Μιλώντας σε απόλυτα οικονομικό πλαίσιο, η ανάπτυξη της οικονομίας είναι συνυφασμένη με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και του βαθμού εξωστρέφειάς τους.
Σε ποιο επίπεδο ανάπτυξης βρίσκονται, όμως, οι ελληνικές εξαγωγές σήμερα; Πώς διαγράφονται οι προοπτικές για το μέλλον; Και ποιοι είναι οι καθοριστικοί παράγοντες που θα πρέπει να αξιολογηθούν προτού προβούμε σε προβλέψεις; Όλα αυτά αναλύθηκαν διεξοδικά σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Εθνική Τράπεζα, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, παρουσία της Προέδρου του Συνδέσμου κ. Χριστίνας Σακελλαρίδη, καθώς και της Γενικής Διευθύντριας Λιανικής Τραπεζικής της Τράπεζας, κ. Χριστίνας Θεοφιλίδη. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν επίσης, η κ. Τζέση Βουμβάκη, Deputy Chief Economist, η κ. Εύη Πασσά, Διευθύντρια Group Global Transaction Services, o κ. Κωνσταντίνος Καναβός, Διευθυντής Business Banking & Key Accounts Segments και ο κ. Αλέξανδρος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Factors.
Εξαγωγές vs εγγενείς αδυναμίες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
Επενδυτικά κενά, ελλείψεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο (διαχείριση γης, επιχειρηματικό δίκαιο, γραφειοκρατία κοκ.), οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω πανδημίας, οι επιλογές βιώσιμης ανάπτυξης, οι πληθωριστικές πιέσεις, η ραθυμία στην αξιοποίηση της ψηφιοποίησης και της τεχνολογίας αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» του εξαγωγικού συστήματος. Και αυτό είναι κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στους σχετικούς οικονομικούς δείκτες. Η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών την τελευταία 30ετία οδήγησε σε αύξηση εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, με τις εξαγωγές αγαθών (εκτός πετρελαίου) να καλύπτουν 10% της παραγωγής το 2021, από 5% το 1991. Ωστόσο αυτή η εξωστρέφεια παραμένει χαμηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ (20% της παραγωγής), γεγονός που αντανακλά όλα τα διαρθρωτικά προβλήματα. Η εξωστρέφεια της οικονομίας ανέρχεται συνολικά σε 35% του ΑΕΠ, που διακρίνεται σε 19% του ΑΕΠ εξαγωγές υπηρεσιών (Ναυτιλία, Τουρισμός) και 16% του ΑΕΠ εξαγωγές αγαθών. Στην Ευρώπη, το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στο 51%, γεγονός που αποκαλύπτει κενό εξωστρέφειας 15 ποσοστιαίων μονάδων, το οποίο μπορεί να καλυφθεί με εκμετάλλευση των ευκαιριών που είναι διαθέσιμες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα το Ταμείο Ανάκαμψης και τα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει η Εθνική Τράπεζα
Η Εθνική Τράπεζα υποστηρίζει την ανάπτυξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές. Και για τον σκοπό αυτό παρέχει ένα πλήρες πρόγραμμα υπηρεσιών, προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα την εξαγωγική τους δραστηριότητα, το οποίο παρέχει τα εξής:
Χρηματοδοτικές λύσεις: ενίσχυση ρευστότητας, (κεφάλαιο κίνησης, όριο υπερανάληψης, εξειδικευμένα χρηματοοικονομικά προϊόντα διεθνούς εμπορίου), χρηματοδότηση παγίων (δάνεια παγίων και εξοπλισμού, leasing), αναπτυξιακά προγράμματα ευρωπαϊκών φορέων.
Λύσεις εισπράξεων και πληρωμών: πλατφόρμα e-commerce i-bank e-Simplify για να δημιουργήσετε το δικό σας online κατάστημα, λύση Key2Pay για ηλεκτρονικές πωλήσεις με κάρτες χωρίς e-shop, OnePay για την αυτοματοποίηση εισπράξεων τιμολογίων κ.ά.
Ψηφιακά εργαλεία: Digital και Mobile Banking, καθώς και εξειδικευμένες πλατφόρμες ψηφιακών συναλλαγών (i-Bank Trade Finance, e-Factoring) και APIs δίνουν την ευκαιρία, ακόμα και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, να εκμεταλλευτούν όλες τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
Επιχειρηματικά οικοσυστήματα: διασύνδεση των επιχειρήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, π.χ. συνεργασία με το eBay που σας εξασφαλίζει ειδικά προνόμια λόγω της σχέσης συνεργασίας σας με την Εθνική Τράπεζα.
Το πιο πλήρες πλέγμα λύσεων Διεθνούς Εμπορίου
Ποτέ το Trade Finance δεν ήταν τόσο κοντά στην ελληνική επιχείρηση. Η Εθνική Τράπεζα, με τη βαθιά γνώση όλων των ζητημάτων που «ακουμπούν» την ελληνική επιχείρηση σε κάθε νέα συνεργασία για επέκταση σε νέες αγορές, παρέχει εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες και το μεγαλύτερο δίκτυο συνεργαζόμενων τραπεζών στο εξωτερικό. Παράλληλα, προσφέρεται και η δυνατότητα παρακολούθησης και διακανονισμού των εισαγωγών/εξαγωγών μέσα από την πλατφόρμα i-bank Trade Finance από το γραφείο του κάθε επαγγελματία, εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια.
Ένα ακόμη εργαλείο που έχει αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή στην εξυπηρέτηση των διεθνών συναλλαγών είναι το Factoring. Αυτό μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων καθώς προσφέρει κάλυψη του πιστωτικού κινδύνου και άμεση ρευστότητα, αφού η χρηματοδότηση παρέχεται άμεσα, με βάση τις εξαγωγές που έχουν πραγματοποιηθεί, χωρίς πρόσθετες εξασφαλίσεις, με δυνατότητα ασφάλισης του πιστωτικού κινδύνου (Factoring χωρίς αναγωγή) και σε συνδυασμό με άλλες τραπεζικές χρηματοδοτήσεις.
Η Εθνική Τράπεζα παρέχει λύσεις για κάθε σύγχρονο επαγγελματία. Ανακαλύψτε τα «εργαλεία» που ταιριάζουν στο προφίλ της δικής σας επιχείρησης εδώ.