«Τις ιδεοληψίες, τις εµµονές, τα λάθη και τις αγκυλώσεις του, τις πληρώνει µε οδυνηρό τρόπο η χώρα».
Συνέντευξη στη δημοσιογράφο της Today Press, Δήμητρα Κούτρα, έδωσε ο βουλευτής Βόρειου Τοµέα Αθηνών και τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης
Eυθύνες στην κυβέρνηση για τις ανατιµήσεις-φωτιά σε βασικά προϊόντα και τις τιµές του ηλεκτρικού ρεύµατος, καταλογίζει ο τοµεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Βόρειου Τοµέα Αθηνών, Κώστας Ζαχαριάδης, επιρρίπτοντάς της «ανικανότητα στην παρακολούθηση της αγοράς», αλλά και «ανοχή στην αισχροκέρδεια» σε περίοδο διεθνούς κρίσης. Ταυτόχρονα, ασκεί οξεία κριτική στον πρωθυπουργό για την πανδηµία και τον τρόπο που αντιµετώπισαν τους εµβολιασµούς.
Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Ζαχαριάδη:
Ερ: Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι δε λαµβάνει µέτρα για την ακρίβεια. Υπάρχει δηµοσιονοµικό περιθώριο;
KZ: Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στο παρελθόν ούτε σήµερα, λέει «λεφτά υπάρχουν». Η κρίση είναι διεθνής και οι επιλογές δύσκολες, αλλά δυνατότητα επιλογών υπάρχει. Βεβαίως υπάρχει δηµοσιονοµικός χώρος και αν δεν υπάρχει, δηµιουργείται. Απευθείας αναθέσεις των 7 δις ευρώ σε 18 µήνες, ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης µε κόστος 1% του ΑΕΠ τον χρόνο, τις φοροελαφρύνσεις στη συγκέντρωση κεφαλαίου, στα µερίσµατα και στις γονικές παροχές σε πολύ υψηλές περιουσίες και την άρνηση φορολόγησης στα ουρανοκατέβατα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, υπάρχουν λεφτόδεντρα, στον ΕΝΦΙΑ σε περιουσίες πάνω από 500.000 ευρώ αντικειµενική αξία. Μιλήσαµε ρεαλιστικά και κοστολογηµένα, όπως ρεαλιστικά και κοστολογηµένα είναι αυτά που προτείνει η ευρωπαϊκή επιτροπή και εφαρµόζουν σε άλλες χώρες.
Ερ: Πείτε µου την άποψή σας για τον covid 19. Το χειρίστηκε σωστά η κυβέρνηση;
KZ: ∆είτε τις επιδόσεις της χώρας σε όλους τους δείκτες, από την αρχή µέχρι σήµερα. Περάσαµε την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο σε θανάτους ανά εκατοµµύριο. Γίναµε χειρότερα από Μπέργκαµο, όχι στην αρχή αλλά δύο χρόνια µετά. Συγκριτικά, είµαστε οι χειρότεροι στη ∆υτική Ευρώπη. Η κυβέρνηση έχει ευθύνες. Πάµε µόνο στο 2022, έσπειραν εφησυχασµό, στις αρχές Ιανουαρίου έλεγαν ότι σε 2-3 εβδοµάδες ξεµπερδεύουµε µε την πανδηµία και να µην ανησυχούµε µε τη µετάλλαξη «Ο», είναι ήπια έλεγαν. Πέρασαν τρεις µήνες και πεθαίνουν καθηµερινά 70 άνθρωποι. ∆εν τα πήγαµε καλά στους εµβολιασµούς, αργήσαµε να φέρουµε τα φάρµακα και υπάρχει γραφειοκρατία στο ποιος τα παίρνει και ποιος όχι, δεν ενισχύθηκε το ΕΣΥ σε υποδοµές και προσωπικό, δεν φτιάξαµε πρωτοβάθµια φροντίδα υγείας. Και όπως µας Προειδοποιεί ο ΠΟΥ, ο Σεπτέµβρης που έρχεται δεν θα είναι εύκολος. Είµαστε απολύτως ανοργάνωτοι.
Ερ:Γιατί επιµένετε ότι µπορεί να γίνουν πρόωρες εκλογές, όταν ο πρωθυπουργός τις έχει αποκλείσει µε κατηγορηµατικό τρόπο;
KZ: Ο κος Μητσοτάκης απέτυχε να διαχειριστεί µεγάλες κρίσεις. Αντί να αµβλύνει τις συνέπειές τους, τις πολλαπλασιάζει. Τις ιδεοληψίες, τις εµµονές, τα λάθη, τις αγκυλώσεις του, τις πληρώνει µε οδυνηρό τρόπο η χώρα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι επικίνδυνη για την εργασία, την οικονοµία, την κοινωνία, τη συνοχή, τον δηµόσιο πλούτο. Όσο ταχύτερα φύγουν, τόσο καλύτερα για τη χώρα και τους πολίτες. Ο κος Μητσοτάκης πήρε άλλη εντολή το καλοκαίρι του 2019, δεν πήρε εντολή φτωχοποίησης και κοινωνικής διάλυσης. Είναι πλήρως αναντίστοιχο αυτό που συµβαίνει σήµερα µε αυτό που έταξε προεκλογικά.
Ερ: Κατά τη γνώµη σας, τι πρέπει να αλλάξει στον ΣΥΡΙΖΑ για να είναι πρώτο κόµµα;
KZ: Μπορούµε και πρέπει να νοηµατοδοτήσουµε την ολική µας επαναφορά στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής. Βρισκόµαστε σε µια πολύ κρίσιµη συγκυρία, που τα επίδικα του Συνεδρίου συνδέονται άµεσα µε την ανάγκη αναδιοργάνωσης της Προοδευτικής Παράταξης και της πορείας της χώρας συνολικά. Το Συνέδριο πρέπει να εκπέµψει ένα ενιαίο και συνεκτικό µήνυµα, ο ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συµµαχία µπορεί, θέλει, ξέρει να κυβερνήσει τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία έχει σχέδιο και απαντήσεις στα µεγάλα προβλήµατα της χώρας. Ο ρόλος µας είναι σαφής, δεν είµαστε απλά Αξιωµατική Αντιπολίτευση, έχουµε την ευθύνη να ανασυγκροτήσουµε τη µεγάλη ∆ηµοκρατική και Προοδευτική Παράταξη, χωρίς ηγεµονισµούς και µοναδικές αλήθειες, έχουµε την ευθύνη για την επόµενη µέρα στη χώρα. Είµαστε εδώ για να κυβερνηθεί η χώρα µε ευθύνη και όχι µε δικαιολογίες.
Eρ: Μέχρι τώρα είχαµε διεύρυνση προς το κέντρο. ∆ιεύρυνση προς τα αριστερά σκέφτεστε, µπορείτε;
KZ: Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία, πρέπει επί της ουσία να επανιδρυθεί. Να κρατήσει την πολύτιµη εµπειρία της εικοσαετίας που πέρασε και να ανοίξει τα πανιά του για νέες θάλασσες, ωκεανούς πια. Να αγκαλιάσουµε όλες τις προελεύσεις, από την ιστορική Αριστερά και την πολιτική Οικολογία µέχρι τους προοδευτικούς κεντρώους, τους σοσιαλιστές, τους σοσιαλδηµοκράτες, τους κοινωνικά και πολιτικά δηµιουργικούς πολίτες, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Η κατεύθυνσή µας πρέπει να είναι αµφίπλευρη πολιτικά, πολύπλευρη κοινωνικά. Στη µάχη που πάµε να δώσουµε δεν περισσεύει κανείς, απ’ όποια προέλευση της Αριστεράς και του ευρύτερου δηµοκρατικού χώρου κι αν προέρχεται.