Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οικονομία και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, και η μεταναστευτική πολιτική είναι τα τρία θέματα που θα απασχολήσουν τους ευρωπαίους ηγέτες στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο (9 και 10 Φεβρουαρίου) στις Βρυξέλλες. Μια Σύνοδος Κορυφής στην οποία για πρώτη φορά ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να συμμετάσχει αυτοπροσώπως, παρότι επισήμως η ΕΕ δεν το έχει επιβεβαιώσει.
Όπως αναφέρει στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, «σε συνέχεια της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στο Κίεβο στις 3 Φεβρουαρίου, και εν μέσω της βάναυσης ρωσικής εισβολής, που ξεκίνησε πριν από σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο, θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε όλες τις πτυχές της ακλόνητης υποστήριξής μας προς την Ουκρανία». Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν ιδιαίτερα την πρωτοβουλία της Ουκρανίας για μια «δίκαιη ειρήνη», που βασίζεται στον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την πιθανή αξιοποίηση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει ή κατασχεθεί, και τη λογοδοσία του Κρεμλίνου.
Αναφορικά με το θέμα της οικονομίας, οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να δώσουν μια απάντηση στις επιπτώσεις που φοβούνται ότι θα φέρουν οι αμερικάνικες επιδοτήσεις της κυβέρνησης Μπάϊντεν (Inflation Act). Ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή του προς τους «27» αναφέρει συγκεκριμένα: «Καθώς οι παγκόσμιες αγορές γίνονται πιο ανταγωνιστικές, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουμε μπροστά από την καμπύλη στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Θέλουμε να παραμείνουμε ηγέτες στην καινοτομία και στην ανάπτυξη τεχνολογιών μηδενικών εκπομπών, για παράδειγμα, και είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τη στρατηγική μας κυριαρχία». Μετά τη συζήτηση των «27» τον περασμένο Δεκέμβριο και με βάση την πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής για το «Βιομηχανικό Σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας», οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν με ποιον τρόπο θα διατηρήσουν τις οικονομίες των χωρών της ΕΕ πιο ευημερούσες και ανταγωνιστικές στο κοντινό και μακροπρόθεσμο μέλλον. Αυτό συνεπάγεται την αντιμετώπιση του ρυθμιστικού και επενδυτικού περιβάλλοντος στην ΕΕ, καθώς και μια συζήτηση για τον τρόπο παροχής βασικής χρηματοδότησης, διατηρώντας παράλληλα την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, επισημαίνει ο Σαρλ Μισέλ. Οι συζητήσεις αυτές θα συνεχιστούν στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια του Μαρτίου και του Ιουνίου.
Τέλος, όσον αφορά το μεταναστευτικό, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα επικεντρωθούν ιδιαίτερα στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης και στην ενίσχυση των δράσεων της ΕΕ, στη βελτίωση των επιστροφών και επανεισδοχών, στον καλύτερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. «Αντιμέτωποι με τον αυξανόμενο αριθμό παράτυπων διελεύσεων των συνόρων στις περισσότερες διαδρομές και τις εσωτερικές μετακινήσεις εντός της ΕΕ, πρέπει να βρούμε από κοινού μια βιώσιμη, υπεύθυνη και ανθρώπινη λύση», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή του.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει στις 11:00 π.μ. (ώρα Ελλάδας) την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου.