Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου
τoυ Δημήτρη Φρέσκου
Ομπρέλα ισραηλινής τεχνολογίας κατά των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, πάνω από νησιά και άλλες κρίσιμες τοποθεσίες ανά την επικράτεια αναπτύσσει, όπως όλα δείχνουν, τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα, υπό όρους άκρας μυστικότητας.
Το αμυντικό αντι-drone σύστημα είναι προϊόν της ισραηλινής κρατικής αμυντικής βιομηχανίας, βασισμένο στο «Drone Dome» της εταιρείας Rafael Advanced Defense Systems και προσαρμοσμένο στο γεωγραφικό ανάγλυφο της Ελλάδας.
Παρέχει προστασία αντι-UAV 360 μοιρών, λειτουργεί σε συνθήκες παντός καιρού, είναι ανοικτής αρχιτεκτονικής, σε αυτοκινούμενη και σε σταθερή μορφή. Καθιστά δυνατό τον εντοπισμό απειλών, χρησιμοποιώντας ραντάρ και ένα στοιχείο νοημοσύνης σήματος που αναγνωρίζει και παρακολουθεί το σήμα-ίχνος, που εκπέμπεται από ένα εχθρικό drone κατά την πτήση.
Ο προηγμένος ηλεκτρο-οπτικός αισθητήρας εμποδίζει τις εκπομπές του απειλητικού drone και ουσιαστικά διακόπτει την επικοινωνία του με τον χειριστή του.
Μέσω συστήματος ηλεκτρονικών παρεμβολών, διακόπτεται το σήμα ελέγχου τηλεχειρισμού, παρεμβάλλεται η μετάδοση βίντεο στον χειριστή, όπως και το σήμα GNSS. Οι ηλεκτρονικές παρεμβολές μπορούν να εκπεμφθούν εναντίον πολλαπλών στόχων και να εξασφαλίσει ολοκληρωμένη αεροπορική εικόνα και βέλτιστη επίγνωση της κατάστασης.
Σε μια τέτοια περίσταση, ένα ή περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθίστανται άχρηστα, ανεξάρτητα από το αν συνεχίζουν ή όχι να πετούν χωρίς έλεγχο ή αν πέφτουν στο έδαφος και διαλύονται.
Αντιμετώπιση των τουρκικών drones με ισραηλινή τεχνογνωσία
Το ισραηλινό σύστημα στην πράξη, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα χρησιμοποιώντας ακτίνες λέιζερ, «τυφλώνει» και αναχαιτίζει τα τουρκικά UAV, βγάζοντάς τα από το «παιχνίδι». Η πηγή λέιζερ, ισχύος 7,5 kW, που βρίσκεται ενσωματωμένη στο ηλεκτροπτικό σύστημα επιτυγχάνει «ψήσιμο» του στόχου για χρόνο 8 δευτερολέπτων, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται η διαδοχική αντιμετώπιση ακόμη και σμηνών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε πολύ ικανοποιητικές αποστάσεις και χρόνο.
Ωστόσο, το αμυντικό anti-UAV σύστημα δεν αποτελεί λύση κατάρριψης καθώς, κυρίως, εξασφαλίζει το κομμάτι της έγκαιρης προειδοποίησης. Κατάρριψη ιπταμένων απειλών σε μέσα ύψη μπορεί να εξασφαλιστεί, σε συνεργασία με συστοιχίες κατευθυνόμενων βλημάτων εδάφους-αέρος των υφιστάμενων αντιαεροπορικών συστημάτων του Ελληνικού Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η συνεργασία με το ΙΣΡΑΗΛ για στρατιωτικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας
Αν και επισήμως η απόκτηση του συστήματος ισραηλινής τεχνολογίας, που αποτελεί απάντηση στην ανάπτυξη της τουρκικής βιομηχανίας Drone, δεν επιβεβαιώνεται, παραμένει γεγονός ότι Ισραήλ και Ελλάδα συνεργάζονται στενά σε αυτόν τον τομέα. Θυμίζουμε ότι ισραηλινά drones υπάρχουν ήδη στην υπηρεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στη βάση της Σκύρου, ενώ οι ισραηλινές προτάσεις για την αντιστάθμιση της υπεροχής της Τουρκίας στον τομέα των drones είναι ήδη γνωστές εδώ και ένα χρόνο, αποτελώντας εξαρχής «ενδεδειγμένη και ώριμη λύση» για τους επιτελείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην προσπάθεια της χώρας να συμβαδίσει με τις εξελίξεις.
Στην έκθεση αμυντικής βιομηχανίας DEFEA 2021, οι εκπρόσωποι της Rafael Advanced Defense Systems είχαν παρουσιάσει στην πρότασή τους μια τυπική σύνθεση 5 συστημάτων, εγκατεστημένων σε αντιπροσωπευτικές θέσεις από τη Θράκη μέχρι τη Ρόδο, που δημιουργούσαν ένα επαρκές πλέγμα ασφαλείας έγκαιρης προειδοποίησης και προστασίας των ανατολικών συνόρων.
Η επίδοση του συστήματος αντι-UAV ανέρχεται σε 80 χλμ. μέσω των ραντάρ, ενώ μέσω του παθητικού συστήματος SIGINT/RF, η επίδοση αυξάνεται στα 130 χλμ. Μικροί στόχοι μεγέθους drone αποκαλύπτονται σε απόσταση πλέον των 3,5 χλμ., ενώ η ακριβής αναγνώριση μέσω του ηλεκτροπτικού συνόλου εξασφαλίζεται σε απόσταση 3 χλμ.
Με πέντε συστήματα βάσεων Drone Dome, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, επιτυγχάνεται εξάλειψη της τουρκικής drone απειλής.
Η Βρετανία πρώτος πελάτης και το… κόστος
Αν οι πληροφορίες για την ανάπτυξη του συστήματος στο Αιγαίο επιβεβαιωθούν, πρόκειται για μία ακόμα σημαντική επένδυση στην άμυνα της χώρας. Ενδεικτικά, ο βρετανικός στρατός δαπάνησε 20 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά έξι τέτοιων ευέλικτων συστημάτων Drone Domes, τον περασμένο Αύγουστο.
Η ανάπτυξη ενός εκ των συστημάτων εφαρμόστηκε σε επιχειρησιακό πεδίο στην προστασία του αεροδρομίου Gatwick του Λονδίνου και αυτό όχι στην Ant-UAV, αλλά στην anti-Drone εκδοχή του. Στο Gatwick είχαν σημειωθεί σημαντικά προβλήματα ασφαλείας το Δεκέμβριο του 2021. Τότε, όλες οι πτήσεις είχαν ακυρωθεί με τα αεροσκάφη να παραμένουν στο έδαφος για 36 ώρες, όταν αδίστακτος χειριστής drone εισέβαλε στον εναέριο χώρο του αεροδρομίου, προκαλώντας χάος και καταστρέφοντας τα χριστουγεννιάτικα ταξιδιωτικά σχέδια εκατοντάδων χιλιάδων Βρετανών επιβατών.