Η Ουκρανία γιορτάζει σήμερα 31 χρόνια από την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση, ενώ παράλληλα συμπληρώνονται έξι μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η σημερινή είναι μια σημαντική ημέρα για τους Ουκρανούς και «για τον εχθρό μας», ενώ κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις προειδοποιήσεις των αρχών και να τηρούν την απαγόρευση κυκλοφορίας καθώς είναι πιθανό να υπάρξουν «ειδεχθείς ρωσικές προκλήσεις».
Στο Κίεβο έχουν απαγορευθεί οι δημόσιες συγκεντρώσεις, ενώ απαγόρευση κυκλοφορίας έχει επιβληθεί στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο βρίσκεται κοντά στη γραμμή του μετώπου.
«Έχουμε προγραμματίσει πολλές δραστηριότητες, κάτι που θα δίνει έμφαση στον δρόμο που έχουμε διανύσει. Τον έχουμε διανύσει μαζί -Ουκρανοί στην Ουκρανία, σε όλη τη χώρα μας-ελεύθερη και προσωρινά κατεχόμενη, διότι ο λαός μας πολεμά παντού», υπογράμμισε ο Ζελένσκι.
«Πολεμάμε εναντίον της πιο φρικτής απειλής για το κράτος μας αλλά και σε μια περίοδο που πετύχαμε τον υψηλότερο βαθμό εθνικής ενότητας», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Οι ουκρανικές αρχές έχουν παρατάξει στο κέντρο του Κιέβου τα κουφάρια καμένων αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων της Ρωσίας σαν τρόπαια πολέμου, σε μια ένδειξη ότι αψηφούν τον εχθρό.
Ο στρατός της Ουκρανίας κάλεσε τους πολίτες να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις σειρήνες προειδοποίησης αεροπορικών επιδρομών.
«Οι Ρώσοι κατακτητές εξακολουθούν να εξαπολύουν αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις εναντίον πολιτικών στόχων στο έδαφος της Ουκρανίας. Μην αγνοείτε τις σειρήνες προειδοποίησης», ανέφερε το γενικό επιτελείο στρατού σε ανακοίνωσή του νωρίς σήμερα το πρωί.
Οι ΗΠΑ επίσης εκτίμησαν ότι η Ρωσία ενδέχεται να εκμεταλλευθεί την ημέρα για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών υποδομών και κυβερνητικών κτιρίων. Μάλιστα η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο κάλεσε χθες Τρίτη τους Αμερικανούς που παραμένουν στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα.
Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρίτσαρντ Μιλς προειδοποίησε από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκεκριμένα τη Ρωσία ότι «καθώς πλησιάζουμε στην Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, ο κόσμος παρακολουθεί».
«Δεν χρειάζεται να το πούμε (…) παρακαλώ μην βομβαρδίσετε σχολεία, νοσοκομεία, ορφανοτροφεία ή σπίτια», τόνισε.
Από τον πόλεμο έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άμαχοι, ενώ περισσότερο από το ένα τρίτο των 41 εκατομμυρίων Ουκρανών αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια του. Εξάλλου πόλεις έχουν μετατραπεί σε ερείπια, ενώ έχουν προκληθεί αναταράξεις και στις διεθνείς αγορές.
Αυτή την περίοδο η σύρραξη φαίνεται να έχει περιέλθει σε τέλμα, χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα η προοπτική για ειρηνευτικές συνομιλίες.
Εκτός από την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014, οι ρωσικές δυνάμεις επέκτειναν τον έλεγχό τους σε περιοχές της νότιας Ουκρανίας, περιλαμβανομένων των παραλίων της Μαύρης και της Αζοφικής Θάλασσας, όπως και σε μεγάλα κομμάτια της περιοχής Ντονμπάς που αποτελείται από τις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ.
Η Ουκρανία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση τον Αύγουστο του 1991, έπειτα από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα στη Μόσχα και αφού η μεγάλη πλειοψηφία των Ουκρανών ψήφισε σε δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας.