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ισχυρό παράγοντα στη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης, αλλά και τις συγκεκριμένες δράσεις, το χρονοδιάγραμμα και κυρίως τους σημαντικούς σταθμούς της υλοποίησης του πλάνου μας».
Επανέλαβε ότι «η ξεκάθαρη εντολή που έχει λάβει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από την αρχή της θητείας αυτής της κυβέρνησης, είναι η οικοδόμηση των ισχυρότερων Ενόπλων Δυνάμεων στην Ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους».
«Εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, το προσωπικό του υπουργείου, σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία, εργάζεται άοκνα για να πάρει σάρκα και οστά αυτό το όραμα, που θα το χαρακτήριζα πατριωτικά αναγκαίο» πρόσθεσε.
«Η αλλαγή του κλίματος συνιστά μια σύνθετη πρόκληση»
«Η αλλαγή του κλίματος», συνέχισε, «συνιστά μια σύνθετη πρόκληση που είναι εδώ, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανθρώπινη δραστηριότητα, και επιδεινώνεται καθημερινά, με σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για την εν γένει ποιότητα ζωής μας, αλλά κυρίως για το διεθνές περιβάλλον ασφάλειας».
Για το υπουργείο, είπε ο Ν. Χαρδαλιάς, συνιστά «θεμελιώδη προτεραιότητα η δημιουργία «πράσινων» Ενόπλων Δυνάμεων, προσηλωμένων στην προσαρμογή και το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, αλλά και με απόλυτη συνείδηση του αντίκτυπου των νέων κλιματικών δεδομένων κυρίως στην επιχειρησιακή τους αποστολή. Στόχος μας είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις να διατηρήσουν την ικανότητα εκπλήρωσης της αποστολής τους στο μέλλον, χωρίς αυτό να επιφέρει υποβάθμιση στο περιβάλλον».
«Να καταστούν δηλαδή μια ισχυρή, μια ευέλικτη, μια αποτελεσματική δύναμη, που θα μπορεί να επιχειρεί υπό οποιεσδήποτε κλιματολογικές συνθήκες, συμβάλλοντας παράλληλα τόσο στις εθνικές και ευρωπαϊκές απαιτήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» πρόσθεσε.
Εξήγησε ότι ο Oδικός Xάρτης «είναι πλήρως εναρμονισμένος με τη στρατηγική της κυβέρνησης, όπως αυτή προσδιορίζεται από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, αλλά και με τον νέο Εθνικό Κλιματικό Νόμο 4936/2022 για τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».
Φλώρος: «Η αποτροπή του πολέμου, που καταστρέφει απόλυτα το περιβάλλον, συμβάλει απεριόριστα στην προστασία του»
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «η αποτροπή του πολέμου, που καταστρέφει απόλυτα το περιβάλλον, συμβάλει απεριόριστα στην προστασία του». Όπως είπε, «αυτό κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις».
Έκανε ειδική αναφορά στην ενσωμάτωση του κλιματικού παράγοντα σε δράσεις και αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ υπογράμμισε συγκεκριμένες ενέργειες μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Παρόντες στην παρουσίαση ήταν, επίσης, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ. Συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και ακαδημαϊκοί.