Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Todaypress του Σαββάτου
της Ελένης Μπότα
Ελληνικό
Οικοδομικές άδειες-εξπρές και αύξηση κατά 6 μέτρα του ύψους των ψηλών κτηρίων στο Ελληνικό, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία καθορίζονται οι κατασκευές που επιτρέπονται πάνω από το μέγιστο ύψος των ψηλών κτηρίων, καθώς και οι κατασκευές που επιτρέπονται χωρίς όριο ύψους.
Με βάση το σχεδιασμό της Lamda Development, θα κατασκευαστούν τουλάχιστον τρεις ουρανοξύστες στο Ελληνικό, ύψους 200 μέτρων.
Όλες οι οικοδομικές άδειες θα χορηγούνται από το Γραφείο Ελληνικού, για το οποίο προβλέπεται η σύσταση 40 οργανικών θέσεων και μέσα σε 5 με 10 μέρες θα εγκρίνονται. Αν μάλιστα παρέλθει η ημερομηνία χωρίς τις σχετικές εγκρίσεις, τότε οι άδειες θα θεωρούνται εγκεκριμένες…
ΧΡΩΠΕΙ- Πολιτεία Καινοτομίας
Σε δημόσια διαβούλευση ετέθη από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το ακίνητο του πρώην εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ, στο οποίο σχεδιάζεται να δημιουργηθεί η Πολιτεία Καινοτομίας.
Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την ανάπλαση της ΧΡΩΠΕΙ «τρέχει» από το α’ τρίμηνο του 2021, με τους ομίλους ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Intracom και Dimand να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο έργο ΣΔΙΤ, που αφορά σε επένδυση πέριξ των 100 εκατ. ευρώ.
Με βάση τη ΣΜΠΕ, κατ’ ελάχιστον το 50% του ακινήτου προβλέπεται να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία γραφείων, κέντρων έρευνας και θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων. Προβλέπεται η εγκατάσταση ερευνητικών εργαστηρίων, βιβλιοθήκης, χώρων εκπαίδευσης-σεμιναρίων, χώρων διοίκησης του κέντρου και εκθεσιακού χώρου/χώρου παρουσιάσεων.
Υπάρχουν, πάντως, και συνοδές χρήσεις, όπως συνεδριακό κέντρο, εμπορικά καταστήματα και χώροι εστίασης, αλλά και οικιστικές αναπτύξεις ως καταλύματα επισκεπτών και ερευνητών.
Fourlis
«Ζούμε σε μια εποχή, όπου το ρίσκο και ο προγραμματισμός αποκτούν καινούριο νόημα. Οι ασφαλείς προβλέψεις και τα πενταετή επιχειρηματικά πλάνα είναι πλέον έννοιες που καθορίζονται όχι μόνο από την οικονομική επιστήμη, αλλά καλύτερα από την τεχνολογία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Έτσι, έχουμε πολλά παραδείγματα εννοιών και τάσεων που αρχίζουν και ανατρέπονται. Ενώ μέχρι πρόσφατα επικρατούσε η άποψη για λιγότερο κράτος π.χ. ήρθε η πανδημία και επανάφερε την ανάγκη για ισχυρές κρατικές δομές. Επίσης, η πανδημία, αποσυντονίζοντας τη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα, επανακαθόρισε τη σημασία των αποθεμάτων ασφαλείας». Τάδε έφη ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fourlis, Β. Φουρλής, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της νέας επένδυσης logistics του Ομίλου, στα Οινόφυτα, προσθέτοντας ότι «Οι εποχές των παλιών αγελάδων που όλα πήγαιναν καλά, έχουν τελειώσει για την Ελλάδα από το 2009…»
ΦΠΑ
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, για τις επιστροφές ΦΠΑ. Σύμφωνα με αυτά, στο πρώτο τρίμηνο του έτους διεκπεραιώθηκαν εντός 90 ημερών 20.983 αιτήματα επιχειρήσεων και επαγγελματιών, όταν στο σύνολο του περυσινού έτους, το πλήθος των διεκπεραιωμένων αιτημάτων ήταν 45.188
Μάλιστα, η φορολογική διοίκηση τούς έχει ήδη πιστώσει το ποσό των 673,73 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ποσοστό αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ, που ικανοποιήθηκε εντός 90 ημερών, έφθασε στο 93,94%.
Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική και βοηθά τις επιχειρήσεις, καθώς οι επιστροφές ΦΠΑ είναι συνήθως μεγάλα ποσά, κυρίως για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, και αποτελούν σημαντικό τμήμα της ρευστότητάς τους.
Ακίνητα: Έντονο ενδιαφέρον για παλιά
Σε ακίνητα που προσφέρουν υπεραξίες και αποτελούν ασφαλείς επενδυτικές επιλογές στρέφονται τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες αγοραστές, συνεχίζοντας, ωστόσο, να αναζητούν ευκαιρίες τόσο για ιδιοκατοίκηση όσο και για μίσθωση κατοικιών. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται σημαντική αύξηση ενδιαφέροντος για αγορά παλαιών κατοικιών, προκειμένου να ανακαινισθούν άμεσα και συνέχεια να αξιοποιηθούν για βραχυχρόνια ή μακροχρόνια μίσθωση ή ακόμη και να μεταπωληθούν σε πολύ υψηλότερη τιμή από αυτήν που αποκτήθηκε το ακίνητο.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 2021, από 7 στα 10 ακίνητα που πωλήθηκαν στην Ελλάδα το περασμένο έτος αφορούσαν διαμερίσματα, μονοκατοικίες ή μεζονέτες και τα υπόλοιπα 3 στα 10 επαγγελματικά ακίνητα (γραφεία, καταστήματα) και οικόπεδα-αγροτεμάχια.
Για μία ακόμη χρονιά, η κατοικία αποτελεί πρώτη επιλογή για αγορά ή επένδυση, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι 6 στους 10 αγοραστές επιλέγουν κατοικίες, ηλικίας άνω των 20 ετών, τόσο για να εξασφαλίσουν χαμηλότερες τιμές όσο και υψηλότερες μελλοντικά υπεραξίες.
Τουρισμός
Μεγάλα αναμένονται τα έσοδα του τουρισμού φέτος -κάποιοι εκτιμούν ότι θα κινηθούν και πάνω από αυτά του 2019- όμως, ένα μεγάλο αγκάθι παραμένει η έλλειψη εργαζομένων.
Ο ξενοδοχειακός κλάδος αναζητά 55.000 εργαζόμενους, καθώς όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, Κωνσταντίνα Σβήνου, από το 2019 είχε διαφανεί το πρόβλημα, αφού και τότε είχαν μετρηθεί 20.000 κενές θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία, από τις οποίες τελικά καλύφτηκαν οι 16.000 θέσεις.
Έκτοτε, μεσολάβησε η πανδημία, που ουσιαστικά μεγιστοποίησε φέτος την ύπαρξη του προβλήματος.
Τουρισμός 2
Ευθύνες, πάντως, οι ξενοδόχοι επιρρίπτουν και στη βραχυχρόνια μίσθωση, αφού όπως ανέφερε η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ, Χριστίνα Τετράδη, πλέον ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων του κλάδου της καθαριότητας και της εστίασης των ξενοδοχείων επέλεξαν μισθούς 100 και πλέον ευρώ τη μέρα, χωρίς ασφάλιση, από τους μισθούς των ξενοδοχείων. «Μια βίλα που ενοικιάζεται 1.000 ευρώ την ημέρα μπορεί να προσφέρει μεροκάματο 100 ευρώ. Την ίδια στιγμή, για παράδειγμα ένα ξενοδοχείο που δίνει 40 ευρώ την ημέρα, δίνει επιπλέον 30 ευρώ για την ασφάλιση του εργαζομένου και λοιπές κρατήσεις», ανάφερε η κα Τετράδη, προσπαθώντας να ρίξει φως στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας.
Πού παρατηρείται η μεγαλύτερη έλλειψη εργαζομένων στον τουρισμό; Στα χαμηλότερα εργασιακά κλιμάκια των ξενοδοχείων, όπως είναι οι υπηρεσίες εστίασης (γκαρσόνια, μάγειρες), αλλά και του καθαρισμού (καμαριέρες κ.λπ.). Όπως είπε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού, Ευγένιος Βασιλικός, «σεφ στην αγορά εύρεσης εργασίας, δεν υπάρχει ούτε για δείγμα». Όπως είπε, οι περισσότεροι σεφ άνοιξαν φέτος δικά τους μαγαζιά, ενώ πολλοί αναζήτησαν καλύτερους μισθούς σε Μύκονο και Σαντορίνη ή άλλα μεγάλα θέρετρα διακοπών, αφήνοντας κενές θέσεις εργασίας στην Αθήνα.
Πλειστηριασμός – LAK
Άλλαξαν χέρια οι εμβληματικές εγκαταστάσεις στην Κάντζα, οι οποίες στο παρελθόν στέγαζαν τα κεντρικά γραφεία της LAK, της εταιρείας του Λάκη Γαβαλά, με το ποσό της κατακύρωσης να ανέρχεται στα 9.000.001 εκατ. ευρώ, ήτοι κατά 1 ευρώ μόλις παραπάνω σε σχέση με την τιμή εκκίνησης, η οποία είχε οριστεί στα 9 εκατ. ευρώ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που έγινε προσπάθεια εκποίησης για το σύνολο του ακινήτου, ενώ θυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε γίνει μια πρώτη απόπειρα για να εκπλειστηριαστεί μέρος του ακινήτου, επιφάνειας 7.662 τ.μ., με τιμή πρώτης προσφοράς τα 494.000 ευρώ και επισπεύδουσα την υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα.
Ρελάνς από ΟΤΕ
Μετά την ενέργεια για τη σταδιακή δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων σταθερού ευρυζωνικού internet για οικιακούς και εταιρικούς συνδρομητές, ο Όμιλος ΟΤΕ ανακοίνωσε την παροχή απεριόριστης ομιλίας προς όλα τα εθνικά δίκτυα, για την πλειονότητα των συμβολαίων κινητής.
Στις 31 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, οι πελάτες κινητής τηλεφωνίας του ΟΤΕ ήταν 7,2 εκατομμύρια, αυξημένοι κατά 4,2% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021.
Η αύξηση αυτή προήλθε από την ενίσχυση κατά 5,3% των πελατών συμβολαίου και κατά 3,5% των πελατών καρτοκινητής.
Στη νέα προωθητική ενέργεια της COSMOTE αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. «Ανακοινώσαμε μια σειρά από πρωτοβουλίες που αναμένεται να στηρίξουν τις θετικές επιδόσεις, όπως η αναβάθμιση ταχυτήτων στις ευρυζωνικές υπηρεσίες σταθερής και τα εμπλουτισμένα πακέτα κινητής, που προσφέρουν περισσότερη φωνή και δεδομένα στους πελάτες μας», υπογράμμισε χθες, μεταξύ άλλων, ο κος Τσαμάζ.
Σύμφωνα με αναλυτές της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, μένει να αποδειχθεί η «δυναμική» της νέας προωθητικής ενέργειας της COSMOTE, η οποία κατέχει το σημαντικότερο μερίδιο αγοράς στην κινητή.
Πειραιώς
«Το πρώτο τρίμηνο του έτους ξεκίνησε με νέα δάνεια 1,7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε καθαρή πιστωτική επέκταση κατά 300 εκατ. ευρώ και κινείται προς την επίτευξη του ετήσιου στόχου για καθαρή χρηματοδότηση 1,2 δισ. ευρώ», απάντησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κος Χρήστος Μεγάλου, σε σχετική ερώτηση αναλυτών, για τις επιπτώσεις του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης.
Μάλιστα, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι ο Μάρτιος ήταν ιδιαίτερα καλός μήνας, όπως και ο Απρίλιος. Δεδομένου ότι στο πρώτο τρίμηνο υπάρχουν περισσότερες αποπληρωμές και στο τελευταίο του έτους οι μεγαλύτερες εκταμιεύσεις, ο στόχος για καθαρή πιστωτική επέκταση κατά 1,2 δισ. ευρώ φέτος είναι απολύτως εφικτός.