Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Todaypress του Σαββάτου
του Ανδρέα Κωνσταντάτου
Την προεδρία στο ΚΙΝΑΛ, τον περασμένο Δεκέμβριο, διεκδίκησαν έξι υποψήφιοι. Την προεδρία στον ΣΥΡΙΖΑ μόνο ένας, ο οποίος μάλιστα την κατέχει.
Στις προεδρικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ ψήφισαν πάνω από 270.000 μέλη και φίλοι. Πόσοι θα ψηφίσουν στις αντίστοιχες εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ;
Το ερώτημα θα απαντηθεί το απόψε το βράδυ, σήμερα Κυριακή.
Ωστόσο, για να μην βρεθούν προ εκπλήξεων στην Κουμουνδούρου, οργάνωσαν μια προεκλογική εκστρατεία του κ. Τσίπρα, ο οποίος σε λίγες μέρες γύρισε όλη την Ελλάδα καλώντας τους οπαδούς του να προσέλθουν σε μια ανοικτή διαδικασία, που εκεί στην κάλπη μπορούν να εγγραφούν για να τον ψηφίσουν σήμερα Κυριακή.
Το πόσοι θα ψηφίσουν τελικά, θα συγκριθεί όχι μόνο με τη συμμετοχή στην προεδρική εκλογή του ΚΙΝΑΛ, αλλά και με τη συμμετοχή στην πρόσφατη ψηφοφορία των 180.000 για ένα δευτερεύον θέμα, την ανάδειξη συνέδρων και εκλογή νέων οργανώσεων, και φυσικά για την αναμενόμενη αλλαγή του ονόματος σε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Πόσοι θα ψηφίσουν για Τσίπρα
Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνουν εκτιμήσεις, όπως όλα τα κομματικά επιτελεία σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Βάζουν τον πήχη χαμηλά, ώστε αν τον περάσουν να μιλήσουν για μεγάλη νίκη και συμμετοχή.
Στήθηκαν 1.000 κάλπες σ’ όλη τη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ είχε στήσει 600 και σε κάθε κάλπη του, στην τελευταία ψηφοφορία, κατά μέσο όρο ψήφισαν 300 άτομα, άρα αναλογικά με τις κάλπες και τα ποσοστά του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ξεπεράσει τις 300.000. Μέχρι το συνέδριό του, είχαν εγγραφεί 61.500.
Οι αριθμοί δημιουργούν ένα κλίμα, αλλά οι ταυτόχρονες εσωκομματικές διεργασίες στην πολυκατοικία της κεντροαριστεράς, που ολοκληρώνονται σε λίγες μέρες με το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, οδηγούν σ’ ένα σκληρό ανταγωνισμό τα δυο κόμματα.
«Χτυπήματα» κάτω από τη ζώνη
Η Κουμουνδούρου γνωρίζει πολύ καλά ότι πολλοί οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, αφού «κουράστηκαν» με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετακομίζουν σ’ ένα ανανεωμένο, τουλάχιστον σε πρόσωπα και ύφος, κόμμα και αφήνουν πίσω τους ένα κόμμα που αρνείται να αλλάξει πρόσωπα, ύφος και πολιτικές.
Δεν είναι καθόλου τυχαία η επίθεση του κ. Θ. Καρτερού, πρώην συμβούλου του κ. Τσίπρα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς. Τον αποκάλεσε «χρήσιμο ηλίθιο» και «αμορτισέρ» του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Ας γίνεται της κακομοίρας με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του σούπερ μάρκετ, τα νοίκια, τα σακατιλίκια και τα πανωπροίκια του Μητσοτάκη. Εμείς θα χάσκουμε με το πόσοι -λέγεται ότι- ψήφισαν προχθές να απαλλαγεί το ΠΑΣΟΚ από το βάρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και να ξαναγίνει ΠΑΣΟΚ, κρατώντας όμως και λίγο ΚΙΝ.ΑΛΛ., μην μπλέξει και με το ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ».
Oι φόβοι της Κουμουνδούρου
Οι επιθέσεις αποκαλύπτουν τους φόβους που επικρατούν στην Κουμουνδούρου ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να αποδεχθεί το σχέδιο του κου Τσίπρα για «προοδευτική διακυβέρνηση», που αποτελεί το βασικό εργαλείο του να συσπειρώσει τους οπαδούς του, στο μοναδικό στόχο της επαναφοράς του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία με την απλή αναλογική.
Η κόντρα με το ΠΑΣΟΚ θα ενταθεί, προκειμένου να επαναπατρίσουν εκείνους που έφυγαν προς τη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στις δημοσκοπήσεις. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που καταγράφει τουλάχιστον 4-5 μονάδες άνοδο από τις εκλογές του 2019.Όσοιμετακινήθηκαν στην αρχή, παραμένουν σ’ ένα συντριπτικό ποσοστό έξι μήνες μετά. Ενδεικτικές είναι οι δημοσκοπήσεις, πριν και μετά την εκλογή Ανδρουλάκη.
Το ΠΑΣΟΚ κρατάει τους νέους ψηφοφόρους του
Σύμφωνα με την έρευνα της MRB Νοεμβρίου του 2021, πριν την εκλογή Ανδρουλάκη, η ΝΔ ήταν στο 32,3 %, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 22,5%, (διαφορά 9,8 μονάδες) και το ΚΙΝΑΛ στο 9,3 %.
Η έρευνα της ίδιας εταιρείας τον Δεκέμβριο -μετά την εκλογή- έδινε στη ΝΔ 30,7%, στον ΣΥΡΙΖΑ 19,7% (διαφορά 11 μονάδες) και στο ΚΙΝΑΛ 13,5%.
Η ΝΔ είχε απώλειες 1,6 %, ο ΣΥΡΙΖΑ 2,8% και το ΚΙΝΑΛ κέρδισε 4,2%.
Αυτή η εικόνα λίγο πολύ διατηρείται ακόμα. Ασφαλώς, το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας συμπίεσε δημοσκοπικά τη ΝΔ και έδωσε μια μικρή ανάσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν επηρέασε ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μπαίνει πια στην πολιτική αρένα με το παλιό του όνομα στη μαρκίζα.
Οι εσωκομματικές ψηφοφορίες -όσο κι αν οι αριθμοί θεωρούνται συνήθως σχετικοί- δείχνουν για το ΠΑΣΟΚ πως ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων, με υψηλό το ποσοστό των νέων ανθρώπων, αναζητούν κάτι το διαφορετικό. Ένα κεντροαριστερό κόμμα, με σοβαρότητα, με μετριοπάθεια, χωρίς ακρότητες και λαϊκισμούς, ψέματα και μεγαλόστομες υποσχέσεις.
Δεν ξέρω τι μπορεί να δώσει ο κος Ανδρουλάκης στο επερχόμενο Συνέδριό του, αλλά είναι η ευκαιρία του πριν τις εκλογές να καταγράψει τη δική του πολιτική πρόταση, για την πορεία της χώρας στο μέλλον και την ευημερία των πολιτών.
Ένας αρχηγός από παλιά
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετρήσει τους ψηφοφόρους του το βράδυ της Κυριακής και θα θριαμβολογήσει -φαντάζομαι- γιατί ένα κόμμα δεν παίρνει το ρίσκο να πάει προς τον γκρεμό. Λίγο πολύ γνωρίζουν πόσοι θα ψηφίσουν.
Όμως, μετά την ψηφοφορία θα έχουμε έναν αρχηγό που εξελέγη με υψηλότατα ποσοστά χωρίς αντίπαλο, έναν αρχηγό που κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει ακόμα κι αν χάσει τις δύο επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, έναν αρχηγό παλιό που πιθανότατα δεν θα μπορέσει να δώσει στο κόμμα του τον φρέσκο αέρα που χρειάζεται.
Και αυτή είναι η ευκαιρία του Νίκου Ανδρουλάκη, τα επόμενα χρόνια να αναδείξει το νέο ΠΑΣΟΚ ως πόλο έλξης των δημοκρατικών κεντροαριστερών ψηφοφόρων. Υπό μία προϋπόθεση: Να εκλεγεί αυτοδύναμος ο Μητσοτάκης για να αποφύγει τα οδυνηρά διλήμματα μιας συνεργασίας με τη ΝΔ, που δεν επιθυμεί…