Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου
του Ανδρέα Κωνσταντάτου
Κάτι αλλάζει στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρ’ ότι ο πρωθυπουργός εμμένει στο αφήγημά του για εκλογές στο τέλος της 4ετίας, οι συνεργάτες του κάνουν «διατριβή» πάνω στα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, ερευνώντας όλα τα πιθανά σενάρια αυτοδυναμίας και συνεργασίας στις δεύτερες εκλογές και κυβερνητικά κλιμάκια έχουν «διαταχθεί» να κάνουν περιοδείες στην περιφέρεια.
Μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές ξεκινούν προεκλογικό αγώνα, με τη δικαιολογία πως σε λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση εισέρχεται στον τέταρτο χρόνο της θητείας της και υπουργός δίπλα στον πρωθυπουργό, ξαφνικά ανησυχεί για το τοξικό κλίμα, που μπορεί να δημιουργηθεί σε προεκλογικό αγώνα ενός έτους.
Η δήλωση του κου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ, πως «πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολλοί περισσότεροι λόγοι, γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές», δεν μας έκανε σοφότερους, καθώς ουδείς περιμένει από έναν πρωθυπουργό να προαναγγείλει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Όμως, κάνει τη γνωστή και επαναλαμβανόμενη δήλωση του «εκλογές στο τέλος της τετραετίας» να μην ακούγεται πιά με την κατηγορηματικότητα του παρελθόντος.
Ο «επικίνδυνος» χειμώνας και οι πρόωρες εκλογές
Η αλήθεια είναι πως η θέση του κου Μητσοτάκη είναι απερίγραπτα περίπλοκη. Βρίσκεται αυτή την περίοδο σε ένα κυκλώνα προβλημάτων από τις αλλεπάλληλες κρίσεις.
-Στην οικονομία ο πληθωρισμός αυξάνεται μήνα με τον μήνα, μειώνοντας το εισόδημα των εργαζομένων.
– Η ανάπτυξη περιορίζεται, εξαιτίας του πολέμου και της αύξησης των τιμών στα καύσιμα.
– Η διεθνής οικονομία κλυδωνίζεται, με τα χρηματιστήρια σε καθοδική πορεία.
– Η ΕΚΤ δίνει τέλος στο «πάρτι» του φθηνού χρήματος, αυξάνει τα επιτόκια και επηρεάζει χιλιάδες δανειστές και επιχειρήσεις.
– Τα spread των ελληνικών ομολόγων αυξάνονται -τα επιτόκια για το δεκαετές ομόλογο έφτασαν στο 4%- και ο δανεισμός της χώρας γίνεται πολύ ακριβότερος.
Τον επόμενο χειμώνα, όλοι αυτοί οι δείκτες αναμένεται πως θα κινηθούν προς χειρότερο, με τον πληθωρισμό κυρίαρχο, να παραμένει διψήφιος και με πρόβλεψη για σημαντική αύξησή του.
Το υπουργείο Οικονομικών δέχεται, ήδη, πιέσεις από τη Γερμανία να περιορίσει τις δαπάνες, για να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος, παρ’ ότι υπάρχει από την Κομισιόν ρήτρα δημοσιονομικής διαφυγής για το 2022, και πιθανότατα και το 2023.
Η Ευρώπη ετοιμάζεται να ζήσει έναν «επικίνδυνο» χειμώνα, καθώς η απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα θα έχει βαρύ οικονομικό τίμημα για τις οικονομίες και τα νοικοκυριά, που δεν μπορούν να πάρουν ανάσα από τις συνεχείς αυξήσεις.
Από την άλλη, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και την καθημερινή επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας, με αναβαθμισμένη την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά και με απειλές ακόμα για απόβαση σε αυτά και πόλεμο.
Ήδη, οι σχέσεις μας έχουν περάσει σε φάση «ψυχρού πολέμου», χωρίς κανείς να αποκλείει και ένα θερμό επεισόδιο από τον στριμωγμένο Ερντογάν.
Υπάρχουν και καλά νέα…
Τα καλά νέα για την κυβέρνηση -γιατί υπάρχουν και αυτά- είναι πως ο αυξημένος τουρισμός θα φέρει επιπλέον έσοδα στα ταμεία, που έχουν αδειάσει από τη χορήγηση επιδομάτων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα και τώρα για τα καύσιμα.
Σε αυτά τα νέα για το Μαξίμου, μπορεί να προσθέσει κανείς το γεγονός ότι η συνεχής ενασχόληση του κου Μητσοτάκη με τα προβλήματα των νοικοκυριών και τα προγράμματα ελάφρυνσής τους από την ακρίβεια, αποδίδουν σε μερίδα της κοινωνίας, οι δε απειλές του κου Ερντογάν προκαλούν αύξηση της συσπείρωσης των οπαδών του, κάτι που παρατηρείται σε περιόδους κρίσεων.
Η «καταιγίδα» των εξωγενών, κατά βάση, προβλημάτων μπορεί να αξιοποιηθεί και εκλογικά από τη Ν.Δ. Ήδη, στην περίπλοκη και ασταθή διεθνή κατάσταση (πόλεμος στην Ουκρανία, απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα, πληθωρισμός, οικονομική κρίση, μείωση αγοραστικής δύναμης νοικοκυριών, ακρίβεια, «bullying» Τουρκίας) που επηρεάζει άμεσα και τη χώρα μας, ο κος Μητσοτάκης θέτει το δίλημμα στην κοινωνία «σταθερότητα ή περιπέτειες». Δίλημμα που ακουμπάει ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο στο πρόσωπό του βλέπει την ικανότητα της διαχείρισης, ικανά ή λιγότερο ικανά, των αλλεπάλληλων κρίσεων των τελευταίων ετών.
Με αυτά τα δεδομένα, θα έλεγε κανείς πως η επιλογή για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο θα ήταν μια εύκολη απόφαση. Όχι, όμως, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που εμμένει δημόσια στη διακηρυγμένη θέση του, για την ολοκλήρωση της τετραετίας και που δεν δείχνει να βιάζεται, καθώς το καλοκαίρι έχει αποδείξει πως συνήθως κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις με τις πυρκαγιές και τον εξαγριωμένο Ερντογάν από απέναντι.
Κανείς, όμως, δεν γνωρίζει τις βαθύτερες σκέψεις του πρωθυπουργού, καθώς δεν τις έχει κοινοποιήσει ούτε στους συνεργάτες του, έτσι, οι όποιες αποφάσεις του, αφού εκτιμηθούν όλες οι παραπάνω παράμετροι, θα ληφθούν την περίοδο από το 15Αύγουστο ως τη ΔΕΘ, στις 10 Σεπτεμβρίου
Κοντά στην αυτοδυναμία
Εκ των δημοσκοπήσεων, φαίνεται πως αυτή η στρατηγική του κου Μητσοτάκη, μέχρι στιγμής, αποδίδει. Όλες οι δημοσκοπήσεις από τον Μάιο και μετά δείχνουν μια ενίσχυση της εκλογικής δύναμης της Ν.Δ., μεγαλύτερη από εκείνης του ΣΥΡΙΖΑ. Το προεκλογικό κλίμα που στήνεται βοηθά τα δύο μεγάλα κόμματα να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους, περισσότερο τη Ν.Δ. και λιγότερο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτές εκτιμούν πως η πραγματική δύναμη των τριών κομμάτων αυτή τη στιγμή κυμαίνεται της Ν.Δ. από το 35-36 %, του ΣΥΡΙΖΑ από το 26-27% και του ΠΑΣΟΚ από το 14-15%. Εκείνο που δεν μπορούν να πουν ακόμα, είναι αν η πρόθεση των πολιτών αφορά τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική ή τις τελικές με την ενισχυμένη.
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν πως στις δεύτερες εκλογές ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός, καθώς τα διλήμματα που θα τεθούν θα είναι σκληρά και πολωτικά και θα επηρεάσουν ένα τμήμα των ψηφοφόρων, ώστε να στραφεί στην κατεύθυνση της σταθερότητας, της ανάπτυξης της χώρας και της προόδου που εκφράζει η Ν.Δ., όπως οι ίδιοι επισημαίνουν.
Το κυριότερο «όπλο» τους, όμως, είναι ο ίδιος κος Μητσοτάκης, που σε κάθε σύγκριση με τον κο Τσίπρα κερδίζει όλους τους τομείς πολιτικής και με τη δημοτικότητά του να ξεπερνά τα ποσοστά του κόμματός του.
Με σύνθημα «Μητσοτάκης για τα δύσκολα», εκτιμούν πως οι ψηφοφόροι θα δώσουν μια δεύτερη αυτοδυναμία στη Ν.Δ.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο δρόμος για μια κυβέρνηση συνεργασίας, μόνο με το ΠΑΣΟΚ, είναι ανοιχτός. Οποιαδήποτε εξέλιξη που θα οδηγούσε σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση, αναφέρεται ως καταστροφική για τη χώρα, με δεδομένη τη διεθνή αστάθεια στην οικονομία, το γεωπολιτικό παιχνίδι στην περιοχή μας και τους εθνικούς κινδύνους που δημιουργεί η Τουρκία.
Σύμφωνα με τον κο Μητσοτάκη, «το να έχει ένα κόμμα απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα».
Και με αυτό το πολιτικό μήνυμα, θα κατέβει στις εκλογές για την αυτοδυναμία, είτε το φθινόπωρο που είναι πιθανότερο είτε την άνοιξη μετά από ένα δύσκολο χειμώνα. Όπως και να έχει, η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε.