Ως ένα σημαντικό έργο οδοποιίας που συνδέει τα χωριά στον ορεινό όγκο του δήμου Σουφλίου, που δεν έρχεται μόνο ν’ αποκαταστήσει τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, αλλά να δημιουργήσει πιο ανθεκτικές υποδομές και στην πορεία προοπτικές ανάπτυξης για την ακριτική περιοχή, περιέγραψε τα νέα τμήματα του οδικού δικτύου Μικρού Δερείου-Ρούσσας-Γονικού, ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος.
Στην ομιλία του στην τελετή εγκαινίων παράδοσης των 21 χλμ. του οδικού δικτύου που πραγματοποιήθηκε απόψε στην πλατεία της Ρούσσας, ο κ. Τριαντόπουλος σημείωσε ότι το εν λόγω έργο συνολικού προϋπολογισμού 4,3 εκ. ευρώ, είναι ένα εκ των πολλών που προχωρούν στην περιοχή, σ’ένα πλαίσιο συνεργασίας με την Περιφέρεια, τους δήμους και τα εμπλεκόμενα υπουργεία. Υπογράμμισε ότι η φιλοσοφία του πρωθυπουργού είναι η παρουσία της πολιτικής ηγεσίας στο πεδίο, δίπλα στον πολίτη τη δύσκολη στιγμή, και η υλοποίηση έργων ανθεκτικών. Η φιλοσοφία αυτή υπαγορεύεται, σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο, από τις διαμορφωθείσες από την κλιματική κρίση συνθήκες, ήτοι συχνότερες και έντονες πλημμύρες, συχνότερα και πιο έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα. «Στα νέα δεδομένα που έχει διαμορφώσει η κλιματική κρίση, η κυβέρνηση έχει μία νέα φιλοσοφία, έχει μία νέα στρατηγική στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, με γνώμονα να βρίσκεται ενεργά δίπλα στον πολίτη, όπως κάνουμε και τώρα…Θα πρέπει να προσαρμόσουμε τη στρατηγική, την πολιτική και τις υποδομές μας…Αυτό κάναμε και τώρα, μία καλύτερη υποδομή, έναν δρόμο που βελτιώνει τις συνθήκες πρόσβασης, διαμορφώνει τις συνθήκες ασφάλειας, αλλά στην πορεία και τις προοπτικές ανάπτυξης για την περιοχή».
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στον Έβρο με έργα, με στήριξη και με παρουσία στο πεδίο «και με γνώμονα ν’ ανταποκρινόμαστε κάθε φορά στις ανάγκες των πολιτών θα είμαστε εδώ, βασιζόμενοι στη συνεργασία που έχουμε όλοι μαζί προς όφελος και των επόμενων γενιών». Ενδεικτική της προσοχής και της στήριξης που λαμβάνει ο νομός, είναι σύμφωνα με τον υφυπουργό, η χρηματοδότηση ύψους περίπου 45 εκ. ευρώ κατά την περίοδο που ο ίδιος διαχειρίζεται το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, είτε για αποζημιώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είτε για αποκαταστάσεις.
Σκιαγραφώντας την εικόνα που παρουσίαζε το οδικό δίκτυο Ρούσσας-Γονικού μετά τις καταστροφές που υπέστη από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τον δήμο Σουφλίου τον Απρίλιο του 2020, ο δήμαρχος Παναγιώτης Καλακίκος αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «Ήταν ένα οδικό δίκτυο με προβλήματα, και οι οικισμοί τους οποίους εξυπηρετούσε, ήταν οι πρώτοι που αποκλείονταν με την εμφάνιση του παγετού και των χιονοπτώσεων. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα επιβάρυναν τα προβλήματα αυτά, καταστώντας το οδικό δίκτυο άκρως επικίνδυνο. Οι λακκούβες και οι καθιζήσεις που δημιουργήθηκαν, είτε δεν επέτρεπαν τη χρήση της οδού, είτε αυτή ήταν εφικτή με μεγάλο κίνδυνο, καθώς οι οδηγοί υποχρεούνταν να μετακινούνται από το ένα ρεύμα στο άλλο προς αποφυγή των παγίδων του οδοστρώματος και με κίνδυνο φθοράς των οχημάτων τους».
Ο προβληματισμός και η αγωνία των κατοίκων της περιοχής όμως «τώρα ανήκει στο παρελθόν» σύμφωνα με τον κ. Καλακίκο. «Έχει γίνει ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο 21 χιλιομέτρων, ο χρόνος μετακίνησης έχει μειωθεί σημαντικά και κυρίως είναι ασφαλές. Μπορούμε να πούμε ότι είναι πλέον το καλύτερο οδικό δίκτυο του νομού μας. Τα χαμόγελα, η ικανοποίηση και η ευγνωμοσύνη των ανθρώπων, όταν βλέπουν να επιλύονται χρόνια προβλήματα και να διευθετούνται καταστάσεις που στο παρελθόν έχουν οδηγήσει στην απομόνωση οικισμών, σου δίνουν δύναμη να συνεχίσεις αυτό το έργο που γίνεται εδώ, στον δήμο Σουφλίου».
Τέλος, ο δήμαρχος Σουφλίου επισημαίνει τη συνεργασία δήμου, Περιφέρειας και κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου, κάνοντας αναφορά και στα εν εξελίξει αναπτυξιακά έργα της ακριτικής περιοχής. «Πρέπει να επισημάνουμε το έργο των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου, το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Άμεσα επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές ο κ. Πέτσας και ο τότε γ.γ. Οικονομικών και σημερινός υφυπουργός κ. Τριαντόπουλος, οι οποίοι διαπίστωσαν το μέγεθος των καταστροφών και μέσα σε μία περίοδο πανδημίας και οικονομικής κρίσης, αποφασίστηκε να δοθεί αυτό το ποσό (σ.σ. έργο συνολικού προϋπολογισμού 4.345.000 ευρώ) για την περιοχή στην οποία έχουμε κι άλλα έργα σε εξέλιξη. Έχουν δοθεί άλλα 5,5 εκ. ευρώ για το οδικό δίκτυο του Σιδηροχωρίου, μία περιοχή που επίσης βγαίνει πλέον από την απομόνωση».
Σημειώνεται ότι ο κ. Τριαντόπουλος συνοδευόμενος από τον γ.γ. του ΥΠΕΣ, Μιχάλη Σταυριανουδάκη και τους βουλευτές Ν.Δ. του νομού, περιόδευσε σήμερα σε όλο τον Έβρο. Μεταξύ άλλων, επισκέφθηκε τον υδροταμιευτήρα της Αλεξανδρούπολης, η αποκατάσταση του οποίου χρηματοδοτήθηκε με 2,8 εκ. ευρώ, την Ορεστιάδα όπου ενημερώθηκαν από τον δήμαρχο Β. Μαυρίδη για την πορεία υλοποίησης των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης μετά τις πλημμύρες του Ιουνίου, και το Διδυμότειχο, όπου ο δήμαρχος Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου παρουσίασε τις ανάγκες σε αποκαταστάσεις από φυσικές καταστροφές και συζητήθηκε η πρόοδος των έργων της Περιφέρειας στον Ερυθροπόταμο.