Του Θεοδώρου Καλμούκου (Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ)
ΒΟΣΤΩΝΗ. Δημοσιεύουμε το τρίτο και τελευταίο μέρος της έρευνάς μας αναφορικά με γνώμες ομογενών για την ψήφο της Ομογένειας στις επικείμενες εθνικές εκλογές της Ελλάδος. Οι γνώμες και οι τοποθετήσεις των ερωτηθέντων ποικίλουν όσον αφορά τον τόπο και τον τρόπο της ψηφοφορίας, αλλά και τον υφιστάμενο νόμο.
Ιδού τι μας είπαν:
Ο πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής Γεώργιος Παπαδόπουλος είπε: «Μας υπόσχονται εδώ και δέκα χρόνια ότι πρέπει να έχουμε ψήφο. Έπρεπε ήδη να ήταν τακτοποιημένο το θέμα και να μπορούσαμε να ψηφίσουμε από τα τοπικά προξενεία όπου κι αν είμαστε. Αυτό που γίνεται είναι αδικία για μας γιατί δεν είμαστε μόνο ομογενείς, Ελληνες του εξωτερικού, γιατί τον μισό χρόνο τον περνούμε, ιδιαίτερα στην ηλικία τη δική μας, στην Ελλάδα. Θα πάω στην Ελλάδα για να ψηφίσω όπως πήγα και την προηγούμενη φορά».
Και πρόσθεσε: «Πολλοί βουλευτές δεν αισθάνονται Ελληνικά. Ακόμα και τα παιδιά μας κρατούν την Ελλάδα μέσα στην ψυχή τους. Νομίζω ότι έχομε κάθε δικαίωμα να ξέρουμε ποιος κυβερνά τη χώρα μας. Ο νόμος για την ψήφο των ομογενών αδικεί την Ομογένεια, δεν αφήνει κανέναν να ψηφίσει».
Ο Δρ Αθανάσιος Καραγιώργος είπε: «Οι ομογενείς έχουν ελληνικά αισθήματα και πρέπει να συμμετέχουν στην πολιτική κατάσταση της Ελλάδος διότι και καλύτερη εκπαίδευση έχουν εδώ στο εξωτερικό και περισσότερα από τους ντόπιους μπορούν να προσφέρουν στο πολιτικό σύστημα. Κάποτε πρέπει να βρεθεί τρόπος να ψηφίζει ο Ελληνισμός».
Αναφορικά με τον νόμο, υπογράμμισε πως «αυτό ήταν πολιτική σκοπιμότητα της αντιπολίτευσης για να σταματήσει τον Ελληνισμό του εξωτερικού να ψηφίζει, διότι η αντιπολίτευση τον φοβάται τον Ελληνισμό. Οι μορφωμένοι Έλληνες στο εξωτερικό είναι κίνδυνος για την αντιπολίτευση, η οποία στερείται κατά κάποιο τρόπο το μορφωτικό επίπεδο του Ελληνισμού. Γι’ αυτό βλέπω τα τελευταία σαράντα χρόνια η αντιπολίτευση δεν θέλει με τίποτε ο Ελληνισμός του εξωτερικού να συμμετέχει στο πολιτικό σύστημα».
Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Σκάλκος είπε, πως «είναι αμαρτία να μη μας αφήνουν να ψηφίζουμε γιατί έφτιαξαν τον νόμο για μας όπως τους συμφέρει αυτούς, γιατί νομίζω ότι οι Έλληνες εκτός Ελλάδος έχουν πιο ανοικτά μυαλά από τους Έλληνες της Ελλάδας. Το έχω πει πολλές φορές σε παρέες ότι πολύ σύντομα η Ελλάδα θα είναι εκτός των συνόρων της Ελλάδος».
Για τον τόπο ψηφίσματος, είπε πως «τα προξενεία είναι λίγο μπέρδεμα για μερικούς γιατί όταν εργάζεσαι και χρειάζεσαι μία δύο ώρες να πας υπάρχει πρόβλημα πού να σταθμεύσεις το αυτοκίνητο. Νομίζω θα μπορούσε να γίνει στις κοινότητες ή στο Μαλιώτειο Κέντρο. Για την επιστολική ψήφο δεν ξέρω πόσο σωστή, ακριβής και ασφαλής είναι. Το προξενείο δεν μας έχει ενημερώσει καθόλου, είναι πολύ μακρινό για μας, έχω πολλά παράπονα».
Ο επιχειρηματίας Θωμάς Μπουκουβάλας μας είπε: «Ασφαλώς και πρέπει να ψηφίζουμε από εδώ. Δεν πρέπει να χάνουμε τα δικαιώματά μας, είμαστε Έλληνες ασχέτως αν φύγαμε από την Ελλάδα, αγαπούμε την Ελλάδα, τον τόπο μας, ενδιαφερόμαστε, παρακολουθούμε όλα τα νέα. Να έχουμε δικαίωμα να ψηφίσουμε στο Προξενείο, αλλά και με επιστολική ψήφο».
Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Νέας Αγγλίας Μιλτιάδης Αθανασόπουλος είπε: «Πρέπει ο Ελληνισμός του εξωτερικού να συγκαταλέγεται μαζί με τον Ελληνισμό της Ελλάδας, να ψηφίζουμε στις εκλογές. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να μας διευκολύνει ο υπάρχων νόμος, δεν μπορούμε να είμαστε έτσι ξεκάρφωτοι. Να μπορούμε να ψηφίζουμε στο Προξενείο, ή στην εκκλησία, ή στο Μαλιώτειο Κέντρο. Νομίζω δεν είναι σωστή η επιστολική ψήφος».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας «Παιδεία», Ηλίας Τομάζος, δήλωσε: «Είμαστε η χώρα της Δημοκρατίας και πρέπει οι απόδημοι να έχουμε το δικαίωμα να ψηφίζουμε δίχως κανέναν περιορισμό. Εάν αποφασίσει η ελληνική πολιτεία να είναι επιστολική η ψήφος, τότε να ψηφίζουμε με επιστολική ψήφο, αλλά δίχως περιορισμούς διότι όπως είναι τώρα δεν είναι καθόλου καλά, δεν θέλω να μεταχειριστώ άλλη λέξη. Δεν είναι δίκαιο στην πατρίδα μας τη χώρα της δημοκρατίας. Είμαι πενήντα χρόνια στην Αμερική, έχω υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό, έχω ελληνικό διαβατήριο και δεν μπορώ να ψηφίσω. Αυτός ο νόμος που έκαναν αδικεί την Ομογένεια αλλά και την ίδια την Ελλάδα η οποία πρέπει να δείξει ότι εκτιμά την Ομογένεια. Να είναι άνευ όρων το δικαίωμα να ψηφίζουμε όπου αποφασίσουν στα προξενεία, επιστολική ψήφος, ό,τι είναι το καλύτερο, το πιο απλό. Αυτός ο νόμος είναι απαράδεκτος, μας ντροπιάζει».
Ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Γεωργακόπουλος είπε: «Δεν νομίζω ότι πρέπει να ψηφίζουμε εμείς οι οποίοι είμαστε 30 ή 40 χρόνια εδώ. Νομίζω ότι πρέπει να ψηφίζουν αυτοί που είναι κάτω από 10 χρόνια στην Αμερική και είμαστε εγγεγραμμένοι στα μητρώα της Ελλάδος, επίσης οι καθηγητές, οι επιστήμονες οι οποίοι έχουν έλθει από Ελλάδα».
Η Μαρία Κυριακαντωνάκη, δασκάλα και διευθύντρια του Ελληνικού σχολείου της κοινότητας του Αγίου Νεκταρίου στο Ρόσλιντεϊλ Μασαχουσέτης, μας είπε: «Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι κι εμείς οι ομογενείς θα πρέπει να έχουμε ψήφο στις επόμενες εκλογές, καθότι αγαπάμε την Ελλάδα ίσως και περισσότερο από τους ίδιους τους Ελληνες που κατοικούν εκεί και θεωρώ ότι η άποψή μας θα παίξει σημαντικό ρόλο και στο αποτέλεσμα».
Αναφορικά με τον υπάρχοντα νόμο τόνισε πως «πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις και να μπορούν όλοι οι ομογενείς ανεξάρτητα με τα χρόνια κατοικίας να μπορούν να έχουν δικαίωμα. Μπορούμε να ψηφίζουμε στο προξενείο, σε κοινότητες, στο Μαλιώτειο Κέντρο. Και η επιστολική ψήφος είναι καλή ιδέα. Αν είναι οργανωμένα και επίσημα θα διευκόλυνε κόσμο που ίσως να μην μπορεί να πάει στο προξενείο».
Ο Β’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Γεώργιος Παναγιωτόπουλος είπε ότι «πρέπει να ψηφίζουμε και μάλιστα προσπαθώ εδώ και χρόνια να βρω μια άκρη για να μπορούμε να ψηφίζουμε. Ο νόμος πρέπει να αλλάξει ώστε όλοι οι ομογενείς να μπορούμε να ψηφίζουμε. Εχουμε κι εμείς γνώμες και ιδέες και μπορούν να μάθουν εκείνοι στην Ελλάδα για μας κι εμείς γι’ αυτούς».