Το δίλημμα των επόμενων εκλογών, σε έναν χρόνο, θα είναι αν η Ελλάδα θα πάει μπροστά ή πίσω, τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης από τη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Πιερρακάκης πραγματοποίησε ομιλία του σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας, στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, με θέμα «Smart Cities: Πόλεις του παρόντος. Όχι του μέλλοντος».
Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι «η Ελλάδα γίνεται πλέον παράδειγμα, και από εκεί που εμείς ρωτάγαμε “Πώς το κάνατε;” τους Εσθονούς τους Άγγλους τους Ισραηλινούς, τώρα ρωτάνε εμάς».
«Δεν έχει καλυφθεί η απόσταση, αλλά η βελόνα κουνιέται. Και κουνιέται με την μεγαλύτερη ταχύτητα που έχει κουνηθεί, ως αποτέλεσμα του οράματος ενός πρωθυπουργού που θέλει να αλλάξει τη χώρα και μιας ομάδας που μπορεί να το πετύχει», πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Smart Cities», μέσω του οποίου θα διατεθούν 320 εκ. ευρώ για τους 332 δήμους της χώρας και απέδωσε τα εύσημα στον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρο Λιβάνιο για τον σχεδιασμό του. Επισήμανε ότι στόχος του είναι να υπηρετήσει την στρατηγική του κάθε δήμαρχου.
Πιερρακάκης: «Θέτουμε τη χώρα σε κίνηση, απελευθερώνουμε το ταλέντο της»
«Η στρατηγική είναι των δημάρχων, γιατί οι δήμαρχοι είναι οι αισθητήρες της δημοκρατίας. Είναι η πρώτη γραμμή. Και εμείς τι κάναμε; Ορίσαμε ένα μενού επιλογών. Πραγμάτων που θέλαμε πάνω κάτω να υπηρετεί ο κάθε δήμος. Αλλά, από εκεί και πέρα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν είναι το έργο. Το έργο είναι το όραμα και η στρατηγική του δημάρχου. Και αυτό ακριβώς είναι που προσπάθησε αυτό το πρόγραμμα να υπηρετήσει», είπε, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις υποδομές που έχτισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με το Σχέδιο Μάρσαλ, και στον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος «θεμελίωσε την εδαφική ολοκλήρωση της χώρας και μεταρρύθμιζε την χώρα, ενώ ταυτόχρονα υπήρχαν γεωπολιτικές εξελίξεις παντού και έπρεπε το κράτος και να καλύπτει εκκρεμότητες που δεν είχε καλύψει, και να ανταποκριθεί σε κρίσεις που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει».
Εκτίμησε ότι παρόμοια είναι και η τρέχουσα συγκυρία, καθώς «η Νέα Δημοκρατία έχει υλοποιήσει πάνω από το 90% του προγράμματός της και ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός και η ομάδα του έχουν κληθεί να διαχειριστούν τη μεγαλύτερη πανδημία των τελευταίων 100 ετών, την μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων 50, υβδρική κρίση στον Έβρο και στα νησιά, οικονομικές συνεπαγωγές όλων των ανωτέρω και πράγματα τα οποία κανένας δεν μπορούσε να έχει προβλέψει ότι θα συμβούν».
Όπως είπε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ομάδα του μεταβολίζουν τις κρίσεις σε πρόοδο και κίνηση. «Θέτουμε τη χώρα σε κίνηση, απελευθερώνουμε το ταλέντο της, απελευθερώνουμε δυνατότητες οι οποίες υπάρχουν σε κάθε της γωνία», τόνισε.
Αναφέρθηκε στις επενδύσεις που έχουν γίνει στη Θεσσαλονίκη, από εταιρίες όπως η Pfizer, η Cisco, η Delloite και η Deutsche Telekom, επισημαίνοντας ότι «αυτές οι επενδύσεις μπορεί να ακούγονται γενικές, να παντρεύονται με ποσά, αλλά είναι δουλειές για τα παιδιά μας για τους ανθρώπους μας που τους κρατάμε στη χώρα, ή φέρνουμε κάποιους και πίσω από το εξωτερικό και είναι μεγάλο οικονομικό αποτέλεσμα, είναι φόροι για το κράτος, είναι μια Ελλάδα που πάει εκεί που της αξίζει εν τέλει, γιατί εκεί έπρεπε να είναι εξαρχής . Αυτό είναι που προσπαθεί να πετύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».
«Ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν τον είχανε ρωτήσει μια φορά “τι είναι αυτό που θέλετε να πετύχετε” είχε πει βασικά “να κάνομεν την Ελλάδα αγνώριστον”. Πάμε να το κάνουμε πάλι», κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων πριν από την εκδήλωση, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε ότι «έχουμε την αίσθηση ότι έρχονται και άλλες επενδύσεις και στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στη χώρα», οι οποίες θα ανακοινωθούν όταν θα είναι εντελώς ώριμες.