Τον τρόπο κάλυψης των αυξημένων αναγκών καθαριότητας λόγω της διεύρυνσης του ωραρίου των σχολικών μονάδων, εξετάζει η κυβέρνηση, σημείωσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο απάντησής του σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή με θέμα «την πλήρη κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων σε καθαριότητα με μόνιμο προσωπικό».

«Πράγματι, παρίσταται μία αυξημένη ανάγκη λόγω του διευρυμένου ωραρίου και αυτό είναι μια συζήτηση που έχουμε τώρα και με τους δήμους αλλά και με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να δούμε το πώς θα καλυφθεί, και αυτή η πρόσθετη ανάγκη, αφού την προσδιορίσουμε ακριβώς, και να τη ποσοτικοποιήσουμε» είπε ο κ. Βορίδης.

Στην ερώτηση του κ. Δελή, εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να μονιμοποιήσει το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων, ο κ. Βορίδης είπε: «Με έχει απασχολήσει, αλλά συναντώ μεγάλες δυσκολίες στο να μπορέσει να προσχωρήσει αυτό, και επί του παρόντος είναι κάτι το οποίο δεν εξετάζουμε». Όπως είπε, υπάρχουν ζητήματα όπως το πώς θα μονιμοποιήσεις εκείνους τους εργαζόμενους που εργάζονται τρίωρα και με εννιάμηνες συμβάσεις ενώ υπάρχει, όπως είπε, και το θέμα της ευελιξίας των δήμων να χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους που χρειάζονται, για να καλύπτουν αποτελεσματικότερα τις ανάγκες της καθαριότητας.

Από την πλευρά του, ο κ. Δελής, μίλησε για εργαζόμενους-ες που «ξεμεσιάζονται» να κρατούν καθαρά τα σχολεία και περνούν κάθε χρόνο μεγάλο άγχος, εάν θα έχουν δουλειά και εάν με το μισθό τους θα καλύπτουν τις βιοτικές ανάγκες τους. Υπάρχει υποστελέχωση στη σχολική καθαριότητα, ειδικά με τη διεύρυνση του σχολικού ωραρίου, είπε ο κ. Δελής, ο οποίος παρατήρησε ότι δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα σχολεία με υγειονομική ασφάλεια ενόψει και ενός νέου κύματος κορονοϊού.