Γ. Πατούλης: «Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στη στήριξη της οικογένειας. Ενδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης και πολιτική συναίνεση, τα κλειδιά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημογραφικού»
Την προτεραιότητα που δίνει η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής στη στήριξη της οικογένειας, με έμφαση στις πολύτεκνες, μέσω της αξιοποίησης σημαντικών χρηματοδοτικών εργαλείων για στοχευμένες δράσεις, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης σε παρέμβαση του στο Συνέδριο «Δημογραφικό 2022-Η Μεγάλη Πρόκληση», που διργάνωσαν η Next is Now και η Dome Consulting.
Στη συγκεκριμένη θεματική ενότητα με τίτλο «Δημογραφικές προκλήσεις και Δημοσιονομικές προτεραιότητες» εκτός από τον Περιφερειάρχη, τοποθετήθηκαν ο Παναγιώτης Τσακλόγλου Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Καθηγητής Διεθνών & Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών ΟΠΑ, ο Κώστας Ζαχαριάδης Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βορείου Τομέα Αθήνας Τομεάρχης Εσωτερικών, ο Αλέξης Πατέλης, Επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, ο Βύρων Κοτζαμάνης Καθηγητής Δημογραφίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Δρ. Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Accenture Greece.
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου.
Νωρίτερα ο κ. Πατούλης παρακολούθησε την ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη κατά την έναρξη του Συνεδρίου.
Γ. Πατούλης: «Κρίσιμο θέμα για το μέλλον της πατρίδας μας το δημογραφικό»
Κατά την τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης αφού υπογράμμισε πως η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη σοβαρότητα το δημογραφικό πρόβλημα, επισήμανε πως πρόκειται για ένα ζήτημα με ιδιαίτερες προεκτάσεις στον οικονομικό και ασφαλιστικό τομέα.
«Απαιτείται ενότητα, πολιτική συναντίληψη και στρατηγική αντιμετώπιση του θέματος που δεν θα εστιάζει μόνο σε επιδοματικές πολιτικές αλλά κυρίως στην καλλιέργεια μιας νέας νοοτροπίας. Σε αυτό το σημείο και τονίζοντας τη σημασία να προβάλλεται ως πρότυπο η πολύτεκνη οικογένεια, επικαλέστηκε την οικογένεια του πολύτεκνου Δαμιανού Παλιάκη ο οποίος έχει 7 παιδιά και ανήκει στην μεγαλύτερη οικογένεια της Ελλάδας του κ.Παλιάκη Στρατή με τα 13 παιδιά και τα 86 εγγόνια, εκ των οποίων το τελευταίο γεννήθηκε χθες.
«H Περιφέρεια έχει επενδύσει γενναία, με πολυετές πρόγραμμα 140 εκ. προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε και εστίασε στις δράσεις της Περιφέρειας με στόχο τη στήριξη της οικογένειας, με κυριότερες τις εξής:
• Προγράμματα της Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020, με χρηματοδότηση άνω των 142 εκ. ευρώ παρέχοντας στήριξη σε δομές ΚΔΑΠ ΜΕΑ 2,5 εκ. € ευρώ.
• Δημιουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (137 δομές, 18.116 ωφελούμενοι). Σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (16 δομές, 1.116 ωφελούμενοι).
• Χιλιάδες ωφελούμενες οικογένειες με βάουτσερ που εξασφαλίζουν στα παιδιά τους θέση σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις
• Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας, βεβαίως, βοηθούμε τις ευάλωτες οικογένειες σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες μέσω των Κοινωνικών Παντοπωλείων και σε συνεργασία με τους Δήμους της Αττικής, οι οποίοι και ειδοποιούν τους ωφελουμένους.
• Κατασκευή, ανακατασκευή και ανακαίνιση παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στους Δήμους της Αττικής
Επίσης, όπως ανέφερε, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας, ωφελούνται 60.236 και στην Περιφέρεια λειτουργούν 115 Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών με: 46 Κοινωνικά Παντοπωλεία, 13 Κοινωνικά Παντοπωλεία – Συσσίτια, 17 Συσσίτια και 39 Κοινωνικά Φαρμακεία).
Ακόμη στο πλαίσιο των συνοδευτικών μέτρων του ΤΕΒΑ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών υλοποιείται το πρόγραμμα Σχολή Γονέων για 40000 ωφελούμενους προκειμένου να διδαχθούν τους σωστούς τρόπους προσέγγισης των παιδιών και την επίλυση καθημερινών προβλημάτων.
Σε αυτό το σημείο ο κ. Πατούλης εξέφρασε την πεποίθηση πως το «Κράτος πρέπει να δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στους Δήμους και τις Περιφέρειες για να λαμβάνουν μέτρα υποστήριξης των οικονομικά ασθενέστερων σε τοπικό επίπεδο.
«Πολιτική συναίνεση, παροχή εργαλείων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να είναι σε θέση να υλοποιεί σχετικές δράσεις στήριξης και πολιτικές που θα ενθαρρύνουν και θα δίνουν κίνητρα στους νέους να παραμείνουν στην πατρίδα μας είναι τα κλειδιά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα τόνισε πως πρέπει να δοθούν και δημογραφικά κίνητρα που δεν έχουν κόστος, όπως
• προτεραιότητα στους διορισμούς των εκπαιδευτικών με βάση το πλήθος των παιδιών που έχουν,
• ελεύθερες μετεγγραφές στα ΑΕΙ για τα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών (όπως ίσχυε στο παρελθόν και καταργήθηκε),
• προτεραιότητα στους πολυτέκνους στην κοινωνική στέγαση
Και στο ζήτημα αυτό, της κοινωνικής στέγασης, όπως και σε άλλα θα μπορούσαν ενδεχομένως πολύ αποτελεσματικά να βοηθήσουν οι Περιφέρειες, σε συνεργασία με τους δήμους, τόνισε, επικαλούμενος και την πρωτοβουλία που είχε λάβει ως Δήμαρχος Αμαρουσίου για την κατάργηση δημοτικών τελών στις πολύτεκνες οικογένειες.
Κλείνοντας ο κ. Πατούλης τόνισε: «Με τα πάρκα της, τους πνεύμονες πρασίνου, την οδική ασφάλεια, τους πεζοδρόμους και ποδηλατοδρόμους της, τις υποδομές για τις ασφαλέστερες μετακινήσεις προς τα νησιά, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τις καθαρές και ασφαλείς παραλίες «Η Περιφέρεια βήμα βήμα γίνεται μια περιφέρεια χωρίς αποκλεισμούς φιλική προς την οικογένεια».
Δείτε σχετικό βίντεο