Καθολικά αντίθετοι είναι πολίτες και συλλογικοί φορείς του νομού Έβρου στην έγκριση της άδειας που εξέδωσε η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια για την εξόρυξη χρυσού στο Πέραμα. Η απόφαση αυτή δρομολογεί άμεσες εξελίξεις.
Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες μαζικότατες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενώ ευθείες βολές προς τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, κ. Γιάννη Ζαμπούκη, εκτόξευσε η Αντιπολίτευση, καθώς φαίνεται πως η σιωπή ήταν… χρυσός για τον δήμαρχο που “γνώριζε και δεν ενημέρωσε έγκαιρα”, όπως ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Επίσης, ευθύνες επιρρίπτουν και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που μέσω του Χωροταξικού Σχεδιασμού ευνοεί την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση κάθε είδους δραστηριότητας.
Οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανάστατοι, καθώς η εξόρυξη θα πλήξει τον φυσικό και τον αγροτικό πλούτο όλης της περιοχής, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό. Θα δημιουργήσει άμεσα και μακρόχρονα προβλήματα στην υγεία των κατοίκων και προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα.
Ακόμα και τα δήθεν ανταποδοτικά οφέλη και οι νέες θέσεις εργασίας, δεν πείθουν τους κατοίκους του Έβρου και της ευρύτερης περιοχής γιατί οι εργαζόμενοι στις εξορύξεις βιώνουν την εργασιακή ανασφάλεια, δουλεύοντας σε περιβάλλον με επιβαρυντικούς παράγοντες για την υγεία τους, χωρίς μέτρα προστασίας.
Την ίδια στιγμή, ήδη οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δήμο Αλεξανδρούπολης εγκαλούν την δημοτική αρχή για δήθεν αντίρρηση στην εξόρυξη του χρυσού και θυμίζει την υπόθεση της περιοχής των Σαπών Ροδόπης, όπου όταν τέθηκε το θέμα τους στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος αρκέστηκε σε ένα τυπικό Ψήφισμα δηλώνοντας “δεν είναι δικό μας θέμα αλλά των Σαπών” ενώ όλοι καταλάβαιναν πως εάν λειτουργήσει το χρυσωρυχείο στις Σάπες είναι μονόδρομος και η λειτουργία χρυσωρυχείων στο Πέραμα Αλεξανδρούπολης.
Μάλιστα τότε η παράταξη “Πόλη και Πολίτες” συγκεκριμένα, παρενέβη και ζήτησε μαζί με το τυπικό ψήφισμα, να γίνει πρωτόκολλο συνεργασίας με το Δήμο Σαπών και την ΠΕΔ και έτσι υπήρξε μια ουσιαστική κινητοποίηση που όμως άργησε να συμβεί. Κι’ αυτό διότι η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια χωρίς ουσιαστική στήριξη, νομική εξειδικευμένη συμπαράσταση και την τεκμηριωμένη επιστημονικά άποψη του Δήμου Αλεξανδρούπολης, εξέδωσε την κατάπτυστη Απόφαση έγκρισης της άδειας ερευνών για χρυσό, ανοίγοντας επί της ουσίας τον δρόμο για την λειτουργία των χρυσωρυχείων.
Πλέον, η μάχη θα δοθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ο αγώνας θα είναι διπλά δύσκολος αφού προστέθηκε και η απόφαση της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας. Αυτό όμως δεν πτοεί κανένας στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου και είναι όλοι αποφασισμένοι να μην ρισκάρουν με το μέλλον των παιδιών τους και του όμορφου τόπου τους.