Η δρομολόγηση μεγάλων έργων, η προνομιακή γεωγραφική της θέση και η σταδιακή μετατροπή της περιοχής μας σε μεταφορικό, ενεργειακό και εμπορικό κόμβο προσδίδουν νέες προοπτικές ανάπτυξης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονία και Θράκης, τονίζει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο περιφερειάρχης -και εκ νέου υποψήφιος- Χρήστος Μέτιος.
Ο κ. Μέτιος υπογραμμίζει πως πλέον η ΠΑΜΘ εισέρχεται σε μια νέα εποχή με συνεκτική και διαρκή πολιτική ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή.
Θέτοντας εκ νέου υποψηφιότητα για τη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ, υπογραμμίζει πως έχει εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με περισσότερα από 690 έργα, μελέτες και δράσεις που ανταποκρίνεται στις σύνθετες προκλήσεις των καιρών.
Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Μέτιου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Βασίλη Λωλίδη:
– Θεωρείτε ότι διαχρονικά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι αδικημένη σε επίπεδο ανάπτυξης;
Αν δούμε το ζήτημα διαχρονικά, όπως λέτε, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχουν γίνει σημαντικά βήματα ανάπτυξης. Οι πόλεις μας έχουν αναπτυχθεί, η γεωργική μας παραγωγή κατέχει ένα σταθερά σημαντικό ποσοστό σε επίπεδο χώρας, λειτουργούν σημαντικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, υπάρχουν δύο πανεπιστήμια, έχουν κατασκευαστεί σημαντικές υποδομές στον τομέα των μεταφορών και της ενέργειας.
Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι για αρκετά χρόνια στο παρελθόν δεν υπήρξε μια συνεκτική και διαρκής πολιτική ανάπτυξης για την περιοχή μας. Αυτό όμως αλλάζει.
Η θεσμοθέτηση των αιρετών Περιφερειών έφερε ένα νέο σημαντικό στοιχείο: πλέον μπορούμε σε μεγάλο βαθμό να αποφασίζουμε εμείς οι ίδιοι για το τι είδους ανάπτυξη θέλουμε για τον τόπο μας και να κατευθύνουμε τους πόρους που διαθέτουμε στοχευμένα, σε έργα και δράσεις που έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα και στην καθημερινότητα των πολιτών.
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον για την Περιφέρειά μας. Έχουν δρομολογηθεί μεγάλα έργα που αποτελούσαν για χρόνια αιτήματα των τοπικών κοινωνιών. Και βέβαια η αξιοποίηση της προνομιακής γεωγραφικής μας θέσης, οι επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη και η σταδιακή μετατροπή της περιοχής μας σε μεταφορικό, ενεργειακό και εμπορικό κόμβο προσδίδει νέες προοπτικές ανάπτυξης, τις οποίες, από την πλευρά μας, συμμεριζόμαστε και στηρίζουμε.
– Σε ποιους τομείς πιστεύετε πως πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα την επόμενη πενταετία;
Πεποίθησή μου είναι ότι για να υπάρχει πραγματική ανάπτυξη στην Περιφέρειά μας οφείλουμε να έχουμε μια συνολική θεώρηση των αναγκών και των τομέων στους οποίους παρεμβαίνουμε για την στήριξή τους.
Ως διοίκηση της Περιφέρειας, αλλά και ως περιφερειακή παράταξη που διεκδικεί εκ νέου την εμπιστοσύνη των πολιτών, παρουσιάσαμε το σχέδιό μας για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Ένα σχέδιο για μια ανοιχτή, δυναμική και ανθρώπινη Περιφέρεια. Ένα σχέδιο, με εκατοντάδες έργα, μελέτες και δράσεις σε ολόκληρη την Περιφέρειά μας, το οποίο εμπλουτίζουμε συνεχώς.
Τον Απρίλιο του 2019, όταν το παρουσιάσαμε, το σχέδιό μας περιλάμβανε 334 έργα, μελέτες και δράσεις. Σήμερα, το σχέδιό μας αποτελείται πλέον από περισσότερα από 690 έργα, μελέτες και δράσεις για τις υποδομές, για τον πρωτογενή τομέα, για τον τουρισμό και τον πολιτισμό, για την επιχειρηματικότητα, για την ενέργεια, για την υγεία, για την κοινωνική πολιτική, για το περιβάλλον, για την εκπαίδευση, για την ψηφιακή μετάβαση. Επιπλέον, περιλαμβάνει και πάνω από 70 νέα έργα που σχεδιάζουμε για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Είναι η κοστολογημένη, ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πρότασή μας για μια Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που ανταποκρίνεται με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση στις σύνθετες προκλήσεις των καιρών. Για να αποτελεί όχι μόνο πέρασμα, μεταφορικό, ενεργειακό, εμπορικό, αλλά και προορισμό. Προορισμό για ανθρώπους και επιχειρήσεις.
– Υπάρχουν περιφερειακές ενότητες πολλών ταχυτήτων μέσα στην ΠΑΜΘ και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό ώστε να υπάρχει μια ισόρροπη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς;
Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν Περιφερειακές Ενότητες πολλών ταχυτήτων στην Περιφέρειά μας. Υπάρχουν πέντε Περιφερειακές Ενότητες, κάθε μία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.
Στόχος δικός μας είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη να αναπτύσσεται στο σύνολό της. Γι’ αυτό άλλωστε η πολιτική μας σε όλους τους τομείς του σχεδίου μας εφαρμόζεται οριζόντια.
Η στήριξή μας στις δομές κοινωνικής πρόνοιας, στο δημόσιο σύστημα υγείας, στην εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, στις επιχειρήσεις και στην επιχειρηματικότητα, στον τουρισμό και στον πολιτισμό, η ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος, των υποδομών στις μεταφορές, στην αντιπλημμυρική προστασία και στον πρωτογενή τομέα, όλα αυτά αφορούν εξίσου τη Δράμα, την Καβάλα, την Ξάνθη, τη Ροδόπη και τον Έβρο και βέβαια τα δύο νησιά μας, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη.