To κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press που κυκλοφόρησε το Σάββατο
Αποφασισμένος ο πρωθυπουργός να μην αφήσει κανέναν πολίτη ακάλυπτο στις αυξήσεις από την ενεργειακή κρίση
Αποφασισμένος να προχωρήσει σε «εθνική λύση», στο θέμα της ενεργειακή κρίσης και της αντιμετώπισης της ακρίβειας, ιδιαίτερα στους λογαριασμούς των καταναλωτών, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός επιμένει για ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης, το οποίο είναι ένα πανευρωπαϊκό και θα ήταν καλύτερα να αντιμετωπιστεί συνολικά και όχι μεμονωμένα, αλλά επειδή γνωρίζει καλά πως λειτουργεί η ΕΕ, εάν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση θα προχωρήσει, μόνος του, σε εθνικά μέτρα.
Από το Μαξίμου, έχουν δώσει εντολή στο οικονομικό επιτελείο να βρεθούν οι τρόποι για να βοηθηθούν οι καταναλωτές –και οι πολίτες και οι επιχειρήσεις– και μάλιστα, γίνεται λόγος για ένα… μπαζούκας 2 δις. ευρώ, που έχει πέσει στο τραπέζι.
Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την οικονομική ενίσχυση σε οικιακούς καταναλωτές, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο –ακόμη και στο μισό- στο μέτρο, πάντα, που το επιτρέπουν οι διακυμάνσεις των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου.
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές που έχουν γνώση και συνομιλούν με τον πρωθυπουργό, για να εξακολουθήσει η κυβέρνηση τα μέτρα κατά των αυξήσεων στις τιμές ρεύματος, θα εφαρμόσει το εξής σχέδιο:
Θα αναμένει τις αποφάσεις των Βρυξελλών, τον Μάιο, ως προς την εφαρμογή ή όχι της ελληνικής πρότασης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή και τη διακύμανση του φυσικού αερίου στη χρηματιστηριακή αγορά TTF.
Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί μια ενιαία και αποφασιστική απάντηση της Ευρώπης στους κερδοσκόπους, αλλά και στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση από την Ε.Ε., τότε θα ενεργοποιήσει το “plan B” , δηλαδή τα εθνικά μέτρα, ύψους 2 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για επιπρόσθετο ποσό στα 4 δισ. ευρώ, που σκοπεύουν να διατεθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους για τις οικονομικές ενισχύσεις των λογαριασμών ρεύματος. Τα 4 δισ. ευρώ προέρχονται από τα περίπου 1 δισ. ευρώ της ΔΕΗ και των υπολοίπων προμηθευτών ρεύματος, που θα δώσουν σε εκπτώσεις στους καταναλωτές, και τα υπόλοιπα περίπου 3 δισ. από τους πόρους των δικαιωμάτων εκπομπών αέριων ρύπων και τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.
Στις προσομοιώσεις που έχουν κάνει στο υπουργείο Οικονομικών, φαίνεται ότι δεν αρκούν τα 4 δισ. ευρώ και χρειάζονται άλλα 2 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Μάλιστα, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα λάβει στα χέρια του τις εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχουν εισηγήσεις –η γραμμή ανάμεσα στη «θωράκιση» των καταναλωτών και τη δημοσιονομική ισορροπία παραμένει– με στόχο την απορρόφηση των μεγάλων αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.
Πάντως, το σενάριο που δείχνει να κερδίζει έδαφος είναι η συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών του ρεύματος, με ακόμα μεγαλύτερα ποσά από αυτά που έχουν δοθεί ή εξακολουθούν να δίνονται μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν εισηγήσεις για επανάληψη, μέσα στους επόμενους μήνες, του έκτακτου επιδόματος των 200 ευρώ προς τους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας, με μια μικρή διεύρυνση των δικαιούχων, προκειμένου να δοθούν περισσότερες ανάσες σε μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας.
Πάντως, όπως έχει υπολογιστεί, το ετήσιο επιπλέον κόστος από τις αυξήσεις των τιμών του ρεύματος, εκτιμάται σε 12 δισ. ευρώ.