Δημοσιεύτηκε στην ψηφιακή εφημερίδα Ipaper
του Δημήτρη Κυριακόπουλου
Η γεωπολιτική αστάθεια και η αναταραχή που προκαλούν στις παγκόσμιες αγορές οι διακυμάνσεις του εμπορικού πολέμου δεν δείχνουν ικανές να κάμψουν τις αναπεπταμένες προσδοκίες των επιχειρηματικών στελεχών της Ελλάδας για υψηλότερη κερδοφορία το 2025.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έρευνας της Deloitte Ελλάδος με τη συμμετοχή 120 οικονομικών διευθυντών (CFOs) της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι το 67% των ερωτηθέντων αναμένουν αύξηση της κερδοφορίας και το 66% άνοδο των εσόδων, στο τρέχον έτος.
Η έρευνα ανέδειξε υψηλά επίπεδα αισιοδοξίας για τις οικονομικές προοπτικές, με βασικές προτεραιότητες τη μείωση του κόστους, την οργανική ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό των οικονομικών διευθύνσεων.
Πάντως, οι Έλληνες CFOs υπογραμμίζουν ιδιαίτερα τους γεωπολιτικούς κινδύνους, την οικονομική αβεβαιότητα και τη μείωση της ζήτησης ως τους τρεις κορυφαίους παράγοντες κινδύνου που θα επηρεάσουν τις λειτουργίες της οικονομικής διεύθυνσης στο άμεσο μέλλον.
Βελτιστοποίηση κόστους και ψηφιακός μετασχηματισμός
Τα κύρια σημεία της έρευνας της Deloitte είναι τα ακόλουθα:
- Οι Έλληνες CFOs εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι συγκριτικά με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, με το 44% να εκφράζει θετική στάση απέναντι στο οικονομικό περιβάλλον (έναντι 28% στην υπόλοιπη Ευρώπη). Παράλληλα, δείχνουν εμπιστοσύνη στην ικανότητα των επιχειρήσεων να διαχειριστούν κρίσεις και να κινηθούν με ασφάλεια προς την ανάπτυξη, παρά την παρουσία σημαντικών εξωτερικών κινδύνων – όπως οι γεωπολιτικές εξελίξεις (68%), η οικονομική αβεβαιότητα (60%) και η μείωση της ζήτησης (39%).
- Στο πεδίο του στρατηγικού σχεδιασμού, οι CFOs εστιάζουν κυρίως στη βελτιστοποίηση του κόστους αλλά και στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το 76% δηλώνει ότι η μείωση του κόστους θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα βελτίωσης της κερδοφορίας, ενώ σχεδόν ισόποσα (75%), δίνουν προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση των λειτουργιών. Παράλληλα, το 72% επιλέγει την οργανική ανάπτυξη της επιχείρησης ως κύρια στρατηγική επιλογή, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση υπαρχόντων πόρων και δυνατοτήτων, έναντι στρατηγικών ανάπτυξης μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών.
- Ο λειτουργικός μετασχηματισμός βρίσκεται στο επίκεντρο με το 64% των CFOs να εργάζεται προς τη βελτίωση των διαδικασιών στην οικονομική διεύθυνση. Παράλληλα, δηλώνουν ότι το 50% των υφιστάμενων διαδικασιών βρίσκονται σε στάδιο εξέλιξης ή δεν έχουν οριστεί ακόμη.
- Τεχνολογία: Ικανοποιητική υποδομή, αλλά με περιθώρια βελτίωσης στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης. Η ικανοποίηση για τις διαθέσιμες τεχνολογικές λύσεις είναι υψηλή, με το 62% των CFOs να δηλώνει “ικανοποιημένο” και το 20% “πολύ ικανοποιημένο”.
- Το Enterprise Resource Planning (ERP) (92%) και τα Excel spreadsheets (75%) συνεχίζουν να κυριαρχούν, ενώ οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (10%) και αυτοματοποίησης (13%) βρίσκονται ακόμη σε αρχικά στάδια ενσωμάτωσης. Το γεγονός, όμως ότι το 95% των CFOs θεωρεί την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης αναπόφευκτη για την οικονομική διεύθυνση, σηματοδοτεί τη μετάβαση προς ένα τεχνολογικά προηγμένο, ταχύτερο και στρατηγικά ευέλικτο μοντέλο λειτουργίας.
Αυξημένα έσοδα και κέρδη το 2024
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 2024 οι ελληνικές επιχειρήσεις κατέγραψαν αυξημένα έσοδα σε σχέση με το 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο κύκλος εργασιών για το σύνολο των επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων της οικονομίας ανήλθε σε 472,7 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 4,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του κύκλου εργασιών το 2024, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφηκε για επιχειρήσεις του τομέα “Κατασκευές” (15,8%), ενώ τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα “Παροχή Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού” (9,2%), αντανακλώντας την περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας.
Ο κύκλος εργασιών για τον τομέα “Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών”, που αποτελεί περισσότερο από το 1/3 του κύκλου εργασιών για το σύνολο των επιχειρήσεων, αυξήθηκε κατά 2%.
Περιορισμένη αύξηση (1%) κατέγραψε ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του τομέα “Μεταποίηση”, ο οποίος αποτελεί το 1/5 περίπου του συνολικού κύκλου εργασιών της οικονομίας.
Το 2024 η κερδοφορία των ελληνικών μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων, σε όρους λειτουργικού πλεονάσματος, βελτιώθηκε σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 2,5% το 2024 (έναντι μείωσης κατά 5,3% το 2023). Το καθαρό λειτουργικό πλεόνασμα αυξήθηκε κατά 1,4% το 2024 (έναντι μείωσης κατά 10,1% το 2023). Ως εκ τούτου, το 2024 η απόδοση του επιχειρηματικού τομέα σε όρους λειτουργικών κερδών – όπως εκφράζεται από το μερίδιο καθαρού κέρδους, δηλαδή το λόγο του καθαρού λειτουργικού πλεονάσματος προς την καθαρή προστιθέμενη αξία – διαμορφώθηκε σε 29,4% έναντι 30,7% το 2023, παραμένοντας ωστόσο σημαντικά υψηλότερο από το μέσο όρο της προ της πανδημίας τριετίας 2017-2019 (24,3%).