Χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και για μια αποτελεσματική πολιτική προστασία και στην καρδιά αυτής της προσέγγισης βρίσκεται το τρίπτυχο πρόληψη, προετοιμασία/ετοιμότητα, ανθεκτικότητα, επισήμανε ο υπουργός κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, κατά την ομιλία του στο 9o Διεθνές Συνέδριο για την Πολιτική Προστασία και τις Νέες Τεχνολογίες «Safe Thessaloniki 2022».
«Αυτός είναι και ο βασικός στόχος του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η πρόληψη, η προετοιμασία/ετοιμότητα και η ανθεκτικότητα καθοδηγεί κάθε δράση και πρωτοβουλία μας, δημιουργώντας έτσι, μαζί με την άμεση απόκριση -που αποτελεί κλειδί στον περιορισμό της έκτασης των φυσικών καταστροφών- ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνου», είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην πρόληψη, ως μακροπρόθεσμο εργαλείο μείωσης του κινδύνου των καταστροφών, μελέτες εκτιμούν ότι για κάθε ευρώ που επενδύουμε στην πρόληψη, κερδίζουμε 4 έως 6 ευρώ στην απόκριση και φυσικά στην αποκατάσταση».
Συνεργασία σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο
Ταυτόχρονα τόνισε πως η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της απαιτεί συνεργασία, σε κάθε επίπεδο, ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό, χρειάζεται συλλογική δράση, και παρατήρησε:
*Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στις προσπάθειες ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU. Τα κράτη – μέλη αντιλαμβάνονται πλέον τη σημασία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε την περαιτέρω ενίσχυσή τους αναβαθμίζοντας έτσι την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Θωρακίζουμε συλλογικά την Ευρώπη απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
*Παράλληλα με τις πρωτοβουλίες μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενισχύουμε και τον εθνικό μας μηχανισμό αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Αναβαθμίζουμε το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων και προωθούμε τη δημιουργία μιας οριζόντιας, ενιαίας εθνικής βάσης δεδομένων. Η οποία θα βασίζεται στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Και θα υποστηρίζεται από ισχυρή ομάδα επιστημόνων από διάφορες ειδικότητες, οι οποίοι θα αναλύουν τα δεδομένα και θα καταθέτουν προτάσεις. Στο αναβαθμισμένο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο, ενεργό συμμετοχή θα έχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς. Και η επιστημονική κοινότητα.
Αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογικής προόδου
Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι αξιοποιείται η επιστημονική γνώση και η πρόοδος της τεχνολογίας. Και σημείωσε: «Οι νέες τεχνολογίες είναι βασικό μας εργαλείο. Ένα εργαλείο το οποίο χρήζει ευρείας αξιοποίησης και στην χώρα μας, και που στόχος του Υπουργείου μας είναι να αξιοποιηθεί σε πολλές διαστάσεις στην διαχείριση φυσικών καταστροφών».
Αναλυτικά ανέφερε πως η δορυφορική τηλεπισκόπηση, οι τηλεπικοινωνίες και η τεχνητή νοημοσύνη μας επιτρέπουν να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην πρόληψη, την προετοιμασία, αλλά και την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και εξήγησε:
◦Η δορυφορική τηλεπισκόπηση σε συνδυασμό με τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών μας επιτρέπει να χαρτογραφούμε με ακρίβεια τις περιοχές υψηλού κινδύνου και έτσι διευκολύνουν και βελτιώνουν την πρόληψη των καταστροφών.
◦Όταν πλησιάζει η καταστροφή, τα δορυφορικά συστήματα βελτιώνουν την πρόγνωση των καιρικών φαινομένων και μας δίνουν πολύτιμο χρόνο προετοιμασίας. Η μηχανική μάθηση βελτιώνει τα μετεωρολογικά μοντέλα, ειδικά αυτά που αφορούν στα ακραία φαινόμενα. Η πρόοδος της τεχνολογίας επικοινωνιών μας δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης προειδοποίησης του πληθυσμού.
◦Η πρόοδος των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών μας επιτρέπει να δημιουργούμε μια κοινή επιχειρησιακή εικόνα μεταξύ όλων των φορέων.
◦Το 112 αναδεικνύεται σε ένα κρίσιμο εργαλείο, η δημιουργία του οποίου ήταν εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και για την οποία συνεργαζόμαστε σε καθημερινή βάση με πέντε Υπουργεία.
«Παρατεταμένα κύματα καύσωνα, δασικές πυρκαγιές μεγάλης έντασης, καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και πλημμύρες, σφοδρά κύματα κακοκαιρίας εκδηλώνονται όλο και συχνότερα, είναι πια μέρος της καθημερινότητάς μας», είπε και αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν αυτή την πραγματικότητα, λέγοντας πως «είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, μέχρι το 2020, ενεργοποιείτο κατά μέσον όρο περίπου 20 φορές το χρόνο».
Συμπλήρωσε δε, ότι «το 2021, όμως, είχαμε περισσότερες από 100 ενεργοποιήσεις του Μηχανισμού. Και το 2022 ο Μηχανισμός ενεργοποιήθηκε από κράτη-μέλη που δεν το είχαν κάνει ποτέ προηγουμένως, όπως η Γερμανία. Η δε Γαλλία – μία χώρα που ομολογουμένως είναι προχωρημένη στην διαχείριση δασικών πυρκαγιών – ενεργοποίησε τον Μηχανισμό δύο φορές σε διάστημα μερικών εβδομάδων φέτος το καλοκαίρι».