Γενική Συνέλευση ΣΕΒΕ - Ν. Παπαθανάσης: Νέο ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές αναμένεται το 2022
19 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γενική Συνέλευση ΣΕΒΕ – Ν. Παπαθανάσης: Νέο ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές αναμένεται το 2022

by todaypress
23/06/2022 11:45
in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ,
Γενική Συνέλευση ΣΕΒΕ – Ν. Παπαθανάσης: Νέο ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές αναμένεται το 2022
Share on FacebookShare on Twitter

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο ανοιχτό μέρος της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), το βράδυ της Τετάρτης, στη Θεσσαλονίκη, διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι ελληνικές εξαγωγές θα πραγματοποιήσουν νέο ρεκόρ το 2022, καθώς στο πρώτο τετράμηνο του έτους αυξήθηκαν σε ποσοστό άνω του 30%, προϊδεάζοντας για μια «εκρηκτική» χρονιά φέτος.

Πρόσθεσε δε, πως η ελληνική οικονομία στάθηκε το 2021 στα πόδια της, γιατί οι εξαγωγές λειτούργησαν ως ο βασικός πυλώνας για την κάλυψη του κενού του 2020.

Ο κ. Παπαθανάσης επισήμανε ακόμα ότι η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθεια αφενός για την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας -κάτι που απαιτεί συνέχιση της προσοχής στο δημοσιονομικό πεδίο- και αφετέρου για την αύξηση του αριθμού των ελληνικών επιχειρήσεων, που μπορούν να απευθυνθούν στον τραπεζικό τομέα.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μια μικρή “περίμετρο” ΑΦΜ και επιχειρήσεων, που μπορούν να πάνε στον τραπεζικό τομέα. Στην πατρίδα μας έρχονται 80 δισ. ευρώ (σ.σ. από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης), τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να μοχλεύσουν 40 δισ. ευρώ σε ιδιωτικούς πόρους, άρα χρειαζόμαστε επιχειρήσεις δυνατές. Σήμερα η περίμετρος των επιχειρήσεων (που μπορούν να απευθυνθούν στον τραπεζικό τομέα) περιορίζεται σε περίπου 45.000 ΑΦΜ από τα 280.000 που υπάρχουν. Η προσπάθεια της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι να αυξήσουμε τον αριθμό αυτό και ταυτόχρονα να πάμε σε επενδυτική βαθμίδα» σημείωσε ο κ.Παπαθανάσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «είμαστε ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε, ακόμα, ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να υπερηφανεύεται ότι έχει πρωτιές στην ΕΕ, τόσο στο ΕΣΠΑ, όσο και στο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης, ενώ πρόσθεσε πως ο ελληνικός Βορράς έχει λαμβάνειν πολύ υψηλά ποσοστά από τα διαθέσιμα κονδύλια.

Σταθερά τα χρονοδιαγράμματα για Μετρό και Flyover

Το μεγαλύτερο τεχνικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα δημοσίων έργων των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα, προς όφελος και των εξαγωγέων, που χρειάζονται γρήγορες και αξιόπιστες μεταφορές, δρομολόγησε η κυβέρνηση μέσα σε μια τριετία, με τη χώρα να έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο εργοτάξιο, το θεσμικό πλαίσιο των δημόσιων έργων να έχει εκσυγχρονιστεί και τις διαδικασίες δημοπράτησης και εκτέλεσης των έργων να έχουν επιταχυνθεί. Τα παραπάνω επισήμανε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση.

Ως προς το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης επανέλαβε ότι παραμένει ενεργή η δέσμευση της κυβέρνησης για ολοκλήρωσή του στο τέλος του 2023, ενώ για το Flyover σημείωσε ότι το πρότζεκτ αναμένεται να υπογραφεί μέσα στο 2022 με τετραετή χρονικό ορίζοντα κατασκευής.

Ως προς τα πρότζεκτ με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ανέφερε το οδικό έργο Θεσσαλονίκη-Εδεσσα, ύψους 360 εκατ. ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε το πρωί, μαζί με εκείνο που ενώνει τη Δράμα με την Αμφίπολη, από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ.

Ο κ.Καραγιάννης αναφέρθηκε ακόμα στο έργο της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Τοξότες, προϋπολογισμού 1,68 δισ ευρώ, λέγοντας ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό έργο των τελευταίων δεκαετιών και ένα μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο, την ΕΡΓΟΣΕ και τη Βόρεια Ελλάδα.

«Δεν σταματάμε όμως σε αυτό. Προχωράμε τη σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου προβλήτα με στόχο να μετατρέψουμε το λιμάνι σε εμπορευματικό κόμβο μεταφορών και logistics στην Βόρεια Ελλάδα και άμεση θετική επίδραση και διείσδυση στις βαλκανικές και ευρωπαϊκές αγορές, ενώ την ίδια στιγμή και η κατασκευή της οδικής σύνδεσης του 6ου προβλήτα του λιμένος Θεσσαλονίκης με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό έχει ήδη ξεκινήσει μετά από δεκαετίες στασιμότητας. Σε σχέση με τον ραγδαία αναπτυσσόμενο πόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, αξίζει να σταθούμε στην αναβάθμιση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης – Ορμένιο – Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Παράλληλα, το έργο της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης έχει ήδη ξεκινήσει, προχωρά κανονικά με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2023» τόνισε.

Επενδύσεις δισ. ευρώ σχεδιάζουν στις ΑΠΕ στην Ελλάδα ελληνικοί και ξένοι όμιλοι

«(Τον φετινό χειμώνα) η Ελλάδα νομίζω πως όχι μόνο θα μπορέσει να καλύψει δικές της ενεργειακές της ανάγκες, αλλά και εκείνες των γειτονικών χωρών και να αναβαθμίσει έτσι και τη γεωστρατηγική της θέση» σημείωσε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Συμπλήρωσε δε, πως «ευτυχώς είχαμε την προνοητικότητα, μέσα από σημαντικά έργα υποδομών, να διασφαλίσουμε την ενεργειακή μας επάρκεια. Υπάρχει ο σταθμός LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) στην Αλεξανδρούπολη και άλλα σχετικά έργα υπό ανάπτυξη και όταν ολοκληρωθούν αυτά τα έργα και όσα εξαγγέλθηκαν πρόσφατα, όπως ο δεύτερος FSRU στην Αλεξανδρούπολη, θα έχουμε τεράστιες δυνατότητες απορρόφησης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η Ελλάδα υπήρξε proactive, τόσο χάρη στη γεωγραφική της θέση, που προσφέρει πλεονέκτημα, όσο και γιατί υπήρξαμε εξωστρεφείς και έχουμε δρομολογήσει σημαντικές συνδέσεις».

Ενδεικτικά ανέφερε τον IGB (Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας), τον αγωγό που συνδέει την Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία και τη σύνδεση με την Αλβανία μέσω του TAP (Διαδριατικού Αγωγού). «Ευτυχώς έχουμε δρομολογήσει τις νέες πύλες εισόδου για το αέριο, που ευτυχώς δεν εξαρτώνται από τη Ρωσία. Θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά πρέπει να το κάνουμε με ταχυτερο βήμα» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή μεγάλοι ελληνικοί και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι σχεδιάζουν να επενδύσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα.

«Έχουμε όμως πολλή δουλειά μπροστά μας, οι επενδυτές ζητούν ξεκάθαρο αδειοδοτικό πλαίσιο. Αύριο συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο που θα απλοποιήσει περισσότερο τις αδειοδοτήσεις» επισήμανε η κα Σδούκου.

Οι μισές εξαγωγές του 2021 πραγματοποιήθηκαν από μέλη του ΣΕΒΕ

Από επιχειρήσεις-μέλη του Συνδέσμου Εξαγωγών (ΣΕΒΕ) πραγματοποιήθηκαν πάνω από τις μισές ελληνικές εξαγωγές του 2021, οι οποίες προσέγγισαν φέτος τα 40 δισ. ευρώ, ενώ τα μέλη του συνεισέφεραν με άμεσους φόρους άνω του 1 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Τα παραπάνω επισήμανε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΒΕ, δρ Γιώργος Κωνσταντόπουλος, επισημαίνοντας ακόμα ότι από τις 800 επιχειρήσεις-μέλη του φορέα, οι 207 έκαναν την εγγραφή τους την τελευταία τετραετία.

Ο δρ Κωνσταντόπουλος γνωστοποίησε ακόμα ότι έχουν συμβασιοποιηθεί όλα τα υποέργα του μεγάλου προγράμματος του Μακεδονικού Σήματος «Μacedonia the GReat», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το μακεδονικό σήμα θα αγκαλιαστεί από όλα τα μέλη των τριών επιμελητηρίων της Μακεδονίας» και προανήγγειλε πρόγραμμα προβολής των μακεδονικών προϊόντων.

Στη συνέχεια του ανοικτού μέρους της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒΕ, πραγματοποιήθηκε συζήτηση συμμετείχαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Pelopac ABEE, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνιδης, o αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εren Hellas, Koσμάς Φέσσας και ο γενικός διευθυντής, επικεφαλής Εταιρικής Τραπεζικής και Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς.Θάνος Βλαχόπουλος.

Βράβευση του επιχειρηματία Γ. Μυλωνά

Με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης απονεμήθηκε στον επιχειρηματία Γιώργο Μυλωνά (ΑΛΟΥΜΥΛ) το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» του ΣΕΒΕ, για τη συμβολή του στην εξωστρέφεια. Εμφανώς συγκινημένος, ο κ.Μυλωνάς χάρισε το βραβείο στον γιο του Αλέξανδρο, που -όπως είπε- αποφάσισε μόνος του να βοηθήσει με την εμπειρία του στην ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών και την τελευταία οκταετία βρίσκεται διαρκώς πάνω σε ένα αεροπλάνο γυρίζοντας τον κόσμο. «Θέλω να παροτρύνω τον γιο μου και να του ευχηθώ μέσα από το υγιές επιχειρείν, να γίνει χρήσιμος για την κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΛΟΥΜΥΛ, παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον δεύτερο αντιπρόεδρο του ΣΕΒΕ, Γεδεών Βούλη.

Στο κλειστό μέρος της γενικής συνέλευσης πραγματοποιήθηκε μυστική ψηφοφορία για την ανάδειξη των νέων μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒΕ, το οποίο αναμένεται να συγκροτηθεί σε σώμα εντός των επόμενων ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες, νέος πρόεδρος του ΣΕΒΕ αναμένεται να είναι ο επιχειρηματίας Σίμος Διαμαντίδης.

Tags: ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕΒΕΝΔΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τέλος στο «πάγωμα»! Ανοίγουν οι δεσμευμένες τραπεζικές θυρίδες – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στο «πάγωμα»! Ανοίγουν οι δεσμευμένες τραπεζικές θυρίδες – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

19/05/2025 08:41
Ρεύμα: Νέα προϊόντα από τις εταιρείες προμήθειας φέρνει η στροφή στα σταθερά τιμολόγια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Νέα προϊόντα από τις εταιρείες προμήθειας φέρνει η στροφή στα σταθερά τιμολόγια

18/05/2025 13:18
Συμφωνία της Ρώμης: Επενδύσεις ύψους 360 εκατ. ευρώ στον ελληνικό σιδηρόδρομο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία της Ρώμης: Επενδύσεις ύψους 360 εκατ. ευρώ στον ελληνικό σιδηρόδρομο

18/05/2025 12:06
Μικρά-Μεγάλα (17/05/2025)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρά-Μεγάλα (17/05/2025)

17/05/2025 18:30
Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Αυξήθηκαν οι δηλωθείσες υπερωρίες – Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Αυξήθηκαν οι δηλωθείσες υπερωρίες – Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας

17/05/2025 12:34
Λευκός Οίκος για την υποβάθμιση του αξιόχρεου από τον Moody’s: «Κανένας δεν παίρνει την ‘ανάλυσή’ του στα σοβαρά»
ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος για την υποβάθμιση του αξιόχρεου από τον Moody’s: «Κανένας δεν παίρνει την ‘ανάλυσή’ του στα σοβαρά»

17/05/2025 12:21
ΑΑΔΕ: Σε πλήρη ενεργοποίηση τίθεται το σύστημα ελέγχων για τον εντοπισμό ανασφάλιστων, ακινητοποιημένων και οχημάτων με απλήρωτα τέλη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Σε πλήρη ενεργοποίηση τίθεται το σύστημα ελέγχων για τον εντοπισμό ανασφάλιστων, ακινητοποιημένων και οχημάτων με απλήρωτα τέλη

17/05/2025 12:10
ΥΠΕΘΟ: Η αναβάθμιση από τον Fitch επιβεβαιώνει την αταλάντευτη πορεία ανάκαμψης της χώρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΕΘΟ: Η αναβάθμιση από τον Fitch επιβεβαιώνει την αταλάντευτη πορεία ανάκαμψης της χώρας

17/05/2025 12:06
Fitch: Αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από σταθερές

17/05/2025 11:35

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #157


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Έδεσσα: Νεκρή 27χρονη σε μετωπική με φορτηγό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκαλύψεις-σοκ στη Λάρισα: Σημάδια κακοποίησης σε δύο αδερφάκια – Συνελήφθη η μητέρα τους

19 Μαΐου 2025

...

Read moreDetails

Μετρήσιμο αποτέλεσμα

Earthquake in Evia: 4.5-Magnitude Tremor Felt in Athens

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved
Powered by FOCUS ON GROUP

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved
Powered by FOCUS ON GROUP