Πέθανε στα 96 της χρόνια η βασίλισσα Ελισάβετ όπως ανακοίνωσε επισήμως το παλάτι.
«Η βασίλισσα πέθανε ειρηνικά στο Balmoral σήμερα το απόγευμα. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα θα παραμείνουν στο Balmoral σήμερα το απόγευμα και θα επιστρέψουν στο Λονδίνο αύριο», ανακοίνωσαν τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Η ανακοίνωση της βασιλικής οικογένειας στο Twitter:
The Queen died peacefully at Balmoral this afternoon.
The King and The Queen Consort will remain at Balmoral this evening and will return to London tomorrow. pic.twitter.com/VfxpXro22W
— The Royal Family (@RoyalFamily) September 8, 2022
Η σημαία κυματίζει μεσίστια στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες Λονδρέζοι και τουρίστες για να θρηνήσουν τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.
Πολλοί από τους συγκεντρωμένους ξέσπασαν σε λυγμούς ενώ στο πλήθος επικρατούσε σιγή.
Την ίδια ώρα το BBC μετέδιδε τον εθνικό ύμνο της Βρετανίας.
Live εικόνα έξω από το Μπάκιγχαμ:
Τις τελευταίες ώρες επικρατούσε παγκόσμια ανησυχία για την κατάσταση της υγείας της βασίλισσας Ελισάβετ, που βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση στο Μπαλμόραλ.
Η ανησυχία για την υγεία της δεν ξεκίνησε τώρα: τον τελευταίο καιρό, η βασίλισσα είχε ακυρώσει επισκέψεις της έπειτα από ιατρικές συστάσεις.
Η υγεία της Ελισάβετ επιδεινώθηκε από τον Οκτώβριο του 2021, όταν πέρασε μια νύχτα σε νοσοκομείο, για λόγους που δεν διευκρινίστηκαν ποτέ. Στη συνέχεια αναγκάστηκε να περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις της και ανέθεσε ορισμένα από τα καθήκοντά της στους προφανείς διαδόχους της, τον γιο της Κάρολο και τον εγγονό της Ουίλιαμ.
Την Τετάρτη, ακύρωσε μια προγραμματισμένη συνάντηση με υπουργούς και συμβούλους της, αφού οι γιατροί της συνέστησαν να ξεκουραστεί.
Ακριβώς την προηγούμενη ημέρα είχε δεχτεί τον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τη διάδοχό του στο αξίωμα, τη Λιζ Τρας, στην οποία έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αντί να πάει όμως στο Λονδίνο για τη συνάντηση αυτήν, προτίμησε να μείνει στο Μπαλμόραλ, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.
Στις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα τα Ανάκτορα, η Ελισάβετ εμφανιζόταν χαμογελαστή, να στηρίζεται σε ένα μπαστούνι και να ανταλλάζει χειραψία με τη νέα πρωθυπουργό.
Η μακροβιότερη βασίλισσα
Η Ελισάβετ ήταν βασίλισσα της Βρετανίας και περισσότερων από 12 άλλων χωρών από το 1952. Μεταξύ άλλων ήταν αρχηγός του κράτους του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.
Ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου Στ΄, στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Ήταν μόλις 25 ετών. Στέφθηκε βασίλισσα τον Ιούνιο, στην πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και αποτέλεσε μια πρόγευση του πώς θα ήταν η ζωή των μελών των βασιλικών οίκων υπό τη συνεχή παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης.
Την εποχή εκείνη, η Βρετανία διατηρούσε ακόμη μεγάλο μέρος της αυτοκρατορίας της. Έβγαινε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά οι «τάξεις» και τα «προνόμια» κυριαρχούσαν ακόμη στην κοινωνία, ενώ τα δελτία στα τρόφιμα δεν είχαν ακόμη καταργηθεί.
Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της βασιλείας της. Ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, ο Χάρι Τρούμαν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Πόλεμος της Κορέας μαινόταν. Η Λιζ Τρας είναι η 15η πρωθυπουργός με την οποία συνεργάζεται η Ελισάβετ στη μακροχρόνια θητεία της.
Η Ελισάβετ έμεινε χήρα μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, τον Απρίλιο του 2021, λίγο πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής. Η επιδείνωση της δικής της υγείας εγείρει και πάλι ερωτηματικά για το μέλλον της μοναρχίας. Ο θεσμός έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από μια σειρά σκανδάλων: πιο πρόσφατα, τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από τον πρίγκιπα Άντριου, αλλά και κατηγορίες για ρατσισμό, τις οποίες εξαπέλυσαν ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του, αφού ψυχράνθηκαν οι σχέσεις τους με την υπόλοιπη οικογένεια και εγκαταστάθηκαν στην Καλιφόρνια.
Η μετά την Ελισάβετ εποχή αναμένεται πιο περίπλοκη με τον Κάρολο, η δημοτικότητα του οποίου δεν είναι αντίστοιχη με εκείνη της μητέρας του, στον θρόνο. Οι Βρετανοί, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, θα προτιμούσαν τον γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ και τη σύζυγό του Κέιτ.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα
Η διαδικασία που θα ακολουθήσει τον θάνατο της βασίλισσας, έχει λάβει την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Γέφυρα του Λονδίνου».
Πέρυσι, ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στο Politico, έδωσε στη δημοσιότητα αρκετές από τις διαδικασίες που περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο που θα ακολουθήσει μετά τον θάνατο της βασίλισσας.
Η προετοιμασία για τις επόμενες κινήσεις, μετά τον θάνατο της βασίλισσας, ιδίως όσον αφορά το πώς θα ενημερωθούν υψηλόβαθμα πρόσωπα της κυβέρνησης αλλά και πώς θα μεταδοθεί η είδηση στους πολίτες, σχεδιάζεται προσεκτικά εκ των προτέρων.
Αυτό φαίνεται άλλωστε και απ’ ό,τι προκύπτει μέσω αρχείων που έχει στην κατοχή του το Politico και στα οποία βασίζει το ρεπορτάζ του, που αναλύει εκτενώς κάθε λεπτομέρεια του σχεδίου για την ενημέρωση των πολιτών αλλά και για τη διαδοχή του θρόνου.
Επίσης, στο σχέδιο αυτό αναφέρονται λεπτομέρειες για τις διαδικασίες που θα λάβουν χώρα τις 10 ημέρες που θα ακολουθήσουν τον θάνατο της βασίλισσας: πού θα μεταφερθεί το φέρετρό της, πώς θα ανακοινώσει η πρωθυπουργός την είδηση και πώς θα περάσει ο πρίγκιπας Κάρολος τις πρώτες του ημέρες στον θρόνο.
Ο Κάρολος είναι πλέον βασιλιάς της Αγγλίας
Ο Κάρολος έγινε αμέσως βασιλιάς μετά το θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ Β’.
Ως κληρονόμος από την ηλικία των τριών ετών, υπήρξε ο μακροβιότερος διάδοχος του θρόνου στη βρετανική ιστορία.
Ο νέος βασιλιάς θα ονομάζεται επισήμως «Βασιλιάς Κάρολος ο Τρίτος».
Ο νέος βασιλιάς έχει την επιλογή να πάρει οποιοδήποτε όνομα επιλέξει για τη βασιλεία του. Για παράδειγμα, το πραγματικό όνομα του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ ήταν στην πραγματικότητα Αλβέρτος. Δύο προηγούμενοι μονάρχες είχαν το όνομα Κάρολος.
Στην πρώτη του δήλωση, για τον θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ, ο βασιλιάς Κάρολος εξέφρασε την οδύνη του.
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ, εκ μέρους του Καρόλου, του μεγαλύτερου γιου της βασίλισσας Ελισάβετ αναφέρει ότι είναι η στιγμή της μεγαλύτερης θλίψης τόσο για τον ίδιο όσο και για ολόκληρη τη βασιλική οικογένεια.
Η δήλωση του Καρόλου για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ
«Ο θάνατος της αγαπημένης μου Μητέρας, της Αυτής Μεγαλειότητας Βασίλισσας, είναι η στιγμή της μεγαλύτερης θλίψης για εμένα και όλα τα μέλη της οικογένειάς μου.
Θρηνούμε βαθύτατα τον θάνατο μιας αγαπημένης ηγεμόνα και μιας πολύ αγαπημένης μητέρας.
Γνωρίζω ότι η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, τα Βασίλεια και την Κοινοπολιτεία και σε αμέτρητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πένθους και αλλαγής, η οικογένειά μου και εγώ θα παρηγορηθούμε και θα συντηρηθούμε από τη γνώση μας για τον σεβασμό και τη βαθιά στοργή τα οποία απολάμβανε σε τόσο μεγάλο βαθμό η Βασίλισσα».
Ο Κάρολος επέλεξε ως όνομα το Κάρολος ΙΙΙ, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως βασιλιάς.
Ο Κάρολος είχε ήδη αναλάβει ορισμένες από τις δραστηριότητες της Βασίλισσας εφέτος, καθώς η υγεία της είχε γίνει αρκετά ανησυχητική και ακύρωσε ορισμένες από τις δεσμεύσεις της.
Ποιος είναι ο Κάρολος, ο νέος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου
Ο Κάρολος (αγγλικά: Charles, Prince of Wales, 14 Νοεμβρίου 1948) είναι ο μεγαλύτερος γιος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ και του Πρίγκιπα Φίλιππου του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι πλέον ο βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, ως κληρονομικός διάδοχος του βρετανικού θρόνου και ως ο πρωτότοκος κατέχει τον τίτλο ευγενείας του Δούκα της Κορνουάλης. Επίσης, είναι ο διάδοχος στη θέση του Ανώτατου Κυβερνήτη της Εκκλησίας της Αγγλίας.
Ο Κάρολος γεννήθηκε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ και ήταν το πρώτο εγγόνι του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄ και της Βασίλισσας Ελισάβετ. Μαθήτευσε στα σχολεία Τσιμ και Γκόρντονστουν, στα οποία και ο πατέρας του, Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, είχε βρεθεί ως παιδί, καθώς και στο σχολείο Τζιλόνγκ Γκράμαρ της Βικτώριας στην Αυστραλία. Αφού απέκτησε πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο Κάρολος υπηρέτησε στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία και το Βασιλικό Ναυτικό, από το 1971 έως το 1976. Το 1981, παντρεύτηκε την Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ, με την οποία απέκτησε δύο γιους: τον Πρίγκιπα Ουίλιαμ (1982) και τον Πρίγκιπα Χάρι (1984). Το 1996, το ζευγάρι πήρε διαζύγιο μετά από γνωστές εξωσυζυγικές σχέσεις αμφοτέρων. Την επόμενη χρονιά, η Νταϊάνα σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό στο Παρίσι. Το 2005, ο Κάρολος παντρεύτηκε τη μακροχρόνια σύντροφό του, Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.
Ως Πρίγκιπας της Ουαλίας, ο Κάρολος αναλαμβάνει επίσημα καθήκοντα για λογαριασμό της Βασίλισσας, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στα υπόλοιπα βασίλεια της Κοινοπολιτείας. Το 1976 ίδρυσε το «Ίδρυμα του Πρίγκιπα», ενώ χρηματοδοτεί τις «Φιλανθρωπικές Οργανώσεις του Πρίγκιπα» και είναι προστάτης, πρόεδρος και μέλος περισσότερων από 400 φιλανθρωπικών οργανώσεων και οργανισμών. Ως περιβαλλοντολόγος, προωθεί τη βιολογική γεωργία και την προστασία του περιβάλλοντος, κερδίζοντας βραβεία και αναγνώριση από διάφορες περιβαλλοντικές ομάδες. Η υποστήριξή του στην εναλλακτική ιατρική, συμπεριλαμβανομένης της ομοιοπαθητικής, έχει επικριθεί από ορισμένα μέλη της ιατρικής κοινότητας, ενώ οι απόψεις του για τον ρόλο της αρχιτεκτονικής στην κοινωνία και τη διατήρηση των ιστορικών κτηρίων έχουν λάβει μεγάλης προσοχής από Βρετανούς αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς. Από το 1993 εργάζεται πάνω στη δημιουργία του Πάουντμπερι, μιας πειραματικής πόλης βασισμένης στις μελέτες του. Είναι επίσης συγγραφέας, εικονογράφος και αφηγητής πολλών βιβλίων.
Πρώιμα χρόνια
Ο Κάρολος γεννήθηκε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 21:14 της 14ης Νοεμβρίου 1948. Ήταν το πρώτο παιδί που αποκτούσε η τότε Πριγκίπισσα Ελισάβετ, Δούκισσα του Εδιμβούργου και ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, και το πρώτο εγγόνι του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄ και της Βασίλισσας Ελισάβετ.Η βάπτισή του έγινε στις 15 Δεκεμβρίου 1948 από τον Αρχιεπίσκοπο του Κάντερμπρι, Τζέφρι Φίσερ, στο μουσικό δωμάτιο των ανακτόρων, ενώ χρησιμοποιήθηκε νερό προερχόμενο από τον ποταμό Ιορδάνη.Το πλήρες όνομα που του δόθηκε ήταν το Κάρολος Φίλιππος Αρθούρος Γεώργιος. Ανάδοχοί του ήταν ο παππούς του Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ΄, ο εξάδελφός του Βασιλιάς της Νορβηγίας Χόκουν Ζ΄, η πρόγιαγιά του Βασίλισσα Μαίρη, η θεία του Πριγκίπισσα Μαργαρίτα, ο Πρίγκιπας Γεώργιος της Ελλάδας, η προγιαγιά του Βικτώρια της Έσσης και του Ρήνου, η εξαδέλφη του Πατρίσια Μαουντμπάτεν και ο Ντέιβιντ Μπόους-Λιόν.
Ως παιδί της κόρης του μονάρχη της Βρετανίας, ο Κάρολος δεν αναμενόταν να αποκτήσει τον τίτλο του πρίγκιπα ή την προσφώνηση «βασιλική υψηλότητα». Ωστόσο, στις 22 Οκτωβρίου 1948, λίγες μέρες πριν την γέννηση του Καρόλου, ο Βασιλιάς Γεώργιος χορήγησε βασιλική και πριγκιπική ιδιότητα για οποιαδήποτε παιδιά αποκτούσε η Ελισάβετ, κάνοντας έτσι τον Κάρολο βασιλικό πρίγκιπα εκ γεννήσεως.
Όταν ο Κάρολος ήταν σε ηλικία τριών ετών, η μητέρα του ανήλθε στο θρόνο ως Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, φέρνοντας έτσι τον ίδιο πρώτο στη γραμμή για τη διαδοχή. Ως πρωτότοκος γιος της Ελισάβετ, πέρα από τον τίτλο του Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου, πήρε αυτόματα τους τίτλους του Δούκα της Κορνουάλης, Δούκα του Ρόθσι, Κόμη του Κάρικ, Βαρόνου του Ρένφρου, Λόρδου των Νήσων και Πρίγκιπα και Μεγάλου Επόπτη της Σκωτίας.
Εκπαίδευση
Όπως ήταν συνηθισμένο για τους βασιλικούς απογόνους στη Βρετανία, διορίστηκε μια γκουβερνάντα, η Κάθριν Πιμπλς, και ανέλαβε την εκπαίδευση του Καρόλου μεταξύ της ηλικίας των πέντε έως οκτώ ετών του. Το 1955 ανακοινώθηκε από τα Ανάκτορα ότι ο Κάρολος θα παρακολουθούσε μαθήματα σε σχολείο αντί να έχει ιδιωτικό δάσκαλο, κάνοντάς τον έτσι τον πρώτο διάδοχο της χώρας με αυτόν τον τρόπο εκπαίδευσης.
Ο Κάρολος συμμετείχε αρχικά στο σχολείο Χιλ Χάουζ του δυτικού Λονδίνου και έπειτα συμμετείχε στο σχολείο Τσιμ του Χάμπσερ και το Γκόρντονστουν στη βορειοανατολική Σκωτία, το οποίο ο ίδιος πέρασε ιδιαίτερα άσχημη διαβίωση.
Το 1966 θα περάσει ένα μεγάλο διάστημα στο σχολείο Τζιλόνγκ Γκράμαρ της Βικτώριας στην Αυστραλία, όταν και θα επισκεφθεί την Παπούα Νέα Γουινέα ως εκπαιδευτικό ταξίδι.Με την επιστροφή του στη Βρετανία θα συνεχίσει την εκπαίδευσή του στο Γκόρντονστουν. Από εκεί θα αποφοιτήσει το 1967, έχοντας αποκτήσει διακρίσεις στην ιστορία και τα γαλλικά.
Τον Οκτώβριο του 1967 ο Κάρολος εισήχθη στο Κολλέγιο Τρίνιτι του Κέιμπριτζ, όπου ακολούθησε μαθήματα ανθρωπολογίας, αρχαιολογίας και ιστορίας. Ένα ενδιάμεσο διάστημα θα παρακολουθήσει μαθήματα ουαλικής ιστορίας και γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Αμπερίστγουιθ. Από το Κέιμπριτζ αποφοίτησε στις 23 Ιουνίου 1970
Πρίγκιπας της Ουαλίας
Ο Κάρολος ονομάστηκε Πρίγκιπας της Ουαλίας και Κόμης του Τσέστερ στις 26 Ιουλίου 1958, ωστόσο η επίσημη τελετή ονομασίας του σε Πρίγκιπας της Ουαλίας έγινε στις 1 Ιουλίου 1969. Την επόμενη χρονιά θα ενταχθεί στη Βουλή των Λόρδων, ενώ αργότερα παρακολούθησε τις εργασίες της βρετανικής κυβέρνησης και του υπουργικού συμβουλίου.Ανέλαβε, επίσης, περισσότερα δημόσια καθήκοντα, όπως την ίδρυση το 1976 της φιλανθρωπικής οργάνωσης «The Prince’s Trust», καθώς και την επίσκεψή του το 1981 στις Ηνωμένες Πολιτείες.Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 εξέφρασε το ενδιαφέρον να υπηρετήσει ως Κυβερνήτης-Στρατηγός της Αυστραλίας, κάτι που ωστόσο απορρίφθηκε από την Κυβέρνηση της Αυστραλίας.
Στρατιωτική εκπαίδευση και καριέρα
Ακολουθώντας την παράδοση, ο Κάρολος υπηρέτησε στο ναυτικό και την αεροπορία. Έχοντας λάβει βασική εκπαίδευση στη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία, θα εισαχθεί στις 8 Μαρτίου 1971 στο Κολέγιο Κράνγουελ της Αεροπορίας για να εκπαιδευτεί ως πιλότος αεροσκάφών τζετ. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ξεκίνησε τη ναυτική του σταδιοδρομία, με την παρακολούθηση ενός κύκλου μαθημάτων έξι εβδομάδων στο Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο στο Ντάρτμουθ και, στη συνέχεια, με την υπηρεσία του στα πλοία Νόρφολκ (D21), Μινέρβα (F45) και Τζούπιτερ (F60). To 1974 πιστοποιήθηκε και ως πιλότος ελικοπτέρων στο Βασιλικό Αεροναυτικό Σταθμό του Γιόβιλτον και έπειτα το 1974, λίγο πριν την ένταξή του στην 845 Αεροναυτική Μοίρα του αεροπλανοφόρου Χέρμις (R12). Στις 9 Φεβρουαρίου 1976 ανέλαβε τη διοίκηση του ναρκοθηρευτικού Μπρόνινγκτον (M1115) για τους τελευταίους δέκα μήνες ενεργού συμμετοχής του στο ναυτικό
Πρώτος γάμος
Το 1974 ο Κάρολος ξεκίνησε να αλληλογραφεί με τον αξιωματικό του βασιλικού ναυτικού και μακρινό συγγενή του, Λούις Μαουντμπάττεν, σχετικά με το ενδεχόμενο να παντρευτεί την Αμάντα Κνάτσμπουλ, εγγονή του Μαουντμπάττεν.Ο Κάρολος εξέφρασε την επιθυμία του και στην μητέρα της Αμάντας. Τον Αύγουστο του 1979, όμως, ο Μαουντμπάττεν θα δολοφονηθεί από τον ΙΡΑ. Ο Κάρολος παρότι έκανε πρόταση γάμου στην Αμάντα, εκείνη θα αρνηθεί, καθώς μετά από τις επιθέσεις του ΙΡΑ, ήταν πλέον απρόθυμη να ενταχθεί στη βασιλική οικογένεια.
Ο Κάρολος θα γνωρίσει για πρώτη φορά τη Νταϊάνα Σπένσερ το 1977, κατά την επίσκεψης στο σπίτι της, ως σύντροφος της μεγαλύτερης αδελφής της, της Σάρα.Η Νταϊάνα και ο Κάρολος θα ξεκινήσουν να βγαίνουν και να αναπτύσσουν ένα δεσμό. Έτσι, ο Κάρολος έκανε πρόταση γάμου στην Νταϊάνα τον Φεβρουάριο του 1981 και, λίγους μήνες αργότερα, παντρεύτηκαν στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στις 29 Ιουλίου.Ως τόπος διαμονής τους επελέγησαν το Παλάτι του Κένσινγκτον και η Οικία Χάιγκροουβ, κοντά στο Τέτμπουρι. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, τον Πρίγκιπα Γουλιέλμο, Δούκα του Κέιμπριτζ, στις 21 Ιουνίου 1982, και τον Πρίγκιπα Ερρίκο, στις 15 Σεπτεμβρίου 1984.
Μέσα σε λίγα χρόνια παράγοντες όπως η ασυμβατότητα του ζευγαριού, η μεγάλη διαφορά ηλικίας τους (σχεδόν 13 χρόνια), καθώς και η απιστία του Καρόλου με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς θα καταστούν επιζήμια για το γάμο τους. Η Νταϊάνα το 1992 θα αποκαλύψει την απιστία του Καρόλου μέσα από το βιβλίο του Άντριου Μόρτον, «Νταϊάνα: η αληθινή της ιστορία».Ταυτόχρονα, εκείνη θα αναπτύξει μια μακροχρόνια σχέση με τον καθηγητή ιππασίας των γιων της, τον Τζέιμς Χιούιτ.
Το Δεκέμβριο του 1992 ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ ανακοίνωσε τον επίσημο χωρισμό του πριγκιπικού ζεύγους ενώπιον του Κοινοβουλίου.Ο Κάρολος και η Νταϊάνα πήραν διαζύγιο στις 28 Αυγούστου 1996, μετά από παρακίνηση από τα ανάκτορα. Όταν η Νταϊάνα σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι στις 31 Αυγούστου του 1997, ο Κάρολος μετέβη εκεί, με τις αδελφές της Νταϊάνα, για να συνοδεύσει το σώμα της πίσω στη Βρετανία.
Δεύτερος γάμος
Στις 10 Φεβρουαρίου 2005 ο Κάρολος θα αρραβωνιαστεί με την Καμίλα, με την οποία διατηρούσε σχέση όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ο Κάρολος είναι ιστορικά το πρώτο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που πραγματοποίησε πολιτικό γάμο και όχι θρησκευτικό. Κρατικά έγγραφα της δεκαετίας του 1950 και του 1960, που δημοσιεύθηκαν από το BBC, υπογράμμιζαν ότι ένας τέτοιος γάμος ήταν παράνομος, κάτι που ωστόσο αντικρούστηκε από τον εκπρόσωπο του Καρόλου, ο οποίος χαρακτήρισε αυτά τα έγγραφα ξεπερασμένα.
Ο πολιτικός γάμος έλαβε χώρα στο δημαρχείο του Γουίντσορ, ενώ ακολούθησε μια μικρή τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο Γουίντσορ. Οι γονείς του Καρόλου δεν παρέστησαν στην τελετή του πολιτικού γάμου, παρά μόνο στη σύντομη θρησκευτική τελετή που διεξήχθη στο Κάστρο Γουίντσορ.