Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

της Δήμητρας Κούτρα

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κος Γιώργος Βλάχος, μιλώντας στην Today Press, αναφέρθηκε στην πανδημία αλλά και στα προγράμματα ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής και τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν. 

Ακολουθεί η συνέντευξη: 

Πόσο εύκολο είναι να είναι κάποιος Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, εν μέσω Covid 19;

Στο επίπεδο των αρμοδιοτήτων μου, η έννοια της ανάπτυξης είναι συνυφασμένη με τον όρο επένδυση. Προσεγγίζοντας το επιχειρείν, ουσιαστικά, η Περιφέρεια σε αυτοδιοικητικό επίπεδο και το κράτος (υπουργείο) σε ευρύτερη κλίμακα κινητροδοτεί, μέσω του αναπτυξιακού νόμου, την ιδέα του ιδιώτη επενδυτή, του Δημόσιου Οργανισμού, του Πανεπιστημίου, του Ερευνητικού Κέντρου.

Μια επένδυση με ένα πλήρη φάκελο τεχνικοοικονομικής μελέτης, αξιολογείται, εντάσσεται, ελέγχεται από αρμόδιες επιτροπές. Οι συνθήκες που επικράτησαν, λόγω Covid 19, έφεραν, όπως σε όλους τους χώρους εργασίας, στη συνολική διεκπεραίωση του έργου μέσω τηλεδιασκέψεων και κατάλληλων εφαρμογών.

Η Περιφέρεια Αττικής, συντονισμένη στελεχιακά, υπηρεσιακά, διοικητικά στο όραμα του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, με σταθερά βήματα, ξεπερνώντας τις ενδογενείς αδυναμίες, εργαστήκαμε όλοι αποδοτικά και δηλώσαμε ότι ο Β΄ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης  είναι ΠΑΡΩΝ.

Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι επενδύσαμε €250.000.000 σε 9.617 επιχειρήσεις που επλήγησαν, λόγω Covid 19.

Η απάντηση, λοιπόν, στο εύλογο ερώτημα σας, είναι ότι μάθαμε να σκεπτόμαστε και να πράττουμε διαφορετικά, προσαρμοζόμενοι ταχύτατα στις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών σήμερα, όπως απαιτούν τα καθήκοντα του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, συνεργατικά με τους πολίτες, τα επιμελητήρια, τους επιχειρηματίες, τους Δήμους, το κεντρικό κράτος.

Πώς αποφασίσατε να κατεβείτε υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής;

Ερμηνεύοντας την πολιτική ως ενασχόληση με τα κοινά, θεωρείται αναμενόμενη η διεκδίκηση συμμετοχής σε συλλογικό όργανο με εκτελεστική εξουσία, με σκοπό την προσωπική προσφορά στην όποια εξέλιξη.

Η εσωτερική μου ανάγκη προσφοράς με οδήγησε από τα φοιτητικά μου, κιόλας, χρόνια να ασχοληθώ με τα κοινά. Συνέχισα στον χώρο εργασίας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. 

Ο Β΄βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή η Περιφέρεια, είναι ο θεσμός που βρίσκεται τόσο κοντά στην τοπική κοινωνία για να γνωρίζει τις ανάγκες της κι εξίσου κοντά στο κεντρικό κράτος για να παρεμβαίνει ουσιαστικά.

Γι’ αυτό τον λόγο, επέλεξα να θέσω τον εαυτό μου υποψήφιο στην Περιφέρεια Αττικής, το 2014, με τον Γιώργο Κουμουτσάκο, όπου θήτευσα ως Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ήταν εύλογο, το 2019, να σταθώ άμεσα, χωρίς υποσημειώσεις  στο πλευρό του Γιώργου Πατούλη, συμμετέχοντας με την εμπειρία μου στο όραμά του για μια «Νέα Αρχή για την ΑΤΤΙΚΗ» που αξίζουμε.

Πώς τα πάτε με τον Υπουργό Ανάπτυξης κο Άδωνη Γεωργιάδη;

Η Περιφέρεια Αττικής έχει πολύ καλή συνεργασία σε υψηλό επίπεδο, αφενός με τον Υπουργό κο Γεωργιάδη, αλλά και με το σύνολο του υπουργικού επιτελείου.

Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι όταν ο Γιώργος Πατούλης ανέλαβε τη διοίκηση, η Περιφέρεια Αττικής, σε επίπεδο απορροφητικότητας σε κονδύλια της ΕΕ, ήταν στον μέσο όρο και σήμερα είναι πρώτη σε ρυθμό απορρόφησης. Η αγαστή συνεργασία έφερε τέτοια απτά αποτελέσματα σε μια σειρά αρμοδιοτήτων του υπουργείου.

Πείτε μου τι ετοιμάζεται σαν Περιφέρεια Αττικής πάνω στο δικό σας κομμάτι;

Είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρεια Αττικής αποκτά ξεχωριστή θεσμική ιδιότητα Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, σηματοδοτώντας ο Περιφερειάρχης την επόμενη μέρα. Συντονισμένα, εργαζόμαστε, αναπτύσσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα.

Η επένδυση δεν είναι η ευκαιριακή μονεταριστική αντίληψη κέρδους.

Ο στόχος των επενδύσεων πραγματεύεται ένα ποιοτικότερο παραγόμενο προϊόν, με βέλτιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και νέες θέσεις εργασίας.

Δημιουργούμε κέντρα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, σε μια προσπάθεια να φέρουμε πιο κοντά την ιδιωτική πρωτοβουλία, την έρευνα των Πανεπιστημίων μέσα από μοντέρνες, νέες ιδέες start up επιχειρήσεων.

Σχεδιάσαμε και πετυχαίνουμε να έχουμε τελειώσει με τις εκκρεμότητες των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων, πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες υπαγωγών του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Παρά την ελλιπή στελέχωση της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού σε σχέση με το εύρος του αντικειμένου, διερευνούμε  νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, κινούμενοι με γνώμονα την αναπτυξιακή προοπτική και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της Περιφέρειάς μας.