Αισιόδοξη ότι θα τα καταφέρει χωρίς το ρωσικό αέριο δηλώνει η Πολωνία η οποία σήμερα διέκοψε και επίσημα τις εμπορικές τις σχέσεις με τη ρωσική Gazprom.
Η Πολωνία δηλώνει ότι «θα τα καταφέρει» μετά τις ρωσικές κυρώσεις να περικόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη χώρα και να στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις που έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούνται, σύμφωνα με το BBC.
Νωρίς σήμερα το πρωί η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε πως κόβει την παροχή φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Αμφότερες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια -το ρωσικό νόμισμα- όπως ζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Πολωνική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG είπε πως είχε λάβει ενημέρωση ότι όλες οι παραδόσεις φυσικού αερίου θα σταματήσουν στις 08:00 (06:00 GMT).
Το βουλγαρικό υπουργείο Ενέργειας ανέφερε επίσης ότι ενημερώθηκε ότι οι παραδόσεις θα ανασταλούν από την Τετάρτη.
Η PGNiG αγόρασε το 53% των εισαγωγών φυσικού αερίου της από την Gazprom το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά η Βαρσοβία λέει ότι μπορεί να προμηθευτεί φυσικό αέριο και από άλλες πηγές. Περιέγραψε την αναστολή ως παραβίαση της σύμβασης, προσθέτοντας ότι η εταιρεία θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της παροχής φυσικού αερίου.
Η Βουλγαρία, η οποία βασίζεται στη Gazprom για περισσότερο από το 90% της προμήθειας φυσικού αερίου της, δήλωσε επίσης ότι έχει λάβει μέτρα για να βρει εναλλακτικές πηγές κι ότε δεν απαιτούνται επί του παρόντος περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου. Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας δήλωσε ότι η Βουλγαρία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της βάσει της τρέχουσας σύμβασης με την Gazprom και πραγματοποίησε όλες τις απαιτούμενες πληρωμές.
Πρόσθεσε ότι το νέο σύστημα πληρωμών που πρότεινε η Ρωσία παραβίαζε την υφιστάμενη σύμβαση.
Θα καταφέρουμε να το χειριστούμε, λέει η Πολωνία
Μετά την είδηση, το υπουργείο Κλίματος της Πολωνίας δήλωσε ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας είναι ασφαλής. Η υπουργός Κλίματος Anna Moskwa είπε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να αντληθεί φυσικό αέριο από τα αποθέματα και το φυσικό αέριο στους πελάτες δεν θα διακοπεί. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Marcin Przydacz, δήλωσε ότι η χώρα του προετοιμάζεται για την πιθανότητα η Ρωσία να περιορίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου διαφοροποιώντας τις προμήθειες της. «Είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε να το χειριστούμε», είπε στο BBC.
Πρόσθεσε ότι η αναστολή απέδειξε ότι η Μόσχα «δεν είναι αξιόπιστος εταίρος σε κανένα είδος επιχείρησης» και προέτρεψε άλλα ευρωπαϊκά έθνη, όπως η Γερμανία, να υποστηρίξουν την απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας. Η Πολωνία σχεδίαζε ήδη να σταματήσει την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του έτους, όταν λήγει η μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας με την Gazprom. Η PGNiG είπε ότι η υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου της έχει σχεδόν 80% πληρότητα και, καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, η ζήτηση είναι χαμηλότερη.
Η Πολωνία διαθέτει επίσης εναλλακτικές πηγές προμήθειας: συμπεριλαμβανομένου ενός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Swinoujscie.
Την 1η Μαΐου, πρόκειται επίσης να ανοίξει μια νέα σύνδεση αγωγού φυσικού αερίου με τη Λιθουανία που θα δώσει στην Πολωνία πρόσβαση στο φυσικό αέριο από τον τερματικό σταθμό LNG της Λιθουανίας.
Και ένας νέος αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Νορβηγία, γνωστός ως “Baltic Pipe”, έρχεται στο διαδίκτυο τον Οκτώβριο. Θα πρέπει να έχει πλήρη χωρητικότητα μέχρι το τέλος του έτους και θα μπορούσε να αντικαταστήσει όλες τις ρωσικές παραδόσεις.
Εναλλακτικές σε μία στενή αγορά
Η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου δεν σημαίνει ότι η Πολωνία δεν θα είναι άμεσα σε θέση να ανταποκριθεί στη ζήτηση των πελατών. Τα τελευταία χρόνια, η Πολωνία μείωσε την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο και τώρα αγοράζει LNG από το Κατάρ και αγωγοί συνδέουν τη χώρα με την ευρωπαϊκή αγορά. Και η Πολωνία δεν είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που επιδιώκει τώρα να σταματήσει να αγοράζει ρωσική ενέργεια. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός σε μια ήδη στενή αγορά προμήθειας φυσικού αερίου.
Όταν η περίοδος θέρμανσης ξεκινήσει ξανά το φθινόπωρο και η ζήτηση αυξηθεί, η Πολωνία μπορεί να αντιμετωπίσει λίγους δύσκολους μήνες για να εξασφαλίσει επαρκή προσφορά. Και αν το κάνει, ίσως χρειαστεί να περιορίσει τις προμήθειες σε μεγάλους βιομηχανικούς χρήστες.
Ωστόσο, πολλές χώρες έχουν δεσμευτεί να απομακρυνθούν από τη ρωσική ενέργεια ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ κήρυξαν πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Εν τω μεταξύ, το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να καταργήσει σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του έτους, με το φυσικό αέριο να ακολουθεί το συντομότερο δυνατό, και η ΕΕ μειώνει τις εισαγωγές φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα.