Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου
του Γιάννη Καντέλη
Μπορεί η τουρκική ηγεσία να απειλεί ότι «θα έρθουν νύχτα», όμως αυτές οι κραυγές φτάνουν στην άλλη πλευρά του Αιγαίου ως …νιαουρίσματα καθώς και στις δύο χώρες γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι εφικτό για μια σειρά από λόγους.
Ύστερα από την δεκαετή κρίση των μνημονίων οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύονται σημαντικά και θωρακίζεται η άμυνα της χώρας. Η έλευση των πρώτων Ραφάλ στην Ελλάδα και η συνεχής αναβάθμιση των F-16, την ώρα που η Τουρκία ακόμα παρακαλά για το αντίστοιχο πρόγραμμα τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κογκρέσο το αρνείται σθεναρά, έχει αλλάξει τις ισορροπίες πάνω από το Αιγαίο υπέρ της χώρας μας. Παράλληλα προχωρούν τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού με την ναυπήγηση των Belhara, την αναβάθμιση των φρεγατών και την προμήθεια των κορβετών.
Eκνευρισμός στην Τουρκία
Η αμυντική ενίσχυση της Ελλάδας είναι φανερό ότι προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία που εκδηλώνεται με κάθε τρόπο, κάτι που αποτελεί την καλύτερη απόδειξη της σημασίας που έχει για την ασφάλεια της χώρας και τον ενεργό ρόλο που διαδραματίζει πλέον στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και μέσω της στρατιωτικής ισχύος. «Δεν πρόκειται προφανώς να πάρουμε την άδεια κανενός για το εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο ακολουθεί η χώρα», δήλωσε την Τετάρτη ο κ. Μητσοτάκης, κληθείς να σχολιάσει την τουρκική αντίδραση.
Η πρόκληση επεισοδίου στο πεδίο από την Τουρκία, όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί αναλυτές, δεν είναι επιλογή καθώς το τίμημα θα είναι βαρύ και οι συνέπειες για την άλλη πλευρά δυσβάστακτες. Και όχι μόνο στρατιωτικά. Απέναντι σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν νοείται, όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, μία επίθεση στο έδαφος της, ειδικά από την στιγμή που έχει ενισχυθεί η αμερικανική παρουσία μέσω των βάσεων και ειδικά αυτής στην Αλεξανδρούπολη που επιτελεί κρίσιμο ρόλο και στην ανάσχεση του ρωσικού κινδύνου, όπως αποδεικνύει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
«Κανένας διάλογος με το παράλογο»
Με τα παραπάνω δεδομένα, διπλωμάτες εκτιμούν ότι πρόθεση της Τουρκίας πίσω από τις απειλητικές κραυγές είναι να αναδιαμορφώσει την ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών προσθέτοντας στο τραπέζι μια σειρά από θέματα όπως η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ακόμα και ελληνικών νησιών. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε διάλογο με το παράλογο» είναι το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση με μια σειρά κινήσεων στο διπλωματικό πεδίο θωρακίζει και σε αυτό το επίπεδο την χώρα.
Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν νέα συμφωνία που προβλέπει τον καθορισμό περιοχών Έρευνας και Διάσωσης οι οποίες ταυτίζονται με το FIR κάθε χώρας, δίνοντας τη χαριστική βολή στις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις και καταρρίπτει στην πράξη τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, η οποία το 2020 επιχείρησε να επεκτείνει μονομερώς τις δικές της περιοχές έρευνας και διάσωσης εντός του FIR Αθηνών.
Επίσης, στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα λειτουργεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας σε αντιδιαστολή με τα αποκαλούμενα “Μνημόνια Συνεργασίας” μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης που συνιστούν συμπεριφορές παράνομες και αποσταθεροποιητικές, καθώς επικαλύπτει μέρος της περιοχής που ορίζεται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες.
Η συμφωνία με την Αίγυπτο είναι η τέταρτη που υπογράφει η χώρα μετά από αυτές με την Ιταλία το 2000, τη Μάλτα το 2008 και την Κύπρο το 2014. Άλλωστε, δύο μέρες μετά το Ευρωκοινοβούλιο έκανε αποδεκτές με μεγάλη πλειοψηφία τις τροπολογίες του ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, στις οποίες περιλαμβάνονται πολύ ξεκάθαρες θέσεις για την ακυρότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο Θάλασσα και καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνεται στη μεταγενέστερη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, καθώς προβλέπει παράνομες, όπως λέει η έκθεση, δραστηριότητες γεώτρησης σε Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου και της Ελλάδας.