«Η χώρα μας έστειλε από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσει να στέλνει βοήθεια σε όλα τα επίπεδα», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ αναφερόμενος στην ελληνική βοήθεια μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία. Τόνισε πως «δεν υπήρχε περίπτωση μπροστά σε αυτή την τραγωδία η χώρα να μείνει αδρανής. Από την πρώτη στιγμή, ήμασταν δίπλα. Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που σπεύσαμε, πέρα από τα λόγια συμπαράστασης που ήταν αυτονόητα. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ κάνουν σπουδαία δουλειά εκεί, που φαίνεται μέσα και από τα τηλεοπτικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο».
Και υπογράμμισε: «Με τον τουρκικό λαό δεν είχαμε ποτέ να χωρίσουμε τίποτα, αυτό το λέγαμε. Όπως και επίσης λέγαμε σε όλους τους τόνους ότι αυτή η επιθετική ρητορική δεν βοηθούσε πουθενά. Ούτε τους νόμους μπορείς να αλλάξεις, ούτε το Διεθνές Δίκαιο μπορείς να αλλάξεις, ούτε η Ελλάδα είναι κάποια χώρα που μπορείς να τη φοβερίζεις ή να την πανικοβάλεις. Έχουν τη δυνατότητα τώρα και οι Τούρκοι πολίτες να δουν πρακτικά ότι η Ελλάδα δεν είναι εχθρός. Χωρίς αμφιβολία, μπροστά σε αυτή την τραγωδία οφείλεις όλα να τα παραμερίζεις. Μιλάμε για μια τεράστια ανθρωπιστική τραγωδία.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών προσπαθούν μέσα σε αυτό το εκεί γενικότερο χάος να έχουν μία συνεχή ενημέρωση, έτσι ώστε ό,τι μπορούμε να κάνουμε. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η χώρα θα είναι εκεί και θα βοηθήσει σε όλα τα στάδια».
Ο πρωθυπουργός έχει πάρει τις αποφάσεις του για τις εκλογές
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη πως ο πρωθυπουργός έχει πάρει τις αποφάσεις του κι «έχει προσδιορίσει περίπου το χρονικό διάστημα, στο οποίο θα γίνουν οι εκλογικές διαδικασίες στην Ελλάδα. Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι αποφάσεις, σε ό,τι αφορά στις εκλογές, δεν ετεροπροσδιορίζονται από το τι συμβαίνει σε άλλα κράτη. Ούτε στην προηγούμενη φάση με τα διάφορα που έλεγαν οι Τούρκοι, ούτε τώρα που αντιμετωπίζουν αυτή την τραγωδία εκεί. Οι αποφάσεις σε ό,τι αφορά στο χρόνο διενέργειας των εκλογικών αναμετρήσεων, λίγο-πολύ έχουν προσδιοριστεί. Λέγαμε πως θα κάνουμε εκλογές στο τέλος της τετραετίας και κάνουμε εκλογές στο τέλος, πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης μας τετραετίας, αξιοποιώντας κάθε μέρα που περνά».
Εμείς θα είμαστε εκεί, μέχρι να προκηρυχθούν οι εκλογές, να ψηφίζουμε νόμους προς όφελος της κοινωνίας και της πατρίδας
Ο κ. Οικονόμου μίλησε μια «μια επιλογή ακατανόητη, απονομιμοποίησης της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, θεσμικά επικίνδυνη», αναφερόμενος στην απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αποχή από τις ψηφοφορίες στη Βουλή. «Εντάσσεται μέσα σε αυτού του τύπου την αντιπολίτευση που έχει επιλέξει εδώ και πολύ καιρό να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τοξική, μακριά από επιχειρήματα, μακριά από τη δυνατότητα σύγκρισης λόγων και έργων. Εμείς θα είμαστε εκεί, μέχρι να προκηρυχθούν οι εκλογές, να ψηφίζουμε νόμους προς όφελος της κοινωνίας και της πατρίδας. Χθες, με το νόμο που ψηφίστηκε -του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής- συμπληρώσαμε 400 νόμους. Η κυβέρνηση αυτή ψήφισε, κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας, 400 νόμους, με πανδημία -με ό,τι αυτό συνεπαγόταν για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου σε μια συγκεκριμένη στιγμή -και αλλεπάλληλες κρίσεις. Όλοι με δημόσια διαβούλευση, τηρώντας απολύτως τους κανόνες της Δημοκρατίας και τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου, με τροπολογίες οι οποίες δεν ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία εκπρόθεσμες ή άσχετες με τους νόμους που ψηφίζαμε.
Οι πολιτικοί και τα κόμματα μιλούν με τις πράξεις τους
Αναφερόμενος στη συνέχεια στην τροπολογία που απαγορεύει σε εγκληματικές οργανώσεις να πάρουν μέρος στις εκλογές, ο κ. Οικονόμου είπε: «Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Υπήρξε μία ρύθμιση που απαγορεύει σε εγκληματικές οργανώσεις να κατεβούν στις εκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απέναντι και σε αυτή τη ρύθμιση. Δεν ήταν ανάμεσα στα κόμματα, που με την ψήφο τους σε μια χαρακτηριστική στιγμή του ελληνικού κοινοβουλευτισμού, διαμόρφωσαν θεσμικά υπεύθυνα ένα πλαίσιο, έτσι ώστε η Δικαιοσύνη να μπορέσει να μην επιτρέψει σε εγκληματικές οργανώσεις να συμμετάσχουν στις εθνικές εκλογές. Η πρόταση αυτή είναι από τον Νοέμβριο υπόψη των κομμάτων, προκειμένου να γινόταν ένας διάλογος και να επιδιώκαμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση».
Υπογράμμισε πως «η ΝΔ έφερε μία διάταξη και υιοθέτησε προτάσεις, που κατατέθηκαν στον δημόσιο διάλογο. Υιοθέτησε τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής στη Βουλή με στόχο η διάταξη αυτή συνταγματικά να στέκει και να ανταποκρίνεται στόχο της προκειμένου είτε πραγματική, είτε εικονική ηγεσία εγκληματικής οργάνωσης να μην μπορεί να ανακηρυχθεί ως υποψήφιο κόμμα. Καμία θεωρία δύο άκρων. Όποιος έχει κατηγορηθεί και καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση, για μια σειρά από αδικήματα που βάσει των οποίων η οποιαδήποτε πολιτική κίνηση δεν θα υπηρετούσε τους σκοπούς του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, να μην μπορεί η ελληνική Δικαιοσύνη -αυτή είναι η ασφαλιστική δικλείδα- να τον ανακηρύσσει ως υποψήφιο είτε αυτόν, είτε το κόμμα του. Αποδείχθηκε, επί της ουσίας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να εμποδίσει την κάθοδο Κασιδιάρη στις εκλογές. Οι πολιτικοί και τα κόμματα μιλούν με τις πράξεις τους. Οι πράξεις, λοιπόν, του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τέτοιες, που δεν θέλησε να μπει μαζί με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ σε εκείνη την πλευρά, που έβαλαν ένα μεγάλο θεσμικό μπλόκο σε εγκληματικές οργανώσεις στις επόμενες εκλογές».
Στη συνέχεια, είπε πως η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας «έχει ανοιχτό μέτωπο με την ακροδεξιά από τότε που ιδρύθηκε. Να το δούμε τα θεσμικά μέτρα, ενάντια της ακροδεξιάς, αυτής της Παράταξης, από το 2013 κιόλας. Ποιος έφτιαξε τη δικογραφία για να στείλει ως εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή στη Δικαιοσύνη; Νίκος Δένδιας, Υπουργός Δημόσιας Τάξης. Πότε ξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής; Πότε έγιναν οι συλλήψεις; Ποιος κατέβασε τροπολογία να διακοπεί η χρηματοδότηση στη Χρυσή Αυγή, χωρίς να έχουν καταδικαστεί ακόμα; Η Νέα Δημοκρατία. Η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Ποιος βρήκε αίθουσα για να γίνει η δίκη της Χρυσής Αυγής; Γιατί για μια τετραετία έψαχναν αίθουσα, αυτοί; Να λέει κάποιος ότι φλερτάρεις με τις ψήφους εκείνου, που επί της ουσίας, με το νόμο σου εμποδίζεις να κατέβει στις εκλογές, είναι σουρεαλιστικό, δεν έχει λογική».
Η Πολιτεία οφείλει να εξαντλεί κάθε δυνατότητα προκειμένου να μην βγαίνουν τα σπίτια του κόσμου σε πλειστηριασμό
Κληθείς να σχολιάσει τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου, επεσήμανε πως «πρώτα από όλα είναι μια απόφαση στο ανώτατο επίπεδο της Δικαιοσύνης. Δεύτερον, να θυμίσουμε: Ποιος νομοθέτησε τους servicers και ποιος τους έδωσε τη δυνατότητα να κάνουν πλειστηριασμούς; Ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι νόμοι ΣΥΡΙΖΑ που νομοθέτησαν τους servicers, αυτές τις εταιρείες και τους έδωσαν και τη δυνατότητα να κάνουν πλειστηριασμούς.
Η κατοικία και κυρίως η πρώτη κατοικία είναι ιερό πράγμα για τον Έλληνα και για τον οποιοδήποτε και η Πολιτεία οφείλει να εξαντλεί κάθε δυνατότητα προκειμένου να μην βγαίνουν τα σπίτια του κόσμου σε πλειστηριασμό, σε δύο βραχίονες. Ο πρώτος, να έχεις μια οικονομία, που να δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να έχουν εισόδημα, να δουλεύουν, να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, να στηρίζονται σε άλλες υποχρεώσεις που δημιουργεί η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Και δεύτερον, να τους έχεις και μια σειρά από εργαλεία, που θα τους προστατεύουν από το τελευταίο στάδιο, το έσχατο, να μην βγει το σπίτι τους στον πλειστηριασμό. Και στους δύο αυτούς πυλώνες έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσει να γίνεται. Θα συνεχίσει να γίνεται και προσπάθεια στήριξης σε επίπεδο οικονομίας -να μπορεί ο άλλος να έχει εισόδημα, να τα φέρνει βόλτα- αλλά και να αξιοποιεί τα εργαλεία των εξωδικαστικών συμβιβασμών, των κανονισμών, έτσι ώστε να μην φτάνει το σπίτι του πολίτη και κυρίως, η πρώτη κατοικία να βγαίνει σε πλειστηριασμό».
Ο φράχτης στον Έβρο θα είναι ένα ακόμη εργαλείο για τη σωστή φύλαξη των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων
Τοποθετούμενος σχετικά με τον φράχτη στον Έβρο, ο κ. Οικονόμου είπε πως «είτε με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε χωρίς, ο φράχτης στον Έβρο θα επεκταθεί σε όλο το μήκος του ποταμού. Θα είναι ένα ακόμη εργαλείο για τη σωστή φύλαξη των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων. Ελπίζω κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, να αποσαφηνιστεί η θέση όλων γύρω από αυτό το ζήτημα. Έχουμε πολλές φορές προκαλέσει την αξιωματική αντιπολίτευση, με βάση κάτι περίεργα που έχει πει κατά καιρούς ο κ. Τζανακόπουλος, να μας πουν αν το αναγνωρίζουν αυτό και αν ερχόντουσαν ποτέ ξανά στα πράγματα, να μας πουν: Τον φράχτη στον Έβρο θα το γκρέμιζαν; Ναι ή όχι;».
Όταν βγαίνουμε εκτός συνόρων, πρώτα και πάνω από όλα, φοράμε τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος
«Μας ενόχλησε, αλλά δεν μας εξέπληξε, διότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας κατασυκοφαντεί και διασύρει τη χώρα του στο εξωτερικό. Ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις Βρυξέλλες.
«Να πρωτοθυμηθούμε την ιστορία της δήθεν νεκρής μικρής Μαρίας; Την κατασυκοφάντηση του Λιμενικού Σώματος και των ανδρών των Σωμάτων Ασφαλείας ότι δήθεν πνίγουν ανθρώπους στο Αιγαίο; Των ανθρώπων εκείνων που σώζουν ζωές στο Αιγαίο. Την υιοθέτηση κάτι περίεργων, εντελώς αστήριχτων και αβάσιμων Εκθέσεων που τοποθετούν την Ελλάδα στην ελευθερία του Τύπου κάτω από δικτατορίες; Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πολιτικός κόσμος, παρά τις διαφορές του, πρέπει να έχει κατά νου κάτι. Όταν βγαίνουμε εκτός συνόρων, πρώτα και πάνω από όλα, φοράμε τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος. Τα υπόλοιπα, εδώ είμαστε να τα συζητήσουμε, να συγκριθούμε. Το πού βρίσκεται η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τη διεθνή ισχύ της και τη διεθνή της θέση τώρα σε σχέση με το παρελθόν, το καταλαβαίνουν και το βλέπουν όλοι οι Έλληνες και από τις παραστάσεις που έχουν. Θυμούνται τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, στον Λευκό Οίκο, τον θυμούνται να προτείνει πράγματα και να τα υιοθετεί η Ευρώπη, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης. Βλέπουν τη ροή των χρηματοδοτικών πόρων από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία προς τη χώρα».