Σε Αιγαίο και Ιόνιο το drone Heron της Frontex - Στόχος η πάταξη της παράνομης μετανάστευσης
27 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε Αιγαίο και Ιόνιο το drone Heron της Frontex – Στόχος η πάταξη της παράνομης μετανάστευσης

by todaypress
09/07/2022 02:28
in ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ,
Σε Αιγαίο και Ιόνιο το drone Heron της Frontex – Στόχος η πάταξη της παράνομης μετανάστευσης
Share on FacebookShare on Twitter

Ένα drone τύπου Heron επιχειρεί στο Αιγαίο, με σκοπό την αντιμετώπιση της πάρανομης μετανάστευσης.

Το εν λόγω drone της Frontex παρέλαβαν οι αρχές της χώρας μας με τη μέθοδο leasing για 6 μήνες.

Το Heron θα απογειώνεται από το στρατιωτικού αεροδρόμιο του Τυμπακίου στην Κρήτη και χάρη στις 16 ώρες αυτονομία που έχει, θα είναι τα «μάτια» των αρχών -λιμενικού αλλά και στρατού- σε όλο το Αιγαίο, αλλά και στο Ιόνιο εφόσον χρειαστεί.

Η εικόνα που θα μεταδίδει θα είναι σε πραγματικό χρόνο και θα τη λαμβάνει τόσο το αρχηγείο του Λιμενικού, όσο και το ΓΕΕΘΑ, αλλά και η Frontex.

Εκτός από την παράνομη μετανάστευση, στο «μάτι» του drone θα μπαίνει και το οργανωμένο έγκλημα. Η παρουσίαση του νέου αεροσκάφους έγινε νωρίτερα σήμερα παρουσία του αρχηγού του λιμενικού σώματος και της διευθύντριας της Frontex.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας:

Η πρώτη επιχειρησιακή πτήση του Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΜΕΑ) τύπου HERON 1, που διατέθηκε από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX), προς το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Τυμπάκι της Κρήτης όπου και θα βρίσκεται πλέον η βάση του.

Το εν λόγω Μ.Ε.Α θα πραγματοποιεί πτήσεις στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρηση ”ΠΟΣΕΙΔΩΝ”, η οποία διεξάγεται σε συνεχή βάση από το Μάιο του 2008 υπό το συντονισμό των Αρχηγείων Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ και ΕΛ.ΑΣ, και υπό την εποπτεία του Οργανισμού FRONTEX.Σε αυτή την πρώτη πτήση παρευρέθησαν ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης ως εκπρόσωπος του ΥΝΑΝΠ Γιάννη Πλακιωτάκη, η Εκτελεστική Διευθύντρια του FRONTEX (ad interim) Aija Kalnaja, o Αρχηγός Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης Πλοίαρχος Λ.Σ. Γεώργιος  Χριστιανός, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ηρακλείου Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Ευθύμιος Δουβής, ο Τμηματάρχης Οργάνωσης και Ανάπτυξης της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης Πλωτάρχης Λ.Σ. Διονύσης Χριστοφίλης, ο Διευθυντής του Γραφείου Υπουργού Αντιναύαρχος Λ.Σ. (ε.α.) Βιδάλης Αντώνιος, καθώς και η κα Ελεάνα Θεωνά εκπρόσωπος του Υπουργείου Μετανάστευσης.

Στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης αφού καλωσόρισε εκ μέρους του κ. Πλακιωτάκη, την κυρία Kalnaja στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη, υπογράμμισε τα εξής:

«Από εδώ, από το Τυμπάκι επιχειρεί πλέον ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο παραχωρήθηκε από την FRONTEX στην Ελλάδα προκειμένου να συμβάλει και αυτό όχι μόνο στην προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ε.Ε., αλλά τόσο στην πάταξη εγκληματικών ενεργειών στη θάλασσα, όσο και στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. είναι η μοναδική ακτοφυλακή της Μεσογείου, η οποία επιχειρεί με τέτοια μέσα.Ενισχύουμε το Λιμενικό Σώμα με σύγχρονα μέσα και ανθρώπινο δυναμικό με αποτέλεσμα την σημαντική βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την τιτάνια προσπάθεια των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού, που επιχειρούν με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, οδήγησε σε εντυπωσιακή μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά τα έτη 2020, 2021 και 2022 σε σχέση με το 2019.»

Από την πλευρά της η Εκτελεστική Διευθύντρια του FRONTEX (ad interim) Aija Kalnaja δήλωσε τα εξής:«Αυτή είναι μία σημαντική στιγμή για τον FRONTEX και την ελληνική πλευρά. Μαζί θα χειριστούμε ένα μη επανδρωμένο σκάφος στην ανατολική Μεσόγειο, το οποίο θα έχει ως βάση της Κρήτη. Το αεροσκάφος είναι ικανό να επιχειρεί καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, έχει την ικανότητα να μεταδίδει πληροφορίες και να δίνει σε πραγματικό χρόνο την εικόνα στα επιχειρησιακά κέντρα του FRONTEX και στους εταίρους μας, επιτρέποντας την άμεση αξιολόγηση και αντίδραση σε διάφορα περιστατικά – συνθήκες , όταν κρίνεται απαραίτητο.Η αποστολή του αεροσκάφους για τους επόμενους μήνες είναι η υποστήριξη των  ελληνικών Αρχών μέσω του ελέγχου των συνόρων και του εντοπισμού και  αποτροπής του διασυνοριακού εγκλήματος.

Θα συμβάλει στις προσπάθειες διάσωσης ανθρώπων, οι οποίοι συχνά είναι θύματα διακινητών. Ένα παρόμοιο αεροσκάφος που επιχειρεί στην Μάλτα, έχει συμβάλει στη διάσωση ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα.Αυτό το μέσο υπηρετεί την Ε.Ε. Οι αποστολές του FRONTEX συμβάλουν στην προστασία και την ασφάλεια όλων των ευρωπαίων, βοηθώντας τις Αρχές να καταπολεμήσουν το διασυνοριακό έγκλημα και να αντιμετωπίσουν τις υβριδικές απειλές, οι οποίες προέρχονται από περιοχές εκτός Ε.Ε.»

Τέλος, ο Αρχηγός του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γιώργος Αλεξανδράκης ανέφερε τα εξής:«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, αλλά και για τη Χώρα μας γενικότερα το γεγονός ότι για τους επόμενους έξι μήνες θα δραστηριοποιείται ένα υπερσύγχρονο εναέριο μη επανδρωμένο μέσο, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να δίνει σε πραγματικό χρόνο την εικόνα του θαλασσίου πεδίου στα επιχειρησιακά μας κέντρα.

Θέλω να θυμίσω ότι το Λιμενικό Σώμα ήταν η πρώτη Ακτοφυλακή σε Ευρωπαϊκό επίπεδο που χρησιμοποίησε εναέριο μη επανδρωμένο μέσο του 2018 με εξαιρετικά αποτελέσματα. Το μέσο αυτό θα συμβάλει στην επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων μας, στην έρευνα και διάσωση, αλλά και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Εθνικούς Φορείς και ιδιαίτερα την Πολεμική μας Αεροπορία, την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για την εξαιρετική συνεργασία.»

Tags: DRONE HERONDRONE HERON ΤΗΣ FRONTEXΑΙΓΑΙΟΙΟΝΙΟΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε αυτό το Σάββατο 14 Ιουνίου στην Today Press
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε αυτό το Σάββατο 14 Ιουνίου στην Today Press

13/06/2025 19:01
Εισβολή κουκουλοφόρων στη Νομική Αθηνών!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνταγματικός ο νόμος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

13/06/2025 18:56
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση – Κατηγορίες για καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση – Κατηγορίες για καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

13/06/2025 18:01
Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εκτέλεσης εργασιών επί της Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου την Τετάρτη 9-4-2025
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λ. Αθηνών στις 14 και 15/06

13/06/2025 17:06
Τραγωδία στην Άρτα: Το ιατρικό ανακοινωθέν του Γ.Ν. Άρτας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τραγωδία στην Άρτα: Το ιατρικό ανακοινωθέν του Γ.Ν. Άρτας

13/06/2025 14:45
Πέθανε η Κατερίνα Γιουλάκη – Ποιος πασίγνωστος παρουσιαστής είναι συγγενής της
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέθανε η Κατερίνα Γιουλάκη – Ποιος πασίγνωστος παρουσιαστής είναι συγγενής της

13/06/2025 14:38
Πέθανε η Κατερίνα Γιουλάκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέθανε η Κατερίνα Γιουλάκη

13/06/2025 14:24
Συνελήφθη ο YouTuber Αλέξανδρος Κοψιάλης στο κέντρο της Αθήνας — οδηγούσε μηχανή χωρίς έγκυρο δίπλωμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνελήφθη ο YouTuber Αλέξανδρος Κοψιάλης στο κέντρο της Αθήνας — οδηγούσε μηχανή χωρίς έγκυρο δίπλωμα

13/06/2025 13:47
Γιώργος Χριστοδούλου: «Μετά βεβαιότητας ο Φιλιππίδης είχε σχέση με την Παπαχαραλάμπους»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιώργος Χριστοδούλου: «Μετά βεβαιότητας ο Φιλιππίδης είχε σχέση με την Παπαχαραλάμπους»

13/06/2025 13:39

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #160


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιράν: Το Ισραήλ άνοιξε τις πύλες της κολάσεως – Για νέα επίθεση του Ισραήλ κάνει λόγο το  BBC
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Το Ισραήλ άνοιξε τις πύλες της κολάσεως – Για νέα επίθεση του Ισραήλ κάνει λόγο το BBC

13 Ιουνίου 2025

...

Read moreDetails

Ισραήλ – Ιράν: Έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ

Διαβάστε αυτό το Σάββατο 14 Ιουνίου στην Today Press

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved