Η Ελλάδα αναβαθμίζει την ασφάλεια των ευαίσθητων δεδομένων και των κρίσιμων υποδομών
25 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ελλάδα αναβαθμίζει την ασφάλεια των ευαίσθητων δεδομένων και των κρίσιμων υποδομών

by todaypress
19/01/2023 12:45
in ΚΟΙΝΩΝΙΑ,
Η Ελλάδα αναβαθμίζει την ασφάλεια των ευαίσθητων δεδομένων και των κρίσιμων υποδομών
Share on FacebookShare on Twitter

Την έναρξη υλοποίησης του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου έργου «HellasQCI» στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας, ανακοινώνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, με τον τρόπο αυτό, η χώρα συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Ασφαλούς Υποδομής Κβαντικής Επικοινωνίας «EuroQCI» με στόχο την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής υποδομής δικτύων κβαντικών υποδομών (Quantum Communication Infrastructure – QCI).

Οι τεχνικές λεπτομέρειες του έργου παρουσιάστηκαν σήμερα Πέμπτη στην εκδήλωση ανακοίνωσης του HellasQCI που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης «πρόκειται για ένα καθοριστικό έργο για το μέλλον της χώρας μας» και έκανε λόγο για τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στον σχεδιασμό του έργου που διαμορφώνει συνθήκες ασφαλείας και διαχείρισης των δεδομένων του Δημοσίου, σε τομείς όπως η υγεία, η άμυνα, η ενέργεια.

«Πρόκειται για ένα έργο που θα δώσει τη δυνατότητα τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, όσο και σε κάθε κράτος – μέλος ξεχωριστά, να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Σε μια εποχή που οι προκλήσεις γύρω από την κυβερνοασφάλεια αυξάνουν διαρκώς, είναι σημαντικό να βρισκόμαστε μαζί με τους εταίρους μας στην πρωτοπορία των εξελίξεων και των πρωτοβουλιών για την ασφαλή διαβίβαση δεδομένων», τόνισε ο υπουργός.

Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αθανάσιος Στάβερης έκανε λόγο για μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, «είναι η τεχνολογία των τηλεπικοινωνιών του μέλλοντος. Πλέον οι ασφαλείς γρήγορες τηλεπικοινωνίες θα γίνονται με οπτικό τρόπο, πάμε από την οπτική ίνα στο λέιζερ, είναι μια επανάσταση για τις τηλεπικοινωνίες».

Όπως τόνισε «είναι ένα, σημαντικό έργο τις θετικές επιπτώσεις του οποίου θα τις καταλάβουμε τα επόμενα χρονια», λέγοντας χαρακτηριστικά: «οι κβαντικές επικοινωνιες είναι το μέλλον, μας δίνουν την δυνατότητα επεξεργασίας πληροφοριών, οι κβαντικές επικοινωνιες είναι πιο ασφαλείς. Το δίκτυο θα επιφέρει αλλαγές όπως οι οικονομικές συναλλαγές, στους τομεις άμυνας, υγειονομικής περίθαλψης, θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη, θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τους πολίτες. Πρόκειται για έναν ζωτικό τομέα έρευνας και ανάπτυξης.

Το HellasQCI, η ελληνική πρόταση για την ανάπτυξη εθνικών δικτύων κβαντικών υποδομών, στην οποία συμμετέχουν 14 οργανισμοί, αξιολογήθηκε και κρίθηκε τεχνικά άρτια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επόμενο βήμα αποτελεί η περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου σε συνεργασία με τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. ως μέρος της Πρωτοβουλίας EuroQCI. Θερμά συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες που εργάστηκαν για την υλοποίηση αυτού του σπουδαίου έργου».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET) Αριστείδης Σωτηρόπουλος τόνισε ότι «είναι μεγάλη μας τιμή που το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εμπιστεύτηκε στην ΕΔΥΤΕ τον συντονισμό του έργου HellasQCI, της Εθνικής Υποδομής Κβαντικής Επικοινωνίας και σήμερα ξεκινάει η υλοποίησή της ώστε να αποτελέσει τμήμα του EuroQCI, αναβαθμίζοντας την ασφάλεια των δικτυακών επικοινωνιών τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Όπως είπε χαρακτηριστικά «η ΕΔΥΤΕ εξάλλου έχει κύριο ρόλο σε όλες τις ευρωπαϊκές υποδομές νέφους/υπηρεσιών όπως EOSC, EUDAT, EGI, GÉANT, PRACE και EuroHPC και είμαστε υπερήφανοι που θα υλοποιήσουμε την νέα αυτή κβαντική δικτυακή υποδομή. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους τους εταίρους της πρότασης γι’ αυτό το πολύ θετικό, συλλογικό αποτέλεσμα», ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο και τους στόχους της ΕΔΥΤΕ.

Ο συντονιστής του έργου, Ηλίας Παπασταματίου τόνισε ότι στους στόχους του έργου είναι και το κβαντικό ίντερνετ.

Σημειώνεται ότι το «HellasQCI» είναι ένα έργο το οποίο θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ασφάλειας των ευαίσθητων δεδομένων και των κρίσιμων υποδομών σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο.

Ειδικότερα:

-Τα νέα δίκτυα του HellasQCI θα ενισχύσουν την προστασία των κυβερνητικών θεσμών, τα κέντρα δεδομένων, τις δομές υγείας, τα ενεργειακά δίκτυα, καθώς επίσης και άλλες κρίσιμες υποδομές, με σκοπό να αποτελέσει σύντομα έναν από τους βασικούς πυλώνες της νέας στρατηγικής κυβερνοασφάλειας της Ε.Ε. για τις επόμενες δεκαετίες.

– Η ανάπτυξη των τεχνολογιών που απαιτούνται στο πλαίσιο του έργου θα ενδυναμώσει τις ευρωπαϊκές επιστημονικές και τεχνολογικές ικανότητες στην κυβερνοασφάλεια και τις κβαντικές τεχνολογίες.

– Το EuroQCI θα βελτιώσει την ευρωπαϊκή ψηφιακή κυριαρχία και την ανταγωνιστικότητα στον βιομηχανικό τομέα, ενώ σε εθνικό επίπεδο οι τεχνολογίες που θα αναπτυχθούν από το HellasQCI θα συμπληρώσουν τις υπάρχουσες υποδομές επικοινωνίας.

– Ανοίγει ο δρόμος για την παροχή υπηρεσιών κβαντικής διανομής κλειδιών (QKD), οι οποίες αποτελούν εξαιρετικά ασφαλείς μορφές κρυπτογράφησης και θα αναβαθμίσουν τα επίπεδα ασφάλειας τόσο στη διαβίβαση ευαίσθητων δεδομένων όσο και στις κρίσιμες υποδομές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Στο πλαίσιο του έργου:

-Τα εθνικά κβαντικά δίκτυα επικοινωνίας των κρατών που συμμετέχουν στο EuroQCI θα επικοινωνούν μεταξύ τους. Για τον σκοπό αυτό θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν εθνικά δίκτυα κβαντικής επικοινωνίας που θα συνδέουν στρατηγικές τοποθεσίες στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης) με τους τρεις Οπτικούς Επίγειους Σταθμούς (Χελμό, Χολομώντα και Σκίνακα).

-Θα πραγματοποιηθεί μία σειρά δοκιμών χρήσης (use cases) στον Δημόσιο τομέα, τις επιχειρήσεις και τα ερευνητικά κέντρα και

-Θα διεξαχθούν τεχνικές εκπαιδεύσεις για φορείς και σε τελικούς χρήστες.

Το HellasQCI συντονίζει και υλοποιεί το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το έργο έχει διάρκεια 30 μήνες και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2025, με χρηματοδότηση κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Digital Europe Programme – DEP) και κατά 50% από εθνικούς πόρους.HellasQCI: Η Ελλάδα αναβαθμίζει την ασφάλεια των ευαίσθητων δεδομένων και των κρίσιμων υποδομών.

Tags: ασφάλεια των ευαίσθητων δεδομένων και των κρίσιμων υποδομώνΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣΝΔΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επ’ αυτοφώρω συλλήψεις – Έκλεβαν κλιματιστικά από σχολεία!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επ’ αυτοφώρω συλλήψεις – Έκλεβαν κλιματιστικά από σχολεία!

06/06/2025 21:04
Διαβάστε αυτό το Σάββατο 7 Ιουνίου στην Today Press
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε αυτό το Σάββατο 7 Ιουνίου στην Today Press

06/06/2025 19:41
Ραγίζει καρδιές η Πόπη για τον μπαμπά, Μίμη Δομάζο
LIFESTYLE

Πληρωμένη απάντηση της Πόπης Δομάζου: Η αποκάλυψη της κόρης του στρατηγού για την επιθυμία του Μίμη

06/06/2025 18:49
Έξοδος Πάσχα: Επιστρέφουν και οι τελευταίοι – Η κίνηση στις Ε.Ο. (LIVE)
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με αεροπλάνα και βαπόρια: Ξεκίνησε η έξοδος για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος – Η κίνηση στις Εθνικές Οδούς (LIVE)

06/06/2025 16:07
Πανελλαδικές-ΓΕΛ: Δείτε τις απαντήσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλήνιες 2025: Πόσοι εισάγονται σε κάθε σχολή- Η λίστα

06/06/2025 16:01
Θεσσαλονίκη: Κινητοποίηση αγροτών για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Κινητοποίηση αγροτών για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ

06/06/2025 15:27
Πέθανε ο σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέθανε ο σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου

06/06/2025 14:48
Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 34χρονος που πάτησε ένα γατάκι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 34χρονος που πάτησε ένα γατάκι

06/06/2025 14:36
Σύλληψη για όπλα στα Χανιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαλάνδρι: Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι μετά από καταδίωξη – Oδήγησαν ανάποδα σε δρόμο για να το σκάσουν

06/06/2025 13:56

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #160


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Aρ.Φύλλου #160  07/06/2025
Εφημερίδα

Aρ.Φύλλου #160 07/06/2025

7 Ιουνίου 2025

...

Read moreDetails

O επιθεωρητής του Σαββάτου (07/06/2025)

Tourk-mafia

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved