Μπορεί η ΕΕ προς το παρόν να μη βλέπει την ανάγκη συντονισμένης δράσης για την αντιμετώπιση της έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα, όμως το ένα μετά το άλλο τα κράτη-μέλη υιοθετούν μέτρα για να αποτρέψουν ένα νέο «ξέσπασμα».
Η πρώτη χώρα της Ευρώπης που έθεσε σε εφαρμογή μέτρα για τον έλεγχο των εισερχόμενων κρουσμάτων από την Κίνα ήταν η Ιταλία, ενώ σήμερα στον «χορό» των ελέγχων μπήκαν η Γαλλία και η Βρετανία.
Και εκτός ΕΕ, όμως, οι Αρχές σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να εξετάζουν -ή και να εφαρμόζουν- μέτρα για την πρόληψη μιας νέας έξαρσης κρουσμάτων και νέων παραλλαγών του κορωνοϊού. Αυτό είναι, άλλωστε, που φοβούνται οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς πολλοί επιστήμονες θεωρούν πως το άνοιγμα των συνόρων της Κίνας μετά τα τρία χρόνια αποκλεισμού θα δώσει την ευκαιρία για εμφάνιση νέων μεταλλάξεων.
Και η Γαλλία στον «χορό» των μέτρων για τον κορωνοϊό, μετά από Ιταλία και Ισπανία
Την αρχή έκανε ήδη από την Τετάρτη η Ιταλία, όταν με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Οράτσιο Σκιλάτσι, υπεγράφη σχετική απόφαση, βάσει της οποίας όλοι οι επιβάτες που φθάνουν στη χώρα από την Κίνα θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικό τεστ για τον κορωνοϊό.
Αφορμή για την κίνηση αυτή στάθηκε το γεγονός ότι τις προηγούμενες δύο ημέρες στο Μιλάνο, όπου πραγματοποιήθηκαν τεστ σε εθελοντική βάση, το 38% και 52% των επιβατών των δύο πρώτων πτήσεων από την Κίνα προέκυψε θετικό.
Η Ιταλία, μάλιστα, έχει ανακοινώσει ότι μελετά νέα μέτρα, τα οποία μπορεί να εφαρμοστούν σε περίπτωση νέας έξαρσης της πανδημίας κορωνοϊού και αύξησης των κρουσμάτων, σε ό,τι αφορά ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.
Όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Υγείας, σε εσωτερική του εγκύκλιο, γράφει ότι ορισμένα από τα μέτρα που μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή -αν κριθεί αναγκαίο- είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους, η αύξηση της τηλεργασίας, η μείωση των εκδηλώσεων που παράγουν συνωστισμό. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στη χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στο σύνολο του πληθυσμού, και σε πέμπτη δόση για τις κατηγορίες πολιτών υψηλού κινδύνου.
Σήμερα, Παρασκευή, σειρά πήραν Ισπανία και Γαλλία, οι οποίες ανακοίνωσαν την υποχρεωτική υποβολή σε διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού των ταξιδιωτών από την Κίνα.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι λόγω των ανησυχιών για αναζωπύρωση της πανδημίας θα καταστήσει υποχρεωτικά τα τεστ κορωνοϊού για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στα αεροδρόμια της χώρας από την Κίνα.
Τα παραδείγματα της Ιταλίας και της Ισπανίας ακολούθησε το βράδυ της Παρασκευής και η Γαλλία, ανακοινώνοντας ότι, εξαιτίας της εκτόξευσης του αριθμού των κρουσμάτων στην Κίνα, όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν από την χώρα αυτή θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ για την Covid-19 πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους.
Συγκεκριμένα, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό πριν από την επιβίβασή τους και να φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Προβλέπεται, επίσης, η διενέργεια τυχαίων τεστ κατά την άφιξη, ώστε να γίνεται αλληλούχηση του γονιδιώματος και να εντοπίζονται τυχόν νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2, ανέφερε μια κυβερνητική πηγή της Γαλλίας.
Επιπλέον, βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε απόψε ότι από τις 5 Ιανουαρίου οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για την Covid-19 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους, μετά την άρση των υγειονομικών περιορισμών από το Πεκίνο.
Σε εγρήγορση Βέλγιο και Γερμανία για την εξέλιξη της κατάστασης
Τηρώντας προς το παρόν μια πιο ουδέτερη στάση, Βέλγιο και Γερμανία αξιολογούν την κατάσταση, περιμένοντας την εξέλιξη της επιδημίας για να προβούν στην υιοθέτηση ή μη νέων μέτρων.
Tη Δευτέρα το απόγευμα θα συνεδριάσουν στο Βέλγιο οι ειδικοί της ομάδας διαχείρισης κινδύνων για να αξιολογήσουν την κατάσταση αναφορικά με τον κορωνοϊό, όπως ανέφερε ο Βέλγος ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας, Φρανκ Βαντενμπρούκε. Οι ειδικοί αναμένεται να εξετάσουν πώς μπορεί το Βέλγιο να προετοιμαστεί για πιθανούς κινδύνους.
Στη Γερμανία, τέλος, εντοπίζεται μια διάσταση απόψεων ως προς τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί η νέα έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού. Το Βερολίνο εισηγείται ένα «παρατηρητήριο παραλλαγών» στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ως απάντηση στην έξαρση νέων παραλλαγών του βασικού στελέχους του κορωνοϊού που παρατηρείται στην Κίνα.
Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, ζήτησε ενιαία πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την είσοδο ταξιδιωτών από την Κίνα, ωστόσο σε διαφορετική «γραμμή» εκφράστηκε η βαυαρική κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας Κλάους Χόλετσεκ να προκρίνει την άμεση αντίδραση της Γερμανίας.
ΗΠΑ, Ισραήλ και Ιαπωνία απαιτούν πλέον αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό
Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνον οι χώρες της Ευρώπης που έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό. Ήδη, από την Τρίτη, οι αρχές της Ιαπωνίας ανακοίνωσαν ότι θα απαιτούν αρνητικό τεστ για τον SARS-CoV-2 προκειμένου να επιτρέπουν την είσοδο σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα. Αν οι εξετάσεις στις οποίες θα υποβάλλονται μετά την άφιξή τους στην Ιαπωνία έχουν θετικό αποτέλεσμα, οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα τίθενται υποχρεωτικά σε καραντίνα επτά ημερών, σε δομές που έχουν ήδη οριστεί.
Ακολούθησαν την Τετάρτη οι ΗΠΑ, επιβάλλοντας ανάλογα μέτρα. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε πως από τα μεσάνυχτα της 5ης Ιανουαρίου όλοι οι ταξιδιώτες ηλικίας 2 ετών και άνω θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για Covid-19, στο οποίο υποβλήθηκαν εντός 48 ωρών πριν από την αναχώρησή τους από την Κίνα. Το μέτρο ισχύει για τις πτήσεις από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Τέλος, ο νέος υπουργός Υγείας του Ισραήλ, Αριέ Ντέρι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το βράδυ της Πέμπτης, έκανε έναν απολογισμό του αντίκτυπου για το Ισραήλ από τη δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του ιού στην Κίνα.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, λοιπόν, «αποφασίστηκε να δοθεί εντολή σε ξένες αεροπορικές εταιρείες να δέχονται ξένους πολίτες σε πτήση από την Κίνα προς το Ισραήλ μόνο αν διαθέτουν (αρνητικό) τεστ για Covid-19», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.