Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχετικά με το βέτο της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θυμήθηκε το άσχετο ζήτημα με το βέτο της χώρας μας κατά της Βόρειας Μακεδονίας.
«Κι άλλες χώρες έχουν φέρει κατά καιρούς προσκόμματα στο ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα με την ‘Μακεδονία’», μην αναφέροντας βέβαια τη γείτονα χώρα με το αναγνωρισμένο διεθνώς όνομά της.
Τόνισε χαρακτηριστικά:
«Πόσα χρόνια κράτησε η ένταξη της Μακεδονίας; 11 χρόνια. Γιατί χρειάστηκαν 11 χρόνια; Γιατί η Ελλάδα ζήτησε από τη Μακεδονία να αλλάξει το όνομά της. Έγινε ΒόρειαΜακεδονία. Μετά από αυτό μπόρεσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και χρειάστηκαν 11 χρόνια. Επομένως, δεν θέλουμε από μια χώρα, καμία χώρα, να αλλάξει το όνομά της. Οι προϋποθέσεις που τίθενται από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, ειδικά από τη Βόρεια Μακεδονία, από τους Μακεδόνες, προκειμένου να πάρουν ημερομηνία διαπραγμάτευσης και όχι ένταξης, δεν είναι αποδεκτές. Δεν θέλω να μπω σε αυτές τις λεπτομέρειες.
Ανάμεσά τους υπάρχουνφιλικές και γειτονικές χώρες, αλλά εμείς δεν θέλουμε από μια χώρα να αλλάξει το όνομά της, ούτε λέμε σε μια χώρα “εσείς, στην πραγματικότητα είστε Τούρκοι, οπότε αποδεχθείτε ότι είστε Τούρκοι”. Αυτά συμβαίνουν. Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν σήμερα στην ΕΕ».
Σχετικά με το βέτο σε Σουηδία και Φινλανδία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι θα πρέπει αυτές οι χώρες να σταματήσουν να υποστηρίζουν την «τρομοκρατία» και να άρουν τους περιορισμούς κατά της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία.