της Μάρθας Λεκκάκου
Το δυστοπικό, οργουελικό ολικό λοκντάουν κατά του Covid-19 στη Σαγκάη όπου οικογένειες αποχωρίζονται τα παιδιά τους, θανατώνονται κατοικίδια ιδιοκτητών που νοσούν και ρομπότ τριγυρνούν στους δρόμους προειδοποιώντας τους πολίτες να μην βγουν ούτε στη βεράντα του σπιτιού τους είναι πρωτοφανές για όλη τη Δύση, για όλο τον δημοκρατικό κόσμο και εγείρει ερωτήματα. Τί συμβαίνει στη Σαγκάη; Προς τι αυτές οι ακρότητες; Και επιτέλους, πώς ανέχονται οι πολίτες της Σαγκάης τέτοια μεταχείριση;
Άνθρωποι με προστατευτικές στολές μεταφέρουν καθημερινά τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους κατοίκους της Σαγκάης, έξω από τα σπίτια τους (φωτό AFP)
Στο διαδικτυακό South China Morning Post για παράδειγμα συνταξιούχος καθηγητής δημοσιογραφίας και επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου, ο Zhan Jiang, δηλώνει ότι πλέον «οι άνθρωποι εκφράζουν πλέον ευρέως κοινές ανησυχίες και φόβους» ωστόσο ένας πολιτικός επιστήμονας και πρώην καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πολιτικής Επιστήμης και Νομικής της Σαγκάης, ο Chen Daoyin, λέει ότι «είναι απίθανο να απειλήσει σοβαρά τον έλεγχο της κυβέρνησης» και εξηγεί αυτό που δεν συμβαίνει στις δημοκρατικές κοινωνίες της Δύσης, ότι δηλαδή «Καθώς οι διαφορετικοί ηγέτες κοινής γνώμης έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια, το κοινό δεν έχει κοινά πολιτικά αιτήματα, εκτός από την κάλυψη των καθημερινών αναγκών. Προς το παρόν, ο κόσμος μπορεί να πεινά, αλλά δεν λιμοκτονεί, άρα είναι πολύ απίθανο να ενωθούν σε εξέγερση».
Ωστόσο, ένας απλός πολίτης της Σαγκάης δηλώνει ότι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα: «Οι Κινέζοι δεν θα ξεκινήσουν κοινωνική αναταραχή όσο τρέφονται, αλλά το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι από αυτούς δεν το κάνουν».
Δηλαδή δεν βγάζουν μιλιά γιατί ακόμη έχουν να φάνε, αλλά αν δεν έχουν να φάνε -που ήδη σε κάποιους συμβαίνει και αυτό- τότε μπορεί να ξεκινήσουν οι αντιδράσεις. Και αυτή είναι η πολύ μεγάλη διαφορά του δυτικού πολιτισμού και ελεύθερου κόσμου με καθεστώτα όπως αυτό της Κίνας…
Οι κάτοικοι κρατούν ψηλά τη σημαία του Κομμουνιστικού Κόμματος και την κινεζική εθνική σημαία καθώς άλλοι ετοιμάζονται να λάβουν μέρος στον πρώτο γύρο μαζικών τεστ για τον COVID (φωτο Associated Press)
Την ίδια ώρα, τα σενάρια σε όλον τον κόσμο δίνουν και παίρνουν τόσο για το ενδεχόμενο να υπάρχει κάτι άλλο πίσω από μια υπερ-μεταδοτική μετάλλαξη του κορωνοϊού. Υπάρχουν και εκείνοι που διατυπώνουν την κλιμάκωση ενός νέου οικονομικού πολέμου με γεωπολιτικό πρόσημο, ειδικά μετά τον σφιχτό εναγκαλισμό της Ρωσίας με την Κίνα. Κοινώς, υπάρχουν και εκείνοι που λένε ότι ίσως δεν είναι καθόλου τυχαίο που το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι στον κόσμο, η Σανγκάη, δημιουργεί με πρόσχημα τον κορωνοϊό, νέες ασφυκτικές συνθήκες στο παγκόσμιο εμπόριο. Σύμφωνα με ανταποκρίσεις του πρακτορείου Reuters, oι ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν εκφράσει ιδιαίτερα τις ανησυχίες τους, με το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Κίνα να στέλνει επιστολή στην κυβέρνηση σημειώνοντας ότι περίπου οι μισές γερμανικές εταιρείες στη χώρα αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Δηλαδή, ήδη η ισχυρότερη ευρωπαϊκή χώρα, έχει ήδη προβλήματα λόγω του πρωτόγνωρου καθολικού και απολυταρχικού λοκντάουν…
Για να αποτυπωθεί η νέα ασφυξία που προκαλεί αυτή τη στιγμή το φαινόμενο της Σανγκάης, αρκεί να επισημανθεί ότι στη διεθνή αγορά τα εμπορεύματα και αγαθά διακινούνται κατά 70% σε όγκο μέσω των φορτηγών πλοίων. Και αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που περιμένουν ανοιχτά της Σαγκάης –του πιο πολυσύχναστου λιμανιού εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο– και του κοντινού Zhoushan έχει υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές Απριλίου, σχεδόν τρεις φορές τον αριθμό πριν από ένα χρόνο.
Και οι μεταφορές με φορτηγά έχουν ήδη πληγεί προκαλώντας μεγάλες ουρές και καθυστερήσεις, ανεβάζοντας τις τιμές. Για παράδειγμα, η κανονική τιμή για να κλειστεί ένα φορτηγό από την επαρχία Σαντόνγκ στη Σαγκάη είχε υπερτετραπλασιαστεί από 7.000 γιουάν (1.100 δολάρια) σε 30.000 γιουάν!!! Και αυτά τα φορτηγά μεταφέρουν πάσης φύσεως πρώτες ύλες και προϊόντα που καταναλώνει η Ευρώπη και όχι μόνο.
Τα σημερινά κρούσματα στη Σαγκάη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων έφτασαν τις 27.000 με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να δηλώνει ότι χώρα του πρέπει να συνεχίσει με την αυστηρή πολιτική «δυναμικής εκκαθάρισης του COVID» και τα μέτρα ελέγχου της πανδημίας….