Αυξήσεις στις συντάξεις 7,75% από τις αρχές του επόμενου χρόνου, που θα καλύψουν περισσότερους από 2 εκατ. δικαιούχους, ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Όπως είπε στη Βουλή ο υπ. Εργασίας, με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, συνολικά ένας στους δύο συνταξιούχους θα δει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη στον λογαριασμό του.
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ρυθμίζεται -μεταξύ άλλων- πώς θα καταβληθούν στο τέλος Ιανουαρίου οι οριζόντιες αυξήσεις για τους συνταξιούχους που θα είναι 7,75%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Όπως όμως είπε, η αύξηση αυτή πρέπει να ειδωθεί σε συνδυασμό με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ που θα δοθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου σε μεγάλη κατηγορία συνταξιούχων, την κατάργηση -μετά από αρκετά χρόνια- της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους και την τέταρτη δόση επανυπολογισμού αναδρομικών του νόμου Βρούτση.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας, «με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τουλάχιστον το 50% των συνταξιούχων θα συνδυάσει τουλάχιστον δύο από τις αυξήσεις στις οποίες αναφέρθηκα. Διότι ειπώθηκε “μα φτάνει η οριζόντια αύξηση;”. Επίσης, ένας στους δύο συνταξιούχους θα πάρει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη. Ορισμένοι από αυτούς θα πάρουν και περισσότερο με τον συνδυασμό των μέτρων. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 88%-90% των συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά θα δουν κι αυτοί, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, αύξηση του εισοδήματός τους».
«Με το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα προτείνουμε σειρά θετικών πρωτοβουλιών για τη στήριξη των συνταξιούχων και άλλων ευάλωτων συμπολιτών μας, παρεμβάσεις κοινής λογικής και δικαιοσύνης και νέα μέτρα κοινωνικής προστασίας. Διερωτώμαι πώς θα τοποθετηθείτε διότι εάν ψηφίσετε τα άρθρα αυτά, θα είστε ανακόλουθοι με την καταστροφολογία σας, αν τα καταψηφίσετε στρέφεστε εναντίον μιας σειράς κοινωνικών ομάδων!», υπογράμμισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης σήμερα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας στην Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο υπουργός, απέρριψε ότι τα μέτρα αυτά είναι προεκλογικά, λέγοντας ότι εάν είχαν τέτοιο χαρακτήρα αναρωτήθηκε «γιατί να μην δώσουμε περισσότερα;» και πρόσθεσε «δίνουμε τόσα όσα αντέχει η οικονομία μας» και τόνισε στους βουλευτές της Αντιπολίτευσης ότι «το να διεκδικείτε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας έχει καταντήσει ανιαρή» αυτή η προσέγγιση «είναι πολιτικού νηπιαγωγείου».
Ο κ. Χατζηδάκης, ζήτησε να στηριχθούν οι διατάξεις για την εξίσωση των παροχών για όλες τις μητέρες. Για την απαγόρευση σε κάθε διάκριση των οροθετικών σε πρόσληψη ή εργασία. Στο 50% της αναπηρίας σε όλα τα Ταμεία. Στην ρύθμιση για τους βαριά αναπήρους που δεν θα τους ζητηθεί η επιστροφή επιδομάτων που έλαβαν καλόπιστα χωρίς να τα δικαιούνται κατά το παρελθόν. Και στις διατάξεις για το πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης σε ΑμεΑ.
Άμεσα ο διορισμός νέου ΔΣ υψηλού κύρους στην Κιβωτό του Κόσμου – Θέλουμε οι δομές να μείνουν όρθιες
Ο ίδιος τοποθετούμενος στο θέμα των καταγγελιών για την «Κιβωτό του Κόσμου», επισήμανε ότι «θα περιμένουμε την κρίση της Δικαιοσύνης». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε ρυθμίσεις όπως την θέσπιση Ποινικού Μητρώου για εργαζομένους στις δομές και την πρόβλεψη αυστηρών προϋποθέσεων λειτουργίας τους. Τόνισε δε ότι για το θέμα της Κιβωτού «Η κυβέρνηση προχωρά σε τοποθέτηση νέου ΔΣ το ταχύτερο δυνατό με ανθρώπους υψηλού κύρους που θα διακρίνονται για την κοινωνική τους προσφορά. Θα κινηθούμε γρήγορα έχοντας ως βασική έννοια να μην καταρρεύσει η δομή και υπάρξει έλλειμμα εμπιστοσύνης προς αυτή και άλλες δομές, καθώς αυτό θα είχε δραματικές συνέπειες για τα παιδιά που διαμένουν σε αυτές. Μας ενδιαφέρει οι δομές να μείνουν όρθιες»
Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στο να μην καταρρεύσει η δομή της Κιβωτού του Κόσμου και να μην υπάρξει έλλειμμα εμπιστοσύνης της κοινωνίας.
«Θα κινηθούμε ταχύτατα για το ζήτημα, έχοντας ως βασική έγνοια να μην καταρρεύσει η δομή και να μην υπάρξει έλλειμμα εμπιστοσύνης που θα έχει δραματικές συνέπειες για τα παιδιά που είναι στις δομές. Υπάρχει αυτή την ώρα ένα σοκ. Μας ενδιαφέρει οι δομές να μείνουν όρθιες και γι’ αυτό αντιδρούμε αμέσως και προφανώς είμαστε ανοιχτοί σε παρατηρήσεις και προτάσεις για να διαχειριστούμε όλοι μαζί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την τοποθέτησή του στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων.
Όπως είπε, το σύνολο της κοινωνίας παρακολουθεί αυτά που καταγγέλλονται και όλοι μαζί θα αναμένουμε την κρίση της Δικαιοσύνης. «Αυτό επιβάλλει το κράτος του δικαίου. Η κυβέρνηση έκανε παρεμβάσεις που δεν συνάντησαν ενθουσιασμό απ’ όλες τις πτέρυγες της βουλής, όπως τη θέσπιση ποινικού μητρώου για τους εργαζόμενους στις δομές», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε:
«Αναστείλαμε την παραχώρηση του κτιρίου του ΕΦΚΑ, κάτι που είχε ξεκινήσει και το σταματήσαμε μόλις είδαν αυτά το φως της δημοσιότητας οι καταγγελίες. Σήμερα, ανακοινώθηκε ότι γίνεται παρέμβαση από τη κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με τη τοποθέτηση νέου διοικητικού συμβουλίου. Θα γίνει το ταχύτερο, το νέο διοικητικό συμβούλιο θα είναι υψηλού κύρους με ανθρώπους που διακρίνονται για τη κοινωνική τους προσφορά».
Χατζηδάκης για Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων
Σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων, που έχει συγκεντρώσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως «βλέπω να σας διακατέχει μια ιερά οργή, αλλά για ποιο πράγμα; διότι δίνουμε την δυνατότητα στις δύο εταιρείες που αξιοποιούν την κινητή και ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ να έχουν συμμετοχή και στα θέματα του ΜΤΔΥ. Όταν η μία εταιρεία είναι η ΕΔΕΚΤ, που διαχειρίζεται τις κινητές αξίες του ΕΦΚΑ και δημιουργήθηκε με το Νόμο Ρέππα και η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία έχει λειτουργήσει όλα αυτά τα χρόνια θετικά. Αντίθετα, πάλι σύμφωνα με τα στοιχεία, το Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων από την κινητή περιουσία του έχει απομείνει ανά τις προηγούμενες δεκαετίες μόλις με το 37,5% της περιουσίας του. Το 63,5% της κινητής του περιουσίας χάθηκε. Και εσείς (εν. βουλευτές της Αντιπολίτευσης) υποστηρίζετε αυτό το σύστημα!»