Σε εξέλιξη βρίσκεται η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του καθεστώτος άρσης απορρήτου των επικοινωνιών και το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ.

«Στα τέλη Αυγούστου είχα προαναγγείλει ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί η προστασία, η λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας και η λειτουργία των επικοινωνιών. Αφού είχε ήδη αντικατασταθεί η ηγεσία της ΕΥΠ και είχε καθιερωθεί διπλός έλεγχος στις νομιμες επισυνδέσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».

«Να θυμίσω ότι το πλαίσιο προστασίας των επικοινωνιών στη χώρα μας νομοθετήθηκε το 1994» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως τότε μόνο ένας στους διακόσιους Έλληνες είχε κινητό, το διαδίκτυο δεν υφίστατο και ο όρος κυβερνοασφάλεια ήταν παντελώς άγνωστος. «Αυτή η πρώτη νομοθεσία έχει παραμείνει πρακτικά ακίνητη» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως είναι «προφανές ότι η σημερινή έκρηξη της τεχνολογίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εργαλεία από το παρελθόν». Έτσι, «Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται να οριοθετήσει ένα νέο πεδίο στο οποίο οφείλουν να κινούνται όλοι. Στην ανάγκη καθιέρωσης ενός νέου πλαισίου θεωρώ ότι συμφωνούμε όλοι, ακόμα και όσοι διατυπώνουν ενστάσεις επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου. Κοινή βάση θα πρέπει να αποτελεί ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να εμποδίζει την εθνική αποστολή κρίσιμων βραχιόνων του κράτους όπως η ΕΥΠ ή η αντιτρομοκρατική».

Ο διοικητής της ΕΥΠ θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός – Ούτε δημοσιογράφοι, ούτε ιδιώτες μάνατζερ
«Παρακολούθησα τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές. Πιστεύω ότι ο εισηγητής και οι βουλευτές μας έχουν αναδείξει επαρκώς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Να αναφέρω εν τάχει τις επτά τομές που επιφέρει» συνέχισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως «κάποιες από τις προβλέψεις που νομοθετούμε καθιστούν τη χώρα πρωτοπόρα στην Ευρώπη με εμβληματική την καθολική απαγόρευση εμπορίας και χρήσης κακόβουλων λογισμικών».

«Τομή πρώτη, ποια τα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ. Από εδώ και στο εξής θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός. Ούτε δημοσιογράφοι, ούτε ιδιώτες μάνατζερ κ. Τσίπρα. Το ακούσατε καλά;» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Παράλληλα συστήνεται ακαδημία πληροφοριών και αντικατασκοπίας για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των στελεχών ενώ αποκτά η ΕΥΠ μονάδα εσωτερικού ελέγχου.

Τομή δεύτερη, γίνεται πιο αυστηρός ο προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας»…

Τίθενται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου

«Με την τρίτη τομή τίθενται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου. Το αίτημα πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια την αναγκαιότητα της άρσης και θα πρέπει να συμφωνούν δύο και όχι ένας εισαγγελέας» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «Όταν αφορά αιρετά πρόσωπα, θα πρέπει να συνοδεύεται από την έγκριση του Προέδρου της Βουλής.

«Τέταρτη τομή η ενημέρωση όποιου τίθεται σε παρακολούθηση μετά την παρέλευση τριών ετών. Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που έχουν μεγαλύτερες χρονικές περιόδους που μεσολαβεί μεταξύ της παρακολούθησης και της δυνατότητας ενός πολίτη να πληροφορηθεί»

Η λειτουργία τέτοιων λογισμικών στο εξής θα συνιστά κακούργημα και θα επιφέρει ως δέκα έτη κάθειρξη

«Τομή πέμπτη αποτελεί το ίδιο το πρωτόκολλο το οποίο καταργεί την έως τώρα υποχρεωτική και χωρίς χρονική προθεσμία καταστροφή του υλικού της επισύνδεσης. Ο φάκελος θα κρατείται μετά από δέκα χρόνια και θα συντάσσεται έκθεση. Αν κάποιος αμφισβητήσει τους λόγους της παρακολούθησης θα μπορεί να την προσβάλει ως άδικη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις τομές που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Η δημοσιοποίηση υποθέσεων αυτού του χαρακτήρα δεν πρέπει να γίνονται ούτε ανεύθυνα, ούτε επιπόλαια».

«Με την έκτη τομή απαγορεύονται πλήρως οι χρήσεις κακόβουλων λογισμικών από οποιονδήποτε ιδιώτη. Η λειτουργία τέτοιων λογισμικών στο εξής θα συνιστά κακούργημα και θα επιφέρει ως δέκα έτη κάθειρξη. Αλλά και η εμπορία και η κατοχή επανέρχεται στον ποινικό κώδικα από τον οποίο εξοβελίστηκε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019»…

Μια παρέμβαση η οποία ξεπερνά κενά και διορθώνει δυσλειτουργίες

«Συνενώνουμε τις δομές για την κυβερνοασφάλεια και ενσωματώνουμε 12 ενωσιακές κατευθύνσεις οι οποίες προστατεύουν την ιδιωτικότητα» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Είναι μια παρέμβαση η οποία ξεπερνά κενά, διορθώνει δυσλειτουργίες που θέλω να θυμίσω ότι αμέσως μόλις εντοπίστηκαν τις αναγνώρισα και δεσμεύτηκα να τις διορθώσω. Νέο, διαυγές πλαίσιο λειτουργίας στην άρση του απορρήτου. Περιλαμβάνει πολλές από τις προτάσεις των κομμάτων και των φορέων στη διάρκεια της διαβούλευσης. Δεν πρόκειται για μια επικίνδυνη διεύρυνση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας αλλά για την όσο πιο ακριβή περιγραφή της».

Εσείς κ. Τσίπρα στήνετε πάλι το δικό σας καλάθι της αθλιότητας και του διχασμού

«Είναι ένα νομοσχέδιο ευρύ, σημαντικό για να χωρέσει στο κλειστό περιβάλλον των τοξικών φημών που το συνοδεύουν» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την ομιλία του από το βήμα της Βουλής. «Όλες οι χώρες αμύνονται στο διεθνή πληθωρισμό. Κάποιοι στην Ελλάδα κατασκευάζουν το δικό τους πληθωρισμό από αλλεπάλληλες λίστες παρακολουθήσεων. Αυτό το εβδομαδιαίο σίριαλ της αθλιότητας χωρίς ποτέ να δημοσιεύεται κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς. Το βάρος της απόδειξης το έχει αυτός που κατηγορείται, όχι αυτός που κατηγορεί. Δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό από αυτούς που έστησαν τη σκευωρία της Νοβάρτις» είπε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε: «Δεν είχατε ποτέ τα κότσια κ. Τσίπρα να ζητήσετε μία συγνώμη από αυτούς που στήσατε στα μανταλάκια. Φτάσανε να ισχυριστούν τα φιλικά σας μέσα ότι σώθηκε στο Μάτι σώθηκε η γυναίκα και τα παιδιά του Κ. Πιερρακάκη με το predator και αυτό σας έφταιγε όταν κάνατε κρουαζιέρα»… «Ισχυρισμοί χωρίς την παραμικρή απόδειξη και εκτοξεύονται σε μια περίοδο που η Πολιτεία και οι πολίτες έχουν άλλες προτεραιότητες» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας πως «όταν όλοι προσπαθούμε να κάνουμε πιο ανεκτή την καθημερινότητα με αυξήσεις, επιδοτήσεις, εσείς στήνετε πάλι το δικό σας καλάθι της αθλιότητας και του διχασμού. Τελευταία εμπλέκετε και τις Ένοπλες Δυνάμεις και το πρόσωπο του αρχηγού κ. Φλώρου, το τελευταίο σκαλί της αθλιότητας. Το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που ξεκινά το εθνικό καθήκον. Δεν θα αφήσω τα αντιπολιτευτικά τερτίπια στην Ελλάδα να γίνονται θέμα σχολιασμού στον τουρκικό τύπο.

Δεν θα δεχθούμε μαθήματα από αυτούς που διαφώνησαν με όλες τις αμυντικές συμφωνίες, από αυτούς που είπαν όχι στα νέα Ραφαλ και στις φρεγάτες μας. Η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και θα βγάλει άκρη στο σκοτεινό λαβύρινθο της λάσπης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο εθνικός συκοφάντης τώρα σκέφτεται πως θα αποκαλύψει τον πραγματικό του στόχο. Το ομολογεί. Δεν είναι άλλος από την εγκυρότητα των εκλογών. Δικαιώνονται όσοι υποστήριζαν ότι ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να βρει τρόπο να δικαιολογήσει την ήττα του σε λίγους μήνες. Περισσότερο παρά ποτέ αναγκαιότητα της χώρας επιμένω είναι η σταθερότητα, η συνέπεια και η συνέχεια».

Τα βασικά σημεία της ομιλίας Μητσοτάκη:

Στα τέλη του Αυγούστου είχε προαναγγείλει νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία των επικοινωνιών
7 τομές στο νομοσχέδιο
Μία γενναία θεσμική απάντηση
Είχε ήδη αντικατασταθεί η ηγεσία της ΕΥΠ
Είχε καθιερωθεί διπλός έλεγχος για τις νόμιμες επισυνδέσεις
Πρόκειται για μια πρόκληση που δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας
Γίνεται πιο σύνθετη όταν προστίθεται η παράμετρος της εθνικής ασφάλειας
Το πλαίσιο νομοθετήθηκε το 1994
Μόλις 1 στους 200 Έλληνες είχε κινητό τηλέφωνο, το Διαδίκτυο δεν υφίσταται. Ο όρος κυβερνοασφάλεια ήταν ουσιαστικά άγνωστος.
Σε όλα αυτά έρχεται να απαντήσει το σημερινό νομοσχέδιο
Θα οριοθετήσει ένα νέο πεδίο στο οποίο οφείλουν να κινούνται όλοι
Στην ανάγκη καθιέρωσης ενός νέου πλαισίου συμφωνούμε όλες οι πτέρυγες της Βουλής
Κοινή βάση θα πρέπει να αποτελεί και μία παραδοχή ακόμα
Καμία αλλαγή δεν μπορεί και εμποδίζει την αποστολή κρίσιμων βραχιόνων του κράτους
Δεν είμαστε μια χώρα σε κάποιο ουδέτερο σημείο
Είμαστε στο κέντρο πολύπλευρων προκλήσεων
Παρακολούθησα τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές
Ο εισηγητής και οι βουλευτές μας έχουν αναπτύξει το νομοσχέδιο
Οι 7 τομές που αναφέρει το νομοσχέδιο καθιστούν τη χώρα πρωτοπόρα στην Ευρώπη με την καθολική απαγόρευση και εμπορία κακόβουλων λογισμικών
Διοικητές της ΕΥΠ δεν θα είναι ούτε δημοσιογράφοι ούτε ιδιώτες μάνατζερ
Παράλληλα, συστήνεται ακαδημία πληροφοριών και αντικατασκοπείας για διαρκή εκπαίδευση
Η ΕΥΠ αποκτά έλεγχο
Γίνεται πιο αυστηρός ο προσδιορισμός της έννοιας της εθνικής ασφάλειας
Θα είναι μόνο αυτός που συνδέεται με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, της κυβερνοασφάλειας, των δικτύων και των υποδομών της χώρας
Τίθενται φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση απορρήτου, θα τρη ζητούν η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική. Το αίτημα θα πρέπει να είναι σαφές και να συμφωνούν δύο και όχι ένας εισαγγελέας. Για πολιτικά πρόσωπα θα υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Βουλής.
Η διαδικασία θα τηρεί ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο
Ξεκάθαρες διαδικασίες
πότε θα καταστρέφονται τα αρχεία των παρακολουθήσεων
Η δημοσιοποίηση στοιχείων δεν θα πρέπει να γίνεται ανεύθυνα
Απαγορεύονται πλήρως η χρήση κακόβουλων λογισμικών από οποιοδήποτε ιδιώτη
Η λειτουργία τους θα είναι κακούργημα και θα επιφέρει έως 10 χρόνια κάθειρξη
Η εμπορία όπως και η κατοχή επανέρχεται στον ποινικό κώδικα και υπενθυμίζω ότι εξοβελίστηκε πριν τις εκλογές του 2019
Συνενώνουμε όλες τις σχετικές δομές που έως τώρα είναι διάσπαρτες
Εβδομαδιαίο σίριαλ αθλιότητας με δημοσίευση ονομάτων
Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από αυτούς που έστισαν τη Νοβάρτις
Δεν είχατε τα κότσια κ.Τσίπρα, κ.Τζανακόπουλε, κ.Ραγκούση να ζητήσετε μία συγγνώμη σε αυτούς που κρεμάσατε στα μανταλάκια
Συνδέσατε τη φωτιά στο Μάτι με την οικογένεια του κ.Πιερρακάκη που ήταν για ώρα μέσα στη θάλασσα πριν διασωθούν
Εσείς δεν αποφασίσατε να κάνετε κρουαζιέρα όταν οι στάχτες ήταν ακόμα ζεστές, το predator σας έφταιγε
Ο εθνικος συκοφάντης τώρα θα μιλήσει για την εγκυρότητα για των εκλογών
Ο κ.Τσίπρας ψάχνει τρόπο να δικαιολογήσει την ήττα του σε λίγους μήνες
Αναγκαιότητα της χώρας είναι η σταθερότητα της χώρας
Αντί να περιφέρετε παραμύθια γιατί επιμένετε να συνδέετε τις νόμιμες επισυνδέσεις με τα παράνομα λογισμικά
Ποιες άλλες παρακολουθήσεις γινόταν επί ημερών σας πέραν του κ.Πιτσιόρλα
Εσείς είπατε ότι κανείς δεν παρακολουθούνταν
και σε 5 ημέρες μάθαμε για τουλάχιστον ένα
Γιατι αλλάξατε το 2018 το νόμο και αφαιρέσατε το 2ο εισαγγελέα της ΕΥΠ προκειμένου να διευκολύνετε τις παρακολουθήσεις
Το 2018 γράφατε στην αιτιολογική έκθεση
Τότε υπήρχε ένας εισαγγελέας ο οποίος αρνείτο να υπογράψει τα καθημερινά αιτήματα παρακολουθήσεων που του έστελνε ο κ.Ρουμπάτης
Εστελνε σωρηδόν αιτήματα ο κ.Ρουμπάτης του έλεγε ο 2ος εισαγγελέας τι είναι αυτά που στέλνεις; και τον βγάλατε τον 2ο εισαγγελέα. Καταλάβαμε
Θα μας εξηγήσετε γιατί 5 ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές αλλάξατε τον ποινικό κώδικα για να γίνει απλό πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής
Γιατί αποποινικοποιήθηκε το έστω υπό όρος πλημέλλημα εμπορίας και κατοχής λογισμικών
Ποιους αθωώνατε ετεροχρονισμένα και σε ποιους επιτρέπατε τη δράση τους
Κάποια στιγμή κ.Τσίπρα θα απολογηθείτε για τον ποινικό κώδικα
Ευρωεκλογές 2019. Από το Μητσοτάκη δεν θα χάσουμε εκλογες. Χάσατε με 8 μονάδες. Είπατε άκουσα το μήνυμα και πάμε σε εκλογές
Δεν κάνατε όμως αυτό κρατήσατε ανοιχτή τη Βουλή για να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο, το Ποινικό Κώδικα
πόσες αμαρτύρητες ξεπλύνατε;
Δεσμεύσατε τη δικαιοσύνη για όσους έχουν διαπράξει τέτοιες πράξεις
Ποιους επιθυμούσατε να ξεπλύνατε
Ο κ.Τσίπρας μας λέει ότι εμείς στην αντιπολίτευση παρακολουθούσαμε, ελέγχαμε την ΕΥΠ και ψηφίσατε τον Ποινικό Κώδικα για να ξεπλύνετε εμάς!
Γιατί αρνείστε να τραβήξουμε μία κόκκινη γραμμή για το ζήτημα των
Εχετε μία ευκαιρία κύριε Τσίπρα να πάρετε αποστάσεις από τον οχετό της λάσπης και το μακελειό
Αν συμφωνήσουμε σε κάτι με τον κ.Τσίπρα είναι πως έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη να διαλευκάνει την υπόθεση και να αποδώσει ευθύνες να το πείτε και εσείς από αυτό εδώ το βήμα
Λέτε όχι και στη διαφάνεια και στα κακόβουλα λογισμικά
Είμαστε πλέον σε προεκλογικό χρόνο, είμαστε λίγους μήνες πριν τις κάλπες δεν χρειάζεται και άλλη τοξικότητα
θα επιμείνω στο διάλογο για τα μεγάλα και τα κρίσιμα
θα πω για άλλη μία φορά κ.Τσίπρα οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε
Δεν ξέρω αν όλες αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας θα σας βοηθήσουν την επόμενη ημέρα
Προτείνω να γυρίσουμε μαζί σελίδα και να ψηφίσουμε όλοι το σημερινό νομοσχέδιο