του Ανδρέα Κωνσταντάτου
Οι Έλληνες, λέει η έρευνα της διαΝΕΟσις, θέλουν σύνταξη πριν τα 60 και δουλειά στο δημόσιο. Σιγά το πράγμα. Χρειάστηκε να γίνει έρευνα για να μάθουμε τι θέλουμε.
Έχω όμως ένα παράπονο γιατί δεν μας ρώτησαν, αν θέλουμε και ετήσια άδεια δύο ή τριών μηνών; Εμείς θα απαντούσαμε ευχαρίστως τρείς κι ακόμα περισσότερους μήνες.
Βέβαια να σας πω την αλήθεια, θα ήταν πολύ καλύτερο να μας ρωτούσαν επίσης, αν πρέπει να μας χορηγούν κι ένα επιδοματάκι άδειας για να μην τραβάμε από το μισθό που τρέχει. Πάντα είμαστε… υπέρ της αποταμίευσης.
Γιατί να πεις άλλωστε όχι σε κάτι που βαθιά μέσα σου επιθυμείς, και σε βοηθά να περνάς καλά. Ποιος δεν το θέλει. Έτσι κι αλλιώς τζάμπα είναι η ερώτηση και η απάντηση. Δεν πληρώνεις και φόρο!
Α, τώρα που είπα φόρο, όλοι φυσικά θέλουμε και μείωση της φορολογίας. Το είπαμε ξεκάθαρα όταν μας ρώτησαν στην έρευνα.
Στην επόμενη ερώτηση όμως μας ζήτησαν να τους πούμε σαν ποια χώρα θα θέλαμε να μοιάσει η Ελλάδα και οι περισσότεροι απάντησαν σαν την Σουηδία.
Δεν είμασταν καλοί σ αυτή την απάντηση, δεν προσέξαμε πως η Σουηδία έχει την υψηλότερη φορολογία. Την πατήσαμε.
Πως θα γίνει και δουλειά στο δημόσιο και σύνταξη πριν τα 60 και κράτος πρόνοιας σαν της Σουηδίας και μείωση φορολογίας;
Κάπως δύσκολα τα βρίσκω!
Μας έμπλεξε η έρευνα, μας παγίδευσε μ’ αυτή την ερώτηση. Έτσι εκεί που ονειρευόμαστε σύνταξη πριν τα εξήντα μετά από μια καριέρα με πολλά τριήμερα στο δημόσιο, μας έγινε εφιάλτης.
Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι που λένε πως ανακάλυψαν τα λεφτόδεντρα. Υπήρχαν και δεν το ξέραμε; Δεν μας ρώτησαν πάντως στην έρευνα.
Για να μιλήσουμε τώρα και λίγο σοβαρά , από το 2015 και μετά αναφέρει η διαΝΕΟσις αυτή η τάση των πολιτών για μια θέση στο δημόσιο και για μια σύνταξη νωρίς – νωρίς, είναι κυρίαρχη . Οι Έλληνες γαλουχήθηκαν χρόνια για μια θέση στο δημόσιο και μια σύνταξη στα σαράντα. Μεγάλωσαν με τη φράση “βρέξει χιονίσει στο δημόσιο, ο μισθός θα τρέχει”.
Και υπάρχουν ακόμα, σήμερα, κόμματα που τροφοδοτούν αυτή τη λογική, υπόσχονται παροχές, επιδόματα, εξυπηρετήσεις, προσλήψεις στο δημόσιο, χαϊδολογούν τ’ αυτιά των πολιτών.
Τα ακούσαμε πρόσφατα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν τόσο προκλητικά που προκάλεσαν αντιδράσεις και μεταξύ των στελεχών του κόμματος
Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε στην πλειοψηφία, δηλαδή στον κ. Τσίπρα, πως «δεν μπορούμε να είμαστε αρεστοί σε όλους», για να κερδίσουμε…
Τόσα χρόνια στην πολιτική δεν έμαθε πως ο μύλος του λαϊκισμού τα τάζει και τ’ αλέθει όλα;
Πηγή: afteroffice.gr