Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου
της Δήμητρας Κούτρα
Τη συνέντευξη με τον δήμαρχο Φιλοθέης – Ψυχικού, Δημήτρη Γαλάνη, είχαμε σχεδιάσει εδώ και αρκετό καιρό, μαθαίνοντας τα πολύ καλά νέα για τα δεκάδες έργα, που γίνονται τα τελευταία τρία χρόνια, στο πιο πράσινο προάστιο της Αττικής.
Όταν, όμως, έγινε γνωστή η απόφαση 747/2022 του Αρείου Πάγου, που έκρινε αμετάκλητα ότι 245 στρέμματα στην περιοχή Τουρκοβουνίων αποδίδονται στο Ελληνικό Δημόσιο και επομένως στον Δήμο Φιλοθέης Ψυχικού, σπεύσαμε να μιλήσουμε με τον κο Γαλάνη για να ακούσουμε τον αντίκτυπο, που έχει για τη φυσιογνωμία του δήμου και τους πολίτες.
Κε Γαλάνη, τι σημαίνει για τον δήμο σας αυτή η απόφαση; Γιατί είναι τόσο σημαντική και ποιοι είναι οι λόγοι που καθυστέρησε τόσα χρόνια;
Για εμάς, ήταν ένα μεγάλο στοίχημα και μείζον θέμα, αφού ως Δημοτική Αρχή θέσαμε ως αδιαπραγμάτευτο στόχο την προστασία της φυσιογνωμίας του προαστίου μας.
Για τον λόγο αυτό, αποφασίσαμε να παρέμβουμε στη Δίκη υπέρ του Δημοσίου, παρέχοντας στο Νομικό Σύμβουλο του Κράτους κρίσιμα έγγραφα και ουσιαστική βοήθεια για την υποστήριξη της υπόθεσης.
Με την απόφαση αυτή, επιλύεται οριστικώς ένα σημαντικό ζήτημα για εμάς, καθώς η συγκεκριμένη έκταση αποδίδεται στο Δημόσιο, διασφαλίζοντας έτσι την ταυτότητα του Ψυχικού.
Ήταν ανεπίτρεπτο για εμάς να αφήσουμε αυτή την υπόθεση σε εκκρεμότητα και γι’ αυτό, μόνο ικανοποίηση μας διακατέχει, καθόσον ο Άρειος Πάγος έκρινε αμετάκλητα, έπειτα από ένα δικαστικό μαραθώνιο διάρκειας 34 ετών, ότι το ενάγον Ελληνικό Δημόσιο είναι κύριο της επίδικης εδαφικής εκτάσεως, περίπου 242,5 στρεμμάτων.
Κλείνει ένας ατέρμονος κύκλος διεκδικήσεων και αμφισβήτησης της έκτασης αυτής και πρόκειται, αναμφίβολα, για μια σημαντική νίκη του δήμου μας και των κατοίκων του.
Και ας μην ξεχνάμε ότι στην αρχή κιόλας της θητείας μας, αψηφώντας τις οποίες ελάχιστες αντιδράσεις, κλείσαμε ένα ξενοδοχείο που λειτουργούσε παράνομα στο προάστιο μας, κάτι που απαγορεύεται, με πάντα σταθερή προσήλωση στη διατήρηση αυτού που λέγεται φυσιογνωμία του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού.
Και από τα δύσκολα, ας πάμε σε κάτι που μόνο χαρά έφερε σε όλους τους κατοίκους και ειδικότερα στου Νέου Ψυχικού, με τα εγκαίνια της πρωτοποριακής παιδικής χαράς στην Πλατεία Ελευθερίας.
Τι ιδιαίτερο έχει αυτό το πάρκο αναψυχής κε δήμαρχε;
Θα έλεγα ότι όλα είναι ιδιαίτερα, κρατώντας τον δικό σας χαρακτηρισμό, αφού πρόκειται καταρχάς για τη μεγαλύτερη παιδική χαρά στο Νέο Ψυχικό, 1800 τ.μ., αυστηρότατων Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με 13 ολοκαίνουργια όργανα-παιχνίδια, μεταξύ των οποίων ένας εντυπωσιακός Πύργος -τσουλήθρα, ο ψηλότερος της Μεσογείου και μεταξύ των 5 και μόνο που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.
Πετύχαμε μια εξαιρετική αναδιαμόρφωση του χώρου, σε πλήρη εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον και το επεκτείναμε, δημιουργώντας ένα παιχνιδότοπο για να ψυχαγωγούνται με άνεση και ασφάλεια οι μικροί μας φίλοι.
Στη σχεδόν 2 στρεμμάτων παιδική χαρά, από τα 13 όργανα αναψυχής, τα 7 προορίζονται για χρήση ατόμων με αναπηρία, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, ενώ ξεχωρίζει ο περιμετρικός ποδηλατόδρομος για ορθοπεταλιές με ασφάλεια.
Η παιδική χαρά πληροί απαιτήσεις προσβασιμότητας για μετακινήσεις πεζή, με ή χωρίς βοηθήματα, και με τροχήλατο εξοπλισμό (αναπηρικά αμαξίδια, βρεφικά και παιδικά καρότσια, μικρά ποδήλατα και πατίνια) για κάθε κατηγορία χρηστών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και των εμποδιζόμενων ατόμων.
Στον σχεδιασμό ελήφθη υπόψιν ότι, επειδή οι αναπηρίες δεν είναι μόνο κινητικές ή ορατές, κάθε εξοπλισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανάλογα με την εμπειρία, τις γνώσεις, τις δεξιότητες, του επιπέδου συγκέντρωσης και την ηλικία του κάθε παιδιού.
Επίσης, προς αποφυγήν διακρίσεων και κοινωνικού στιγματισμού, δεν τοποθετούνται επιγραφές για τα άτομα με αναπηρία, διότι η παιδική χαρά απευθύνεται σε όλα τα παιδιά κάθε ηλικίας, κάθε σωματικής διάπλασης, θαρραλέα και μη, με ή χωρίς αναπηρίες.
Όλα τα παιχνίδια-όργανα φέρουν πιστοποιήσεις, ακολουθούν κατά γράμμα τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ ήδη από το πρώτο βράδυ δόθηκαν οδηγίες για τη συνεχή φροντίδα και συντήρησή τους ανά 15 μέρες, με καθημερινή υποχρέωση αναφοράς των όποιων προβλημάτων, από τους φύλακες.
Θα έλεγα ότι δημιουργείτε παράδοση στις παιδικές χαρές, όχι μόνο του Δήμου σας αλλά και όλης της Αττικής, αφού το πάρκο της οδού Μακεδονίας ήδη δημιουργεί καθημερινό… συνωστισμό με παιδιά και νεαρούς γονείς να περιμένουν με υπομονή τη σειρά τους, για να διασκεδάσουν σε ένα χώρο τελείως διαφορετικό εδώ. Τι έχει γίνει, λοιπόν;
Πράγματι, για να είμαι ειλικρινής δεν περιμέναμε τόση μεγάλη ανταπόκριση στην παιδική χαρά Μακεδονίας, αν και είχαμε βάλει τον πήχη πολύ ψηλά, τηρώντας τις δεσμεύσεις μας και το βασικό μας μήνυμα για ένα Προάστιο Πρότυπο.
Στην Παιδική Χαρά Μακεδονίας, δεν γίνεται λόγος για μια παραλληλόγραμμη, επίπεδη περιφραγμένη έκταση, ως συνηθίζεται, αλλά για ένα εντελώς διαφορετικό, καινοτόμο σχεδιασμό -μέσα σε 5 στρέμματα επικλινούς εδάφους έχει δημιουργηθεί ένας πρότυπος φυσικός παιδότοπος- και καλύπτει ηλικίες από ενός έως και δεκατεσσάρων ετών. Θεωρώ ότι κύριο έργο μου είναι τα παιδιά και είναι φανερή και δεδομένη η αδυναμία μου, καθώς μέσα από τις διαφορετικές ηλικίες των δικών μου τεσσάρων παιδιών, έμαθα να αναγνωρίζω τις ανάγκες τους. Παρεμβάσεις τέτοιας κλίμακας θα δείτε σπάνια μέσα στον αστικό ιστό της ελληνικής πόλης, με αντίστοιχα παραδείγματα μόνο σε σημεία, όπως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στο Ζάππειο.
Πώς πάνε οι διαδικασίες στα υπόλοιπα έργα;
Σε εξέλιξη αλλά και με ημερομηνία ολοκλήρωσης, διαχειριζόμαστε με τις τεχνικές μας υπηρεσίες, αυτή τη στιγμή, ακόμη 20 νέα μεγάλα έργα -με 67% χρηματοδότηση από φορείς (υπουργείο Εσωτερικών, Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, Πράσινο Ταμείο και ΕΣΠΑ)- όπως η ανάπλαση, ανάδειξη και αποκατάσταση του Παιδικού Κήπου Πικιώνη, η εξ ολοκλήρου ανακαίνιση του Αθλητικού Κέντρου Νέου Ψυχικού, το αρδευτικό σύστημα του Νέου Ψυχικού, η ολοκλήρωση του δικτύου ομβρίων στη Φιλοθέη, η υπογειοποίηση καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ, η κατασκευή ραμπών και λοιπών εγκαταστάσεων ΑμΕΑ στα σχολεία μας, το σχέδιο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, οι ασφαλτοστρώσεις και οι απαραίτητες ανακατασκευές πεζοδρομίων και πολλά άλλα.