Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου
του Γιάννη Καντέλη
Έτοιμος να αναλάβει «το πολιτικό κόστος ενός δύσκολου χειμώνα» και να κάνει εκλογές στο τέλος της τετραετίας, εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όσοι εισηγούνται πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο, ανησυχούν για την πορεία της οικονομίας και τις επιπτώσεις στα εισοδήματα των πολιτών, λόγω της εισαγόμενης ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πάρα ταύτα, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ψύχραιμος και επιχειρηματολόγησε για πρώτη φορά (ΣΚΑΪ 100,3) με τόσο απόλυτο τρόπο γιατί σκοπεύει να εξαντλήσει την τετραετία.
Ο κος Μητσοτάκης είναι από τους πολιτικούς που δεν παίρνει αποφάσεις εν θερμώ, ούτε παρασύρεται από τις συγκυρίες, όπως έχει δείξει μέχρι σήμερα. Έτσι, η απόφασή του αυτή είναι καλά υπολογισμένη, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, και μόνο κάτι εξαιρετικά απρόοπτο ή ένας σοβαρός λόγος για τη διατήρηση της σταθερότητας στη χώρα μπορεί να την ανατρέψει.
H οικονομία μπορεί να γίνει ατού
Η οικονομία, το πεδίο που αποτελεί τον πλέον αστάθμητο παράγοντα στις παρούσες συνθήκες και που εγείρει τις μεγαλύτερες ανησυχίες, μπορεί να μεταβληθεί σε ατού της κυβέρνησης και του κου Μητσοτάκη στην πορεία μέχρι την άνοιξη του 2023. Στο επίκεντρο η ενίσχυση των πιο αδύναμων, η συνέχιση των πολιτικών απορρόφησης των αυξήσεων σε ενέργεια και καύσιμα και η αύξηση των εισοδημάτων απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις.
Η πορεία αυτή έχει ορισμένα πολύ σημαντικά ορόσημα, πάνω στα οποία θα βαδίσει το Μέγαρο Μαξίμου.
Το πρώτο από αυτά είναι η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία, στις 20 Αυγούστου. Στην ουσία, η χώρα αποκτά τον απόλυτο έλεγχο των δημοσιονομικών πολιτικών και είναι η ουσιαστική λήξη των μνημονίων. Τη σημασία της επίτευξης αυτού του πρώτου πολύ σημαντικού στόχου αναμένεται να αναδείξει ο κος Μητσοτάκης, καθώς η συγκεκριμένη απόφαση δίνει ένα ισχυρό σήμα στις αγορές περί επιστροφής της Ελλάδας στην κανονικότητα, βεβαιώνει τη θετική πορεία που έχει καταγράψει και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει το «καλώς έχειν» για τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης, ειδικά μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες για την οικονομία και τις αγορές.
Μέχρι τότε, όμως, θα έχουν ήδη δει οι πολίτες την πρακτική σημασία της θετικής πορείας της οικονομίας στην τσέπη τους. Και αυτό έχει το μεγαλύτερο πολιτικό όφελος. Στις 15 Ιουλίου θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς 280 εκ. ευρώ για το power pass, στο τέλος του μήνα θα τρέξει το fuel pass 2 για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου και θα παγώσει η ρήτρα αναπροσαρμογής, απορροφώντας σχεδόν το σύνολο των αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο πυρήνας της κυβερνητικής αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας βρίσκεται στην πορεία του τουρισμού. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα έσοδα θα ξεπεράσουν αυτά του 2019, που χαρακτηρίζεται ως χρονιά ορόσημο. Η εκτίμηση του κου Μητσοτάκη είναι ότι μία οικονομία η οποία σήμερα στηρίζεται περισσότερο στις υπηρεσίες και λιγότερο στη μεταποίηση, θα είναι πιο ανθεκτική από άλλες οικονομίες οι οποίες είναι πιο εξαρτημένες από τη μεταποίηση. Αυτό τον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «σε αυτό το δύσκολο χειμώνα ή το δύσκολο χρόνο που έχουμε μπροστά μας, η ελληνική οικονομία θα είναι πιο ανθεκτική, άρα θα έχει και περισσότερα δημοσιονομικά περιθώρια να στηρίξουμε, να εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».
Το γεμάτο καλάθι της ΔΕΘ
Η ελληνική οικονομία μπορεί να είναι η ευχάριστη έκπληξη στην Ευρωζώνη, εκτίμηση που εκφράζουν και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, και θα δώσει τη δυνατότητα στον κο Μητσοτάκη να ανέβει στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση με γεμάτο καλάθι. Οι προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση για το χειμώνα είναι η ενεργειακή ασφάλεια, η θέρμανση και το κόστος καυσίμων. Στο σχεδιασμό, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται η συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος, ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης και συνέχιση της στοχευμένης ενίσχυσης του κόστους καυσίμων με το fuel pass 3.