Οι πολιτικοί ηγέτες παίρνουν τις αποφάσεις εκείνες που αφορούν το πολιτικό τους μέλλον σε συνάρτηση συνήθως με εκείνο της χώρας. Στις πολιτικές διεργασίες τόσο τις εγχώριες όσο και τις ευρωπαϊκές, υπάρχουν δεύτερες σκέψεις και επαναπροσδιορισμοί. Ο κύβος ωστόσο ρίπτεται σε τόπο και χρόνο που μόνον οι πολιτικοί οι ίδιοι γνωρίζουν. Πολλά τα σενάρια για ανάληψη ευρωπαϊκής θέσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που φουντώνουν λίγο τις ευρωεκλογές. Είναι τώρα η στιγμή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει το επόμενο, ευρωπαϊκό βήμα; Ή μήπως όχι;
Η πολιτική… ζωή θα δώσει τις απαντήσεις. Σήμερα ωστόσο, ενα δημοσίευμα στο ΠΟΝΤΙΚΙ, αναμένεται να συζητηθεί αφού θέλει τον πρωθυπουργο να εγκαταλείπει σκέψεις (που δεν εχει ο ίδιος παραδεχτεί) για ευρωπαϊκή καριέρα ενώ σημειώνει πως ο Μητσοτάκης επιδιώκει επανεκλογή του για 3η θητεια. Το είχε πει άλλωστε και τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη ΔΕΘ, ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.
Σύμφωνα λοιπόν, με το σημοσίευμα στο ΠΟΝΤΙΚΙ με τίτλο: «Κυριάκος Μητσοτάκης: Οριστικό τέλος στα σενάρια για ευρωπαϊκή θέση», αναφέρεται ρητά «ότι ο Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να διεκδικήσει ευρωπαϊκή θέση. Άρα το ερώτημα είναι τι θέλει για τον εαυτό του από εδώ και πέρα. Το πρώτο που θέλει είναι μια τρίτη πρωθυπουργική θητεία. Έτσι θα ξεπεράσει τον Κώστα Σημίτη και θα ισοφαρίσει τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αν ολοκληρώσει και τις τρεις (πλήρεις) θητείες, θα σπάσει και το μεταπολιτευτικό ρεκόρ παραμονής στην πρωθυπουργία, το οποίο έχει ο Ανδρέας με 11 χρόνια.
Το συνολικό ρεκόρ του Κωνσταντίνου Καραμανλή (τέσσερις θητείες με διάρκεια 13 χρόνια και… 4 ημέρες), πριν και μετά τη χούντα, είναι πολύ μεγαλύτερος στόχος.
Πέρα από τα ρεκόρ όμως υπάρχει και η ουσία. Ο Μητσοτάκης, όπως κάθε πρωθυπουργός, έχει τη φιλοδοξία να αφήσει εποχή ως μεταρρυθμιστής – πιστεύει ότι ο εκσυγχρονισμός του κράτους και των θεσμών είναι αυτό που θα του εξασφαλίσει την υστεροφημία και θα τον βάλει στο κάδρο των πιο σημαντικών Ελλήνων ηγετών. Κι επειδή είναι πάντα πολύ επίμονος με τους στόχους του, είναι σίγουρο ότι θα το προσπαθήσει.
Στο πίσω μέρος του μυαλού του βέβαια υπήρχε πάντα και μια win-win διευθέτηση των ελληνοτουρκικών, αλλά αυτός κι αν είναι δύσκολος στόχος. Βουνό ολόκληρο.
Και κάτι τελευταίο: Μετά τον κάβο των ευρωεκλογών, δεν θα υπάρξει άλλη κάλπη μέχρι τον Ιούνιο του 2027, οπότε θα έχουμε πάλι εθνικές. Θα φτάσουμε μέχρι τότε ή θα πάμε σε πρόωρες – και πόσο πρόωρες; Η δική μου πληροφόρηση και εκτίμηση λέει ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το 2027. Γιατί άλλωστε να ζήσουμε τρία ολόκληρα χρόνια με αυτή την… αγωνία;».