«Ήταν λάθος και απαράδεκτο. Από τα εκατομμύρια των Ουκρανών που πολεμούν για την πατρίδα τους, για να σώσουν τα παιδιά τους, δεν θα έπρεπε να μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο ένα μέλος του τάγματος του Αζόφ. Είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, προσθέτοντας, ωστόσο ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε την μεγάλη εικόνα», καθώς όπως είπε η κρίση στην Ουκρανία, «δεν είναι ένα ζήτημα επικοινωνιακό» και επεσήμανε την ανάγκη να τεθεί το θέμα «στην πραγματική του διάσταση».

Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η κατοχή είναι ένα τραύμα ανοιχτό σε όλο τον Ελληνισμό και δε θα επουλωθεί το τραύμα αυτό εάν δεν κλείσει σύμφωνα με το Δίκαιο, τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με τη βούληση του Κυπριακού λαού, τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Οικονόμου. Καμία κυβέρνηση δε θα το βάλει σε κανένα τραπέζι συμβιβασμών, εκπτώσεων και συμψηφισμού. Καμία λύση δε θα υπάρξει αν δεν τη θέλουν οι Κύπριοι και αν δεν είναι σύμφωνη με τη διεθνή νομιμότητα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μεγάλο γεγονός που συμβαίνει τώρα είναι ότι έχουμε πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο κ. Οικονόμου έκανε επίσης λόγο για μετατόπιση της Τουρκίας από το δόγμα του επεκτατισμού καθώς όπως είπε «κατάλαβε ότι η διεθνής κοινότητα δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί παραβίαση κανόνων, συνόρων». «Γι’ αυτό και η Τουρκία σπεύδει να κλείσει μέτωπα. Μετατοπίζεται προς ένα νέο πλέγμα αντίληψης, που είναι πολύ κοντά σε αυτό που θέλουμε εμείς. Αυτό δεν είναι απειλή για την Ελλάδα. Είναι όφελος για την Ελλάδα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Από την άλλη, η Ελλάδα δεν είχε ποτέ το περιθώριο να σταθεί στη μέση. Θα ήταν ύβρις στις αξίες του Ελληνισμού, που είναι παγκόσμιο μέγεθος και δεν πρέπει να το βάλουμε σε εκπτώσεις. Καθαρά είμαστε με εκείνους που απειλείται η ελευθερία τους. Είμαστε με τους λαούς που αντιστέκονται ακόμα και αν είναι οι πιο αδύναμοι. Αυτό είναι προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων», τόνισε.

«Ό,τι έχουμε πει προεκλογικά το κάνουμε», τόνισε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, στον ΟΑΕΔ, στην επιδότηση της εργασίας στη θωράκιση της εθνικής μας άμυνας, σε όλο το πλέγμα των πολιτικών και των μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται.

«Η γκρίνια όλων είναι για το ρεύμα», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι η κοινωνία είναι αντιμέτωπη με τις δυσκολίες που απορρέουν από τη διεθνή κρίση και τις ανατιμήσεις.

Ερωτηθείς για το χρόνο των εκλογών επανέλαβε κατηγορηματικά ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Είναι μια απόφαση απολύτως συμβατή με τον κόσμο που ζούμε. Οι συχνές και ασύντακτες εκλογικές αναμετρήσεις δεν οδηγούν πουθενά. Αν κάτι χρειάζεται η Ελλάδα είναι θεσμική συνέπεια. Είναι συνειδητή απόφαση να γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Τότε θα πούμε αυτά που αντιμετωπίσαμε και το σχέδιό μας για την επόμενη ημέρα», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση πως του φαίνεται η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου απάντησε «συναρπαστική». Πρόσθεσε πως το πιο δύσκολο είναι πως δεν ορίζεις το χρόνο σου και είναι μια πολύ απαιτητική θέση. «Έχεις το προνόμιο και την ευθύνη να εκπροσωπείς μια κυβέρνηση που παράγει πολλή δουλειά», είπε και συνέχισε: «Ποτέ ένα λάθος δεν φέρνει την καταστροφή. Οφείλεις όμως πάντοτε να είσαι πολύ προσεκτικός για να αποτυπώσεις ακριβώς την κυβέρνηση που εκπροσωπείς, την παράταξη που την στηρίζει. Να αποτυπώσεις καθαρά το μήνυμα», υπογράμμισε.