Ο Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσίων «Αγ. Γεώργιος Γκιούλμπαξε» σε συνεργασία με τον Ενοριακό Ναό Αγ. Γεωργίου της Δ.Κ. Μελισσίων διοργάνωσαν διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στη χάρη του μεγάλου προστάτη του Συλλόγου Αγ. Γεωργίου στην πλατεία Μικρασιατών στην Δημοτική Κοινότητα Μελισσίων.
Παράλληλα ο Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσίων «Αγ. Γεώργιος Γκιούλμπαξε» αναβίωσε για άλλη μια χρονιά το πατροπαράδοτο έθιμο «ΚΕΣΚΕΚΙ» με την προετοιμασία παραδοσιακού φαγητού (χυλός από βρασμένο κρέας και σιτάρι) και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου.
Συγκεκριμένα μια εβδομάδα πριν τη γιορτή μια αποστολή αποτελούμενη από μέλη του Μικρασιατικού Συλλόγου Μελισσίων «Ο Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε» και τον πρόεδρο Παναγιώτη Γκατζόλη πηγαίνουν το στάρι σε παραδοσιακό μύλο για να το αλέσουν. Την παραμονή της εορτής το βράδυ, το αποφλοιωμένο σιτάρι μπαίνει στα καζάνια όπως και το κρέας μαζί με μπαχαρικά και ανάβουν οι φωτιές.
Έτσι και φέτος οι άνθρωποι το Συλλόγου άναψαν και πάλι τα καζάνια, στο πλάι του πολιτιστικού κέντρου, απέναντι από την πλατεία. Περαστικοί, κάτοικοι, Μικρασιάτες και όχι μόνο, περνούν από την πλατεία για να ανακατέψουν το φαγητό και να γιορτάσουν το έθιμο. Όλο το βράδυ ανακατεύουν με ξύλινες μεγάλες κουτάλες το στάρι και το κρέας ώσπου να γίνει χυλός και να μαλακώσει.
Την άλλη μέρα το πρωί, όταν τελείωσε η επίσημη Δοξολογία στον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου, οι Ιερείς βγήκαν όπως κάθε χρόνο και πέρασαν απέναντι, στο προαύλιο του Πολιτιστικού Κέντρου για να ευλογήσουν το Κεσκέκι που είναι πλέον έτοιμο μέσα στα καζάνια.
Μετά την ευλογία, το φαγητό όπως κάθε χρόνο μοιράστικε στον κόσμο μαζί με άφθονο κρασί και το παραδοσιακό γλέντι άρχισε. Τα χορευτικά συγκροτήματα του Συλλόγου, με παραδοσιακές φορεσιές και με τη συνοδεία ζωντανής ορχήστρας χόρευουν τους παραδοσιακούς χορούς, ενώ ο κόσμος γέμισε την πλατεία. Καρσιλαμάδες, χασάπικα, πολίτικα, τραγούδια και χοροί πλαισιώνουν τη γιορτή που συνεχίζεται μέχρι το απόγευμα με πολύ κέφι.
Το σύνθημα για να αρχίσει το γλέντι έδωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παναγιώτης Γκατζόλης με την Δήμαρχο Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά να απευθύνει χαιρετισμό.
Κάθε χρονιά χιλιάδες κόσμος από την περιοχή αλλά και από κάθε γωνιά της Αττικής συρρέουν να γευτούν τις αυθεντικές παραδοσιακές στιγμές από την μικρασιατική πολιτιστική ιστορία. Αλλά και να γευτούν το «ΚΕΣΚΕΚΙ» και να ακούσουν ήχους συμμετέχοντας σε ένα αυθεντικό γλέντι από τα παραδοσιακά συγκροτήματα .
Ένα σύντομο χρονικό για το πατροπαράδοτο έθιμο «ΚΕΣΚΕΚΙ»
Τον Απρίλιο του 1958 όταν πρωτολειτούργησε η καινούρια τότε εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Πηγή Μελισσίων, οι κάτοικοι που κατά το πλείστον ήταν Μικρασιάτες από το Γκιούλμπαξε της περιοχής Σμύρνης, αποφάσισαν να ξαναζωντανέψουν το πατροπαράδοτο έθιμο «ΚΕΣΚΕΚΙ» που κάθε χρόνο τελούσαν στην πατρίδα τους στη γιορτή του πολιούχου Αη Γιώργη.
Συγκεκριμένα στο Γκιούλμπαξε της Σμύρνης την παραμονή της γιορτής έσφαζαν στο προαύλιο της εκκλησίας ένα μοσχάρι που όλο τον χρόνο έβοσκε στα χωράφια του χωριού και το βράδυ άναβαν φωτιές το έβραζαν σε χωριστά καζάνια ενώ σε άλλα έβραζαν το αποφλοιωμένο σιτάρι που το ανακάτευαν τα παλικάρια του χωριού με ξύλινες σαν κουπιά κουτάλες, ως τα ξημερώματα. Εκεί μαζεύονταν όλοι οι χωριανοί για να βοηθήσουν και να τραγουδήσουν. Ανήμερα μετά την λειτουργία το μοίραζαν σε όλα τα σπίτια .
Οι ρίζες του εθίμου χάνονται στα βάθη των αιώνων. Πιθανά να ανάγονται στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους με τα κοινόβια και διατηρήθηκε από γενιά σε γενιά μέχρι σήμερα που σχεδόν αυτούσιο μεταφέρθηκε εδώ από τους ξεριζωμένους Έλληνες της Μικράς Ασίας και συνεχίζεται από τους κατοίκους Πηγής Μελισσίων με πρωτοβουλία του Συλλόγου «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΞΕ».
Όπως στο Γκιούλμπαξε της Μικρασίας, έτσι και εδώ, την παραμονή της γιορτής, μετά τον εσπερινό ανάβουν οι φωτιές και όλη την νύχτα και βράζουν το κρέας και το αποφλοιωμένο σιτάρι. Το πρωί μετά την θεία λειτουργία, οι ιερείς ευλογούν το ΚΕΣΚΕΚΙ και εν συνεχεία το μοιράζουν στους προσκυνητές με άφθονο κρασί στα τραπέζια, που είναι στρωμένα στην πλατεία της εκκλησίας Μικρασιατών και ακολουθεί λαϊκό γλέντι με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, Μικρασιατικούς χορούς και τραγούδια.