Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Todaypress του Σαββάτου
της Μάρθας Λεκκάκου
Έχουμε μάθει να ακούμε με ιδιαίτερη προσοχή τι πιστεύουν οι νέοι. Ας ακούσουμε με την ίδια προσοχή τι λένε και οι πολύ μεγαλύτεροι. Όχι γιατί η χώρα μας γερνάει, όπως άλλωστε και όλη η Ευρώπη. Αλλά γιατί αυτοί τα έχουν δει, ακούσει και ζήσει όλα. Και πώς να το κάνουμε, είναι οι πιο έμπειροι. Με τα στραβά και τα καλά τους, είναι οι «σοφοί» της διπλανής πόρτας. Είναι οι παλιοί νέοι που μεγάλωσαν.
Ναι, σίγουρα οι νέοι είναι το μέλλον. Και ποιος θα μπορούσε να διαφωνήσει, άλλωστε. Νομοτελειακά, τους ανήκει το μέλλον. Στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα της διαΝΕΟσις, καταγράφεται – όλοι λίγο πολύ τη διάβασαν- ότι οι νέοι μας στην Ελλάδα είναι μεν κυρίως φιλελεύθεροι στη σκέψη, επιλέγουν δε, την εργασία στο δημόσιο ή εν γένει μια μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα, με γνώμονα τη σταθερότητα και ας έχει και μέτριες απολαβές. Λογικά συμπεράσματα μετά από πρωτόγνωρες και απανωτές κρίσεις, που μόνο η χώρα μας και καμία άλλη έχει ζήσει με τέτοια έκταση και σφοδρότητα, αν αναλογιστεί κανείς ότι από το 2010 μέχρι και σήμερα, η ελληνική κοινωνία μόνον κρίσεις βιώνει, έστω και με μερικά ξέφωτα. Λογικό οι νέοι που μεγάλωσαν μέσα στην κρίση να επιζητούν ασφάλεια.
Στην ίδια έρευνα αποτυπώνεται και η στάση των πολύ μεγαλύτερων. Τι λένε; Πρώτον, ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας είναι το δημογραφικό, οι σχέσεις μας με την Τουρκία και η κλιματική αλλαγή, ενώ οι νέοι θεωρούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας.
Οι άνω των 65 αισθάνονται ως τις μεγαλύτερες απειλές για τις μελλοντικές γενιές στον πλανήτη, τους πολέμους και τις συγκρούσεις, καθώς και την κλιματική αλλαγή και τη μόλυνση περιβάλλοντος. Αν και πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία είχαν θετική άποψη για τον Πούτιν σε ποσοστό 51,7%, τώρα τον συμπαθεί μόνον το 12%. Αξιοσημείωτο, είναι παράλληλα το ποσοστό θετικής άποψης για τον Μπάιντεν, που φτάνει το 44,6%, διότι αυτή γενιά έχει προλάβει και έχει ζήσει τον ψυχρό πόλεμο.
Το… ναδίρ καλών εντυπώσεων για τους μεγαλύτερους, το έχουν τρεις χώρες, η Ρωσία, η Κίνα και η Γερμανία, ενώ οι νέοι δεν έχουν την ίδια άποψη. Ωστόσο, μικροί και μεγάλοι θεωρούν ως τους καλύτερους συμμάχους μας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής τους Γάλλους και τους Αμερικανούς.
Στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, ζητούν η Ελλάδα να είναι πιο αυστηρή σε ποσοστό 60,9% και πάνω από ένας στους τρεις ζητεί να επιβάλλεται άμεση απέλαση.
Στο μέτωπο της πανδημίας του κορωνοϊού, οι 65 και άνω απαντούν με το συντριπτικό ποσοστό 82,4% ότι η στάση τους απέναντι στο εμβόλιο είναι θετική, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των νέων ίσα που προσεγγίζει το 50%.
Στην εποχή που διαβάζουμε, κάνοντας scroll με τον αντίχειρα στο έξυπνο κινητό μας, και σπανίως έχουμε την υπομονή να ακούμε για πολλή ώρα τον συνομιλητή μας, ας κάνουμε μια υπέρβαση, να ακούσουμε και τους παλαιότερους. Μπας και δεν περάσουν οι νεότεροι τα δεινά της δικής τους εποχής. Μπας και δεν πούμε «στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα».