Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου
κείμενο του Ειδικού Συνεργάτη
Μήνες πριν τη νίκη στις εκλογές του 2019, στα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς, οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού σχεδίαζαν μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας το νέο μοντέλο διακυβέρνησης. Το επιτελικό κράτος.
Το Μέγαρο Μαξίμου θα γινόταν ο πυρήνας του κυβερνητικού έργο καθώς είχε κριθεί ότι μόνο υπό μια στενή κεντρική παρακολούθηση θα μπορούσαν να ξεπεραστούν εμπόδια, καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες του κρατικού μηχανισμού, που είχαν «γονατίσει» όλες τις κυβερνήσεις στο παρελθόν, ώστε να τρέξουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα.
Σε αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης, λοιπόν, η θέση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού, μία ούτως ή άλλως ηλεκτρική καρέκλα, αποκτούσε ξεχωριστή σημασία.
Δεν χρειάστηκε χρόνος για να βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο και ο κ. Μητσοτάκης, όπως σημειώνουν άνθρωποι που συμμετείχαν τότε στον σχεδιασμό, είχε εξ αρχής μόνο μια επιλογή στο μυαλό του: τον Γρηγόρη Δημητριάδη.
Αυτός ήταν ο άνθρωπος που στα προεδρικά συστήματα διακυβέρνησης, όπως αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά μίμηση των οποίων στήθηκε το επιτυχημένο μοντέλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ονομάζεται Chief of Staff.
O Έλληνας Chief of Staff
O Έλληνας Chief of Staff, ο Γρηγόρης Δημητριάδης δεν είχε μόνο συγγένεια με τον πρωθυπουργό. Είχε συνάφεια και με το «σύστημα» της εξουσίας. Θυμόταν τον εαυτό του, μικρός ακόμη, να παίζει μπάλα στο «γραφείο του παππού», του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, πάντα είχαν μια ξεχωριστή σχέση και βρισκόταν διαρκώς στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη και από το 2004, βρισκόταν πολύ κοντά του. Η επαγγελματική τους σχέση ξεκίνησε από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέβηκε, για πρώτη φορά, βουλευτής μαζί με τους Θανάση Νέζη και τον Ελπιδοφόρο Παπανικολόπουλο. Έμεινε κοντά του στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ως ειδικός σύμβουλος και ήταν ένα από τα δυνατά στελέχη στην καμπάνια διεκδίκησης της ηγεσίας της ΝΔ, διαδραματίζοντας κομβικό ρόλο τόσο στην εσωκομματική μάχη για την προεδρία του κόμματος όσο και στην εκλογική αναμέτρηση του 2019.
Αγαπημένο εγγόνι του Κων. Μητσοτάκη
Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι γιος της Κατερίνας Μητσοτάκη και του δικηγόρου Σπύρου Δημητριάδη. Ήταν το αγαπημένο εγγόνι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και διατηρούσε πάντα εξαιρετική σχέση με την οικογένεια του πρωθυπουργού. Πάντα δραστήριος και με πολλές περγαμηνές στη δουλειά του, έχει καταφέρει να κερδίσει το σεβασμό ακόμη και των αντιπάλων του.
Ήταν αυτός που κάθε φορά έμπαινε στη φωτιά, διαχειρίστηκε μικρές ή μεγάλες κρίσεις και φρόντιζε να δίνει λύσεις πριν ένα πρόβλημα φτάσει στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.
Είναι ο άνθρωπος που αποφεύγει τη δημοσιότητα και παρεμβαίνει, μόνο, όταν κρίνεται απαραίτητο. Το μεγάλο πλάνο, είναι πάντα ο στόχος του και ξέρει καλά τα βήματα, που οδηγούν στην υλοποίηση του.
Είναι ο πιο άμεσος και έμπιστος συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί τον άνθρωπο των δύσκολων αποστολών και ταυτοχρόνως είναι αυτός που αναλαμβάνει να σβήσει κάθε φωτιά που ανάβει, ειδικά τους πρώτους δύσκολους μήνες της ανάληψης της ηγεσίας του κόμματος.
Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα όλοι γνωρίζουν που θα πρέπει να απευθυνθούν για να δοθεί λύση. Είναι ο συνδετικός κρίκος με τους βουλευτές, αυτός που ακούει τα παράπονα τους και κρατά τις ισορροπίες.
Ευφυής και εργασιομανής
Όσοι συνεργάστηκαν μαζί του τον περιγράφουν ως εξαιρετικά ευφυή, αλλά ακόμα και αυτοί που δεν είχαν καλές σχέσεις αναγνωρίζουν την ταχύτητα της σκέψης και την ικανότητα να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα δυσεπίλυτα προβλήματα. Είναι οργανωτικός, εργασιομανής, έχει μανία με την λεπτομέρεια και είναι συγκεντρωτικός.
Προσόντα που δεν άφηναν περιθώρια αμφισβήτησης ότι ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση ως γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού στο καινούργιο μοντέλο διακυβέρνησης. Από την πρώτη μέρα στο Μέγαρο Μαξίμου γίνεται σημείο αναφοράς, τον εμπιστεύεται απόλυτα ο κ. Μητσοτάκης και αναλαμβάνει όλες τις δύσκολες αποστολές.
Αναμφισβήτητα μια προσωπικότητα, που για πολλούς θεωρείται πρότυπο. Σταθερός στις απόψεις του, με εμπειρία από την πολιτική σκηνή της χώρας και ενημερωμένος για τα πάντα, έπαιρνε τις σωστές αποφάσεις στο κατάλληλο timing.
«Δεν προλαβαίνουμε να κοιμηθούμε»
Όσοι δούλευαν μαζί του αυτά τα τρία χρόνια είχαν ένα παράπονο. «Δεν προλαβαίνουμε να κοιμηθούμε με τους ρυθμούς που δουλεύει». Και ήταν αλήθεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το 13ου Συνέδριο της Ν.Δ. με το οποίο ασχολήθηκε ο ίδιος. Τα δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου περιέγραφαν τον Γρηγόρη Δημητριάδη μαζί με δυο-τρεις στενούς συνεργάτες του να κατάφθανει στον χώρο του Μetropolitan Expo πρώτος και να αποχωρεί τελευταίος.
Σε όλες τις μεγάλες κρίσεις, είναι αυτός που συμμετέχει σε όλες τις συσκέψεις και αναλαμβάνει την ευθύνη του συντονισμού. Τα ξενύχτια στο γραφείο, όπως περιγράφουν οι συνεργάτες του, αμέτρητα, όπως και οι στιγμές έντασης. Ωστόσο, όλοι ήξεραν ποιον έπρεπε να πάρουν τηλέφωνο όταν κάτι «κολλούσε» και η φράση «δεν γίνεται» ήταν απαγορευμένη.
Η διαχείριση του Έβρου
Η συνεισφορά του στην αντιμετώπιση της εισβολής μεταναστών στον Έβρο που οργάνωσε η Τουρκία και τα αντανακλαστικά που επέδειξε στον χειρισμό της υπόθεσης του δίνουν πολλούς πόντους στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Αποδεικνύει, όπως έλεγαν τότε, ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Εκτός από τις «επικίνδυνες αποστολές» αναλαμβάνει να διαχειριστεί τις λεπτές ισορροπίες και στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς είναι αυτός που έχει επαφή με κορυφαία στελέχη, όπως ο Αντώνης Σαμαράς και κρατά ζεστές τις σχέσεις.
Καθημερινά σηκώνει το τηλέφωνο και μιλά με τους υπουργούς για να λύσει προβλήματα ώστε να «τρέξει» το κυβερνητικό έργο και να «σβήσει» τις κόντρες που δημιουργούνται. Είναι, επίσης, ο κυματοθραύστης εντός και εκτός Μαξίμου για διάφορα ζητήματα που προέκυπταν πριν αυτά φτάσουν στον πρωθυπουργό.
Κυματοθραύστης εντός και εκτός Μαξίμου
Επιπλέον, του πιστώνεται από ανθρώπους εντός και εκτός κυβέρνησης που συνεργάστηκαν μαζί του η ταχύτητα στην διεκπεραίωση των υποθέσεων που αναλάμβανε. Περιγράφουν το πόσο γρήγορα μπορούσαν να συνεννοηθούν μαζί του για ένα θέμα και εφόσον είχαν καταλήξει σε συμφωνία ήξεραν ότι αυτή θα τηρούνταν.
Η παραίτηση του και η απομάκρυνση από το Μέγαρο Μαξίμου πριν τρεις μήνες αποτέλεσε ένα σοκ. Εντός και εκτός κυβέρνησης. Ίσως όχι για τον ίδιο. Ο Γρηγόρης Δημητριάδης από πολύ μικρός έμαθε τα κατατόπια της πολιτικής. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά για έναν από τους αγαπημένους εγγονούς του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτές οι θέσεις δεν είναι για πάντα και ακόμα καλύτερα ότι η πολιτική έχει τα πάνω και τα κάτω της. Και έχει δείξει ότι δεν είναι από τους ανθρώπους που πτοούνται εύκολα.
Άλλωστε από την αρχή το είχε ξεκαθαρίσει: «Δεν έχω προσωπικές φιλοδοξίες στην πολιτική», έλεγε και συνεχίζει να λέει στους ανθρώπους που τον γνωρίζουν.
Δημόσιες παρεμβάσεις του
Ξεχωρίσαμε κάποιες δημόσιες αντιδράσεις του, που επέλεξε να εκφραστεί και να τοποθετηθεί, αποδεικνύοντας, το ήθος και την φιλοσοφία ζωής, που τον κάνουν να ξεχωρίζει.
Ιδιαίτερη αίσθησή έκανε η ανάρτηση του στο Τwitter όταν ευχαρίστησε τις δέκα νοσηλεύτριες από την Κρήτη που πήγαν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν στη μάχη με τον κορωνοϊό.
Συγκεκριμένα έγραψε: «Δέκα νοσηλεύτριες από την Κρήτη μεταβαίνουν εθελοντικά στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους και τους ασθενείς με #COVID19 στη μάχη για τη ζωή. Ευχαριστούμε για το μήνυμα αλληλεγγύης κι ελπίδας. Έχετε τον ειλικρινή σεβασμό όλων μας!»
Ο Γρηγόρης, στην μάχη με την πανδημία ήταν κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή. Σίγουρος για τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, στην αρχή της υγειονομικής κρίσης είχε δηλώσει: «Γίνεται μία πολύ καλή δουλειά, έχουμε προχωρήσει πολύ, μένουμε γραφείο και δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να τα καταφέρουμε”. Η πεποίθηση του ό,τι θα τα καταφέρουμε στηριζότανε κυρίως σε τρείς κυβερνητικές επιλογές: “ Πρώτον, γιατί ο Πρωθυπουργός πήρε τη σωστή απόφαση για την έγκαιρη υιοθέτηση των μέτρων, να μείνουμε σπίτι, δεύτερον, γιατί έχουμε υψηλό επίπεδο γιατρών, επιστημόνων και νοσηλευτικού προσωπικού και τρίτον, λόγω της συνοχής της Ελληνικής κοινωνίας που έχει αντιδράσει πολύ θετικά στα μέτρα της κυβέρνησης».
Η επένδυση της Microsoft
Κάποιες από τις σημαντικότερες υποθέσεις που έφερε εις πέρας η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν η υπόθεση της επένδυσης της Microsoft στην Ελλάδα της πανδημίας. Και όχι σε κάποια άλλη ενδιαφερόμενη χώρα αλλά και ο δύσκολος δρόμος προς τις προθέσεις επένδυσης του Νταβός. Και εδώ ο Γρηγόρης Δημητριάδης έπαιξε καθοριστικό ρόλο συμβουλεύοντας τον Πρωθυπουργό ώστε να πάρει τις σωστές αποφάσεις.