Μια νέα Μονάδα δημιουργείται στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) με σκοπό την ανάπτυξη διαγνωστικών μεθόδων στη γενετική και την προώθηση της ιατρικής ακριβείας στον τομέα της ογκολογίας: το Ελληνικό Δίκτυο Μοριακής Ογκολογίας (ΕΔΙΜΟ). Το ΕΔΙΜΟ θα λειτουργήσει υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Επιστημονικός υπεύθυνος του Δικτύου έχει οριστεί ο καθηγητής Κωνσταντίνος Στρατάκης, κλινικός γενετιστής γιατρός και διευθυντής ερευνών γενετικής και ιατρικής ακριβείας στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, με 30ετή έρευνα στην ανίχνευση της γενετικής προδιάθεσης διαφόρων όγκων. Το ΕΔΙΜΟ θα είναι συνδεδεμένο με πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικούς φορείς της Ελλάδας, συγκροτώντας ένα διαγνωστικό και ερευνητικό δίκτυο για ογκολογικούς ασθενείς, με στόχο την παροχή διαγνωστικών υπηρεσιών και τη συμμετοχή ασθενών σε κλινικές μελέτες, την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών πρωτοκόλλων μοριακής βιολογίας για ευρεία κλινική εφαρμογή, την υποβολή εισηγήσεων προς το υπουργείο Υγείας αναφορικά με τους νέους βιοδείκτες.
Σχετικά με τη συγκρότηση του ΕΔΙΜΟ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Δρ. Χρίστος Δήμας, δήλωσε: «Το ΙΤΕ αναλαμβάνει τον συντονισμό του Ελληνικού Δικτύου Μοριακής Ογκολογίας (ΕΔΙΜΟ), αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό και την τεχνογνωσία που διαθέτει όλη η χώρα, με στόχο την προώθηση της ιατρικής ακριβείας στον τομέα της ογκολογίας. Είμαι βέβαιος πως θα αποδοθούν εξαιρετικά ερευνητικά αποτελέσματα και υπηρεσίες». Τη στήριξή του στο εγχείρημα εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, καθ. Αθανάσιος Κυριαζής, ο οποίος ευχήθηκε ολόψυχα καλή επιτυχία.
Ο πρόεδρος του ΙΤΕ και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νεκτάριος Ταβερναράκης, σημείωσε: «Το ΙΤΕ βρίσκεται από την αρχή στην πρώτη γραμμή των εμβληματικών πρωτοβουλιών εθνικής εμβέλειας στον τομέα της ιατρικής ακριβείας. Το Ίδρυμα και τα Ινστιτούτα του, υλοποιούν, αναπτύσσουν και συμμετέχουν σε μια σειρά από δράσεις, με άμεσο κοινωνικό όφελος, οι οποίες καλύπτουν το φάσμα ογκολογικών, καρδιαγγειακών, νευροεκφυλιστικών παθήσεων και του ιού SARS-CoV2
Είμαι βέβαιος πως το ΕΔΙΜΟ, υπηρετώντας τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα στον τομέα της μοριακής ογκολογίας, θα προσφέρει στους ερευνητές υψηλού επιπέδου ευκαιρίες και δυνατότητες συνεργασίας, σε ένα πεδίο όπου η έρευνα συναντά μία επιτακτική ανάγκη της κοινωνίας και της δημόσιας υγείας. Παράλληλα, θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της περίθαλψης ασθενών με καρκίνο και στην έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλης πρόληψης».
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Στρατάκης, ανέφερε πως «είναι άμεση ανάγκη η Ελλάδα να προχωρήσει στον σχεδιασμό υπηρεσιών ιατρικής ακριβείας οι οποίες υπηρετούν τους πολίτες και τις ανάγκες του συστήματος υγείας αλλά και να θέσει τις βάσεις για έρευνα στον χώρο αυτό», συμπληρώνοντας πως θεωρεί «μεγάλη τιμή την επικείμενη συνεργασία με τους εκπροσώπους των ασθενών, της κλινικής ιατρικής και της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας για την προώθηση της ιατρικής ακριβείας στη χώρα, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα».