Το πλέγμα των παρεμβάσεων που έχουν αναπτυχθεί σε θεσμικό επίπεδο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, με τα οποία το υπουργείο Εσωτερικών συνδράμει την αυτοδιοίκηση και τους συνδέσμους δήμων της Αττικής για την υλοποίηση σημαντικών έργων πρόληψης στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας, ανέδειξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, κατά την ειδική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.).
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, υπό τον πρόεδρο του υνδέσμου και δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτο, με τη συμμετοχή επίσης του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη και του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά.
Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στις πρόσφατες αποφάσεις τακτικής χρηματοδότησης για την φετινή αντιπυρική περίοδο των δήμων όλης της χώρας και των συνδέσμων δήμων της Αττικής – συνολικού ύψους 18,4 – η οποία δόθηκε νωρίτερα από ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, από το ποσό του 1,49 εκατ. ευρώ που δόθηκε συνολικά στους συνδέσμους δήμων της Αττικής, ο Σ.Π.Α.Υ. επιχορηγήθηκε, από το υπουργείο Εσωτερικών, με 300.000 ευρώ για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας, όπως η υλοποίηση μέτρων συντήρησης και πρόληψης, η προμήθεια εξοπλισμού, η μίσθωση οχημάτων και η ενίσχυση των εθελοντικών δράσεων. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία που έχει η συνεχής αναβάθμιση των έργων και των υποδομών σε τοπικό επίπεδο, επισημαίνοντας την ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» δύο σημαντικών προτάσεων του Σ.Π.Α.Υ., συνολικού ύψους 11 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για:
* την πρόταση στον άξονα «Αστική Αναζωογόνηση» (ΑΤ06) – ύψους 5,7 εκατ. ευρώ – για «δράσεις θωράκισης και ανάδειξης» του Υμηττού, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: την προμήθεια και τοποθέτηση νέων παρατηρητηρίων, την αναβάθμιση υπαρχόντων, νέες δεξαμενές πυρόσβεσης, την προμήθεια δεκαπέντε πυροσβεστικών οχημάτων και δύο υδροφόρων, την προμήθεια πυροσβεστικού εξοπλισμού για τις εθελοντικές ομάδες πυρόσβεσης, καθώς και εξοπλισμού ένδυσης και ειδών ατομικής προστασίας
* τη χρηματοδότηση δράσεων ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση των πολιτών
* την πρόταση στον άξονα «Smart Cities» (ΑΤ08) – ύψους 4,8 εκατ. ευρώ – για την υλοποίηση ψηφιακών δράσεων προστασίας με σύγχρονα μέσα.
Όπως τόνισε, αναμένεται να ακολουθήσει και το έργο της «Ηλεκτροκίνησης» (ΑΤ12) – ύψους 1,7 εκατ. ευρώ – για την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων και σταθμών φόρτισης στους έντεκα όμορους δήμους που βρίσκονται γύρω από τον Υμηττό. Ξεχωριστή μνεία έκανε επίσης, και στη σημασία που έχουν οι κατάλληλες συνέργειες και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία – με αιχμή τα έργα πρόληψης που θα υλοποιηθούν στον Υμηττό, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης- αλλά και στις ενέργειες που έχουν αναληφθεί για μόνιμη αύξηση – από το 2023 – του χρηματοδοτικού φακέλου για την Αυτοδιοίκηση για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας, μέσω της αναμόρφωσης των Κ.Α.Π..
Ο κ. Πέτσας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δύο πρόσφατες θεσμικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων, στις 22 Μαρτίου 2022: α) στην παράταση της δυνατότητας απευθείας διάθεσης πιστώσεων από τους Κ.Α.Π. των δήμων στους συνδέσμους τους – και για το 2022 – για την κάλυψη αποκλειστικά δράσεων πυροπροστασίας και β) στη δυνατότητα που προβλέπεται για τους δήμους, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς, να προβαίνουν στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό των οικοπέδων, των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια για τον καθαρισμό τους.