Ουίλιαμ Μπέρνς για Πούτιν: Είναι «ρεβανσιστής», «ξεροκέφαλος», «απόστολος της αντεκδίκησης», βυθισμένος σε ένα «εκρηκτικό μείγμα παραπόνων, φιλοδοξίας και ανασφάλειας».
Οι στρατιωτικές ήττες, που το Κίεβο και δυτικές πρωτεύουσες λένε πως υφίσταται ο στρατός της Ρωσίας στην Ουκρανία, μπορεί να οδηγήσουν τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, να καταφύγει στη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου ή πυρηνικού όπλου μικρής ισχύος, στη χώρα αυτή, υποστήριξε την Πέμπτη ο επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς. «Δεδομένου ότι είναι πιθανό ο πρόεδρος Πούτιν και οι Ρώσοι ηγέτες να βυθιστούν στην απελπισία, λαμβανομένων υπόψη των ηττών που υπέστησαν ως τώρα από στρατιωτική σκοπιά, κανένας μας δεν μπορεί να παίρνει ελαφρά την απειλή της ενδεχόμενης καταφυγής σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή (πυρηνικά όπλα) μικρής ισχύος», είπε ο κος Μπερνς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, στην Ατλάντα.
Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει πως έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας, αλλά «δεν έχουμε δει στ’ αλήθεια απτές ενδείξεις, όπως ανάπτυξη (πυρηνικών όπλων) ή άλλα στρατιωτικά μέτρα που θα μπορούσαν να μεγεθύνουν τις ανησυχίες μας», συνέχισε ο επικεφαλής της κυριότερης υπηρεσίας κατασκοπείας των ΗΠΑ, ο οποίος εκφράστηκε με ακροατήριο φοιτητές του πανεπιστημίου Georgia Institute of Technology.
«Προφανώς είμαστε πολύ ανήσυχοι. Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι βαθιά ανήσυχος για τον κίνδυνο Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου και κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί το να φθάσουμε σε ένα σημείο, όπου θα γίνει πιθανός ο πυρηνικός πόλεμος», πρόσθεσε.
Η Ρωσία διαθέτει πολλά -γύρω στα 2.000, υπολογίζουν οι Αμερικανοί- λεγόμενα τακτικά πυρηνικά όπλα, ισχύος μικρότερης από τη βόμβα που ερρίφθη στη Χιροσίμα, και το στρατιωτικό δόγμα της, θεωρητικά, δεν αποκλείει τη χρήση πυρηνικού όπλου μικρής ισχύος, για την ανάκτηση του πλεονεκτήματος σε περίπτωση συμβατικού πολέμου με τη Δύση.
Ωστόσο, η υπόθεση αυτή προϋποθέτει πως «το NATO θα επενέβαινε» στον πόλεμο στην Ουκρανία και αυτό «δεν είναι κάτι που προβλέπεται, όπως έχει πει με σαφήνεια ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν», πρόσθεσε.
Ο κος Μπερνς, άλλοτε πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα, είπε εξάλλου πως δεν μπορεί να βρει αρκετά σκληρά λόγια για να περιγράψει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είναι κατ’ αυτόν «ρεβανσιστής», «ξεροκέφαλος», «απόστολος της αντεκδίκησης», βυθισμένος στην πορεία των ετών σε ένα «εκρηκτικό μείγμα παραπόνων, φιλοδοξίας και ανασφάλειας» και «καθημερινά δείχνει πως μια δύναμη σε πτώση, μπορεί να είναι εξίσου αποσταθεροποιητική με μια δύναμη σε άνοδο».
Πεντάγωνο: Πλήγμα στο γόητρο του Κρεμλίνου, η απώλεια της ναυαρχίδας
Η απώλεια του καταδρομικού Moskva, της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, που βυθίστηκε την Πέμπτη 14 Απριλίου, αποτελεί «σκληρό πλήγμα» για τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.
«Θα έχει συνέπειες στις επιχειρησιακές τους ικανότητες, γιατί το συγκεκριμένο πλοίο ήταν “κλειδί” στις προσπάθειές τους να εδραιώσουν τη «ναυτική κυριαρχία στη Μαύρη Θάλασσα», τόνισε ο Κίρμπι. Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva σε λιμάνι, το πλοίο έχασε τη σταθερότητά του εξαιτίας των ζημιών, που υπέστη στο κύτος από την έκρηξη πυρομαχικών. «Σε συνθήκες θαλασσοταραχής, το πλοίο βυθίστηκε», ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, στην οποία διευκρινιζόταν ότι το πλήρωμα είχε απομακρυνθεί.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε λόγο για «πυρκαγιά» και «έκρηξη πυρομαχικών», χωρίς να αναφέρεται σε ουκρανική επίθεση. Από την Πέμπτη, όμως, η νότια στρατιωτική διοίκηση του στρατού της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι έπληξε το ρωσικό καταδρομικό Moskva με πυραύλους Neptune, προκαλώντας του μεγάλες υλικές ζημιές.
Ποιο ήταν το εμβληματικό πλοίο
Το οπλισμένο με πυραύλους καταδρομικό κλάσης Atlant, μήκους 186 μέτρων, ετέθη σε υπηρεσία το 1983, τη σοβιετική εποχή, με την ονομασία Slava (Δόξα). Αποστολή του, η καταστροφή αεροπλανοφόρων. Μετονομάσθηκε σε Moskva, τον Μάιο 1995. Ήταν οπλισμένο με 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους Bazalt/Voulkan, με πυραύλους Fort, τη ναυτική εκδοχή των πυραύλων S-300 μεγάλου βεληνεκούς και με πυραύλους μικρού βεληνεκούς Ossa. Διέθετε, επίσης, εκτοξευτές ρουκετών, κανόνια και τορπίλες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, το Moskva εκσυγχρονίσθηκε δύο φορές στην ιστορία του, τη δεύτερη κατά την περίοδο 2018-2020. Το πλήρωμά του αποτελούνταν από 680 άνδρες, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Τρεις πόλεμοι
Ο πρώτος του πόλεμος ήταν η ρωσική εισβολή στη Γεωργία, το 2008. Η Ρωσία δεν έχει δώσει πληροφορίες για τις αποστολές του, αλλά σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της Γεωργίας, το ρωσικό καταδρομικό εισήλθε στο λιμάνι του Οτσαμτσιρέ για να βομβαρδίσει στην κοιλάδα του Κοντορί τις γεωργιανές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες απώλεσαν τότε τον έλεγχο και της τελευταίας ζώνης, που κατείχαν ακόμη στην αυτονομιστική περιοχή της Αμπχαζίας. Ο τότε πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είχε εκφράσει την «ευγνωμοσύνη» του προς το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του κατά την διάρκεια της σύρραξης. Μετά την επέμβαση της Ρωσίας στο πλευρό του Μπασάρ αλ Άσαντ στον πόλεμο στη Συρία, το Moskva αναπτύχθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιανουάριο του 2016 στην ανατολική Μεσόγειο για να διασφαλίσει, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την «αντιαεροπορική άμυνα» της ρωσικής βάσης του Χμεϊμίμ.
Λίγο μετά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρασημοφόρησε όλο το πλήρωμα με το μετάλλιο του Ναχίμοφ, για το «θάρρος και την αποφασιστικότητά» του.
Από τη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, που αποτελεί τη βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το Moskva συμμετείχε στην επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά της Ουκρανίας.
Διπλωματικές αποστολές
Το καταδρομικό Moskva, όταν ακόμη ονομαζόταν Slava, συμμετείχε στη συνάντηση κορυφής της Μάλτας, ανάμεσα στον Σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, η οποία πραγματοποιήθηκε επί του πλοίου Maxime Gorki, τον Δεκέμβριο 1989, αμέσως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Το πλοίο συμμετείχε, επίσης, στη διάσκεψη για τον πυρηνικό αφοπλισμό στη Γιάλτα, τον Αύγουστο του 1990.
Είχε επίσης φιλοξενήσει ξένους ηγέτες. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε εκεί με στρατιωτικές τιμές, τον Αύγουστο του 2014, στο Σότσι, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ Αλ-Σίσι και κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιταλία, τον τότε Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Είχε έρθει και στο Πειραιά.
To κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press που κυκλοφόρησε το Σάββατο 16 Απριλίου