Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου
τoυ Δημήτρη Φρέσκου
Στην Τουρκία, εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, κρίσης, δυσβάσταχτου κόστους ζωής και ενόψει των προγραμματισμένων για τον Ιούνιο του 2023 προεδρικών και βουλευτικών εκλογών, το πολιτικό θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο.
Όσοι θα περίμεναν από τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να στοχεύει στα πραγματικά προβλήματα που απορρέουν από την οικονομική κατάρρευση της χώρας, στο πεδίο της αντιπαράθεσης με τον επί σχεδόν 20 χρόνια ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπεσαν έξω.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αντιθέτως, επιλεγεί να πρωτοστατήσει στο κρεσέντο ανθελληνικής ρητορικής της Άγκυρας, καλώντας για πολλοστή φορά τον Τούρκο πρόεδρο να κλιμακώσει την ένταση με τον «μεγαλύτερο εχθρό», την Ελλάδα. Προτρέπει -εν είδει πλειοδοσίας απειλών- τον Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει ακόμη και σε ένοπλη σύγκρουση για την κυριαρχία στο Αιγαίο.
Η ανθελληνική ομοψυχία και η πλειοδοσία στις… προκλήσεις
Είναι σαφές πως και η αντιπολίτευση της γειτονικής χώρας εποφθαλμιά τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, σε μια Τουρκία που καλώς η κακώς διαθέτει συνεκτική, εθνική στρατηγική ελέγχου του Αιγαίου και δια αυτού της Ανατολικής Μεσογείου. Και σε αυτήν την πολιτική, οι κεμαλιστές που εκπροσωπεί ο Κιλιτσντάρογλου θέλουν να πρωταγωνιστούν.
Οι φιλοπόλεμες δηλώσεις του πως «θα έρθει κάποια στιγμή η ώρα για βίαιη αλλαγή συνόρων» δίνουν και παίρνουν, αποδεικνύοντας στην πράξη πόσο βαθιά ριζωμένος είναι ο αναθεωρητισμός στην Τουρκία και τους πολίτες της. Όταν τίθεται ζήτημα «Ελλάδα», η ρητορική είτε των κεμαλιστών είτε των ισλαμιστών διαφέρει μόνο στο μέγεθος των λεκτικών προκλήσεων που μπορούν να ξεστομίσουν, προκειμένου να προσελκύσουν τους, καλά παιδευμένους, να «εχθρεύονται» τους Έλληνες, Τούρκους ψηφοφόρους.
Τροφοδοτεί το φόβο και καλλιεργεί ατμόσφαιρα εκδίκησης
Παρατηρώντας κάποιος τα τεκταινόμενα στην Τουρκία, και κυρίως τη στάση του ηγέτη της Τουρκικής αντιπολίτευσης, βρίσκει μάλλον μάταια την αναζήτηση ελπίδας για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τουλάχιστον στο κοντινό μέλλον.
Το αφήγημα της προεκλογικής εκστρατείας των μεγάλων παρατάξεων της Τουρκίας είναι το ποιος θα διεκδικήσει περισσότερα νησιά στο Αιγαίο από τους «κακούς και μοχθηρούς Έλληνες» και όχι η καταστροφική οικονομική πολιτική που κρατά τους πολίτες της χώρας δεκαετίες πίσω από τον σύγχρονο δυτικό τρόπο ζωής. Το ποιος «θα πάρει περισσότερο Ελλάδα από τους κλέφτες Έλληνες» όταν εκλεγεί, κάνει περισσότερο από οτιδήποτε «γκελ» στο εκλογικό σώμα.
Και μπορεί ο Κιλιτσντάρογλου να αρνήθηκε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να πληρώσει το ρεύμα, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια οι ανατιμήσεις ξεπέρασαν το 400% με αποτέλεσμα να του το «κόψουν», όπως και σε σχεδόν 3,5 εκατομμύρια Τούρκους που βρέθηκαν σε αδυναμία να πληρώσουν τους λογαριασμούς, αλλά από εκεί και πέρα ουδέν.
Η μόνη έγνοια του επικεφαλής της αντιπολίτευσης είναι να απειλήσει περισσότερο από τον αντίπαλό του την Ελλάδα, σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι «καλού-κακού» για εσωτερική κατανάλωση. «Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε την πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται βγάζοντας το πλοίο και μετά αποσύροντάς το, να λες: “μακάρι να με καλέσει ο Μπάιντεν”. Αν έχεις ψυχή, κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε!».
«Ξέρουν ότι είμαστε εθνικιστές Κουβάι», η γραμμή του CHP του Κιλιτσντάρογλου
Αυτό που τονίζει σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται, είναι πως ηγείται ενός κόμματος «Kuvayi Milliye», και πως με την άνοδο στην εξουσία θα δείξουν στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν παίζουν, αλλά εννοούν αυτά που λένε.
Για όσους δεν γνωρίζουν, το «Kuvâ-yi Milliye» είναι το όνομα που δόθηκε σε μια οργάνωση ενόπλων, που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια των ημερών κατάληψης της Ανατολίας από ελληνικά, βρετανικά, γαλλικά και ιταλικά στρατεύματα. Το Kuvâ-yi Milliye είναι το πρώτο ένοπλο σώμα του «Πολέμου της Ανεξαρτησίας», όπως τον ονομάζουν οι Τούρκοι. «Η κυβέρνηση θα αλλάξει, θα είμαστε στην εξουσία. Οι ελληνικές κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι είμαστε μέλη του Kuvayi Milliye. Γνωρίζουν επίσης πολύ καλά από ποια παράδοση προερχόμαστε και πώς προστατεύουμε τα συμφέροντα της χώρας».
«Θα τους δείξουμε ποια θα είναι τα όπλα»
Υπενθυμίζοντας την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, την οποία επιμένουν να αποκαλούν «ειρηνευτική επιχείρηση», ο Κιλιτσντάρογλου συχνά κάνει λόγο για «18 υπό ελληνική κατοχή νησιά στο Αιγαίο». «Ξέρουν πολύ καλά και τον αείμνηστο Ετζεβίτ και τον αείμνηστο Ερμπακάν. Αφήστε τους να μιλήσουν τώρα, θα τους δείξουμε ποια θα είναι τα όπλα σε αυτά τα νησιά, όταν έρθουμε στην εξουσία».
Ο Κιλιτσντάρογλου, τώρα που η οικονομική κρίση έχει πλήξει τη δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου, δίνοντας του πόντους ενόψει των εθνικών εκλογών του 2023, εκτιμά πως θα καταφέρει να πράξει ό,τι και στις τουρκικές δημοτικές εκλογές του 2019. Τότε οδήγησε την αντιπολίτευση στη νίκη και οι υποψήφιοί του κέρδισαν τη δημαρχία στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, αλλά και στην πρωτεύουσα, την Άγκυρα.
Η συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν τον έχει ακόμη ανακοινώσει ως υποψήφιο για την προεδρία, αν και ο Κιλιτσντάρογλου θεωρείται ο επικρατέστερος των δήμαρχων Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης, που θα είναι επίσης υποψήφιοι. Σε κάθε περίπτωση, έχει υπερβεί προ πολλού τη σημαντική γραμμή που οριοθετεί, σε περίπτωση εκλογής του, μια ενδεχόμενη βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις .
Φαίνεται αποφασισμένος να βαδίσει σε ένα μονοπάτι που πυροδοτεί σκόπιμα εντάσεις, δίνει φωνή σε πολεμικά, απειλητικά και ρεβανσιστικά επιχειρήματα με παραπομπές στη μικρασιατική εκστρατεία και δηλώνει πάνω από όλα εθνικιστής.
Κιλιτσντάρογλου ο… Λογιστής
Ο 74χρονος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (Kemal Kılıçdaroğlu), αφού τελείωσε το πανεπιστήμιο το 1971, υπηρέτησε στο υπουργείο Οικονομικών ως Αναπληρωτής Λογιστής και αργότερα ως Λογιστής. Το 1983 και για 8 χρόνια, έγινε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Εσόδων, στο ίδιο υπουργείο.
Μπήκε στην πολιτική το 1994, αλλά δεν κατάφερε να μπει στη λίστα υποψηφίων του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος (DSP). Ωστόσο, προσκλήθηκε από τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος (CHP) -που στην ουσία είναι Σοσιαλδημοκρατικό- Ντενίζ Μπαϊκάλ, να ενταχθεί στο κόμμα του. Το 2002 εξελέγη στο κοινοβούλιο ως βουλευτής από την Κωνσταντινούπολη, για να επανεκλεγεί το 2007. Οι προσπάθειες του Κιλιτσντάρογλου να αποκαλύψει τη διαφθορά στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν τον οδήγησαν στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών ΜΜΕ.
Προτάθηκε ως υποψήφιος Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης για το CHP στις τοπικές εκλογές του 2009, συγκεντρώνοντας το 37% των ψήφων. Όταν ο Ντενίζ Μπαϊκάλ παραιτήθηκε, το Μάιο του 2010, ο Κιλιτσντάρογλου εξελέγη αρχηγός των Κεμαλιστών του CHP.
Οι σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές του 2015, ο Κιλιτσντάρογλου ήταν ενθουσιασμένος και από τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν τον Αλέξη Τσίπρα.
Στην επιστολή του που έστειλε στον Τσίπρα, έγραφε μεταξύ άλλων:
«Εκ μέρους του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), εκφράζω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για την εξαιρετική επιτυχία σας στις ελληνικές εκλογές. Είμαι βέβαιος ότι η νίκη της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας θα προσφέρει σταθερότητα και καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα. Όπως δείχνει η εκλογική σας νίκη, η άνοδος της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας ενθάρρυνε όλους εμάς που υποστηρίζουμε την κοινωνική δικαιοσύνη σε όλο τον κόσμο.
Θα ήθελα να επωφεληθώ αυτής της ευκαιρίας για να επιβεβαιώσω την επιθυμία του CHP, ως αριστερού, σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, να συνεργαστεί μαζί σας προκειμένου να ενισχυθεί και να εδραιωθεί η αλληλεγγύη μεταξύ των γειτονικών και αδελφικών χωρών μας.
Τις καλύτερες ευχές μου για συνεχή επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ».